Tijdzone
Tijdens onze zomertijd is het in Kenia 1 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Kenia 2 uur later.
Kenia kent geen verschil in wintertijd en zomertijd
Taal
Engels en Swahili zijn beide een officiële taal in Kenia. Daarnaast komen er nog verschillende lokale talen voor (circa 60).
Religie
Ongeveer 80% van de Keniaanse bevolking is christen (voornamelijk katholiek en protestants) en de meerderheid van de mensen die langs de kust wonen zijn moslim. Een klein aantal volgt traditionele religies en er zijn een aantal Sikhs en Hindoes.
Cultuur en gewoonten
- Kenia is overwegend christelijk en enigszins liberaal. Er zijn echter gebieden met een grote islamitische invloed, zoals de kustgebieden.
- Kussen of knuffelen in het openbaar worden afgekeurd.
- Homoseksualiteit is bij de wet verboden in Kenia. Elke openlijke uiting van homoseksualiteit kan resulteren in openlijke vijandigheid. Het beste is om discreet te zijn. Het is aan de andere kant wel gebruikelijk om de hand van iemand van hetzelfde geslacht juist vast te houden tijdens een gesprek.
Feestdagen
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- Maart/april – Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag
- 1mei – Dag van de Arbeid
- 1 juni -Madaraka Dag ( nationale feestdag ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Kenia )
- april/mei – Ramadan
- mei/juni – Suikerfeest (Eid al-Fitr )
- juli/augustus – Offerfeest ( Eid al-Adha )
- 10 oktober Moi-Dag ( nationale feestdag ter ere van de voormalige president van Kenia, Daniel Arap Moi )
- 20 oktober -Mashujaa-dag ( Mashujaa is Swahili voor helden, ter ere van degenen die zich hebben ingezet voor de onafhankelijkheid )
- 12 december -Jamhuri Day, Onafhankelijkheidsdag
- 25&26 december Kerstmis
Sociale conventies
West-Europese gewoonten overheersen in grote delen van Kenia als gevolg van de Britse invloeden in het land. Kenianen zijn over het algemeen erg vriendelijk. De standaard begroeting van ‘hallo’ bij de ontmoeting van een individu is Jambo, waarop ook geantwoord wordt met Jambo. Mensen zijn blij als ze bezoekers kunnen begroeten in het Kiswahili.
Fotografie
Kenia is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar ook vanwege de mensen. Als u mensen tijdens uw rondreis in Kenia fotografeert, vraag dan altijd eerst om toestemming. Op routes waar veel toeristen komen vragen stammen als de Maasai, Turkana en Samburu geld voor foto’s. Onderhandel vriendelijk over de prijs en maak niet stiekem foto’s.
Het is ten strengste verboden opnames te maken van de nationale vlag, politieagenten, militairen, kazernes, vliegvelden, havens, stuwdammen en dergelijke.
Mobiel netwerk en telefoons
In Kenia is het bereik bijna overal even goed. Als uw smartphone of abonnement het toelaat kunt u zo naar huis bellen, daar hangt wel een prijskaartje aan. Als u vaker naar huis moet of wilt bellen en uw telefoon is simlock vrij, dan kunt u beter ter plekke een simkaart aanschaffen ( verkrijgbaar vanaf $ 3 ).
Als u niet met uw mobiele telefoon wilt bellen en gebruik wil maken van het vaste netwerk, kunt u of een telefoonkaart kopen en daarmee vanuit postkantoren bellen. Bij particuliere belwinkels en internetcafès is het ook goedkoper dan vanuit uw hotel. Het goedkoopst blijft echter bellen via het internet, bijvoorbeeld Skype of WhatsApp.
Internet
De meeste hotels, lodges en restaurants in de grote steden, zoals Nairobi beschikken over WiFi. Soms heb je alleen in de lobby een goede verbinding. Verder zijn er internetcàfes waar u kunt skypen, face timen, internetten e.d. Houdt u er wel rekening mee dat de verbinding vaak minder is dat u gewend bent.
Alcohol
Om in Kenia alcohol te mogen drinken moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Alcohol is in bijna alle hotels, restaurants en bars verkrijgbaar. In winkels is het alleen tussen 18.00-23.00 te verkrijgen. In islamitische streken wordt alcohol vaak alleen in hotels geschonken. Alcohol op straat drinken is verboden. En past u op voor zelfgestookte drank , deze kan zeer gevaarlijk zijn en heeft al veel dodelijke slachtoffers geëist.
Milieu
In Kenia geldt sinds 2017 een totaalverbod op plastic zakken. Dit betekent voor u als reiziger dat u geen plastic zakjes/tasjes in uw ingecheckte en handbagage mag hebben. Is dit wel het geval, zorg ervoor dat u deze achterlaat in het vliegtuig. Houdt u er rekening mee dat als u bijv een duty-free produkt hebt gekocht, u ook dit tasje achterlaat in het vliegtuig. Hetzelfde geldt voor de plastic zip-lock zakjes die u op sommige luchthavens krijgt om u vloeistoffen in te doen in de handbagage. Ook deze tasjes mogen niet mee het vliegtuig uit. Het meenemen van plastic zakjes/tasjes kan zeer hoge boetes tot gevolg hebben!
Gezondheid
Voor de laatste informatie omtrent vaccinaties en malaria verwijzen we u naar website https://www.lcr.nl