Madagascar
Meer dan honderd miljoen jaar geleden is Madagascar losgeraakt van Afrika en naar het zuiden geschoven. Daar is het blijven liggen, 400 kilometer voor de oostkust van Afrika. Deze afstand bleek de laatste veertig miljoen jaar te groot, voor de uitwisseling van dier- en plantensoorten met het vaste land. Zo heeft zich op het eiland een heel eigen flora en fauna kunnen ontwikkelen. Circa tachtig procent van de planten- en diersoorten op Madagascar zie je nergens anders!
Lemuren bijvoorbeeld zijn de halfapen die alleen daar voorkomen. De Ringstaartmaki is de bekendste, de Indri de grootste en de Aye Aye de meest mysterieuze. Ook de vogelwereld is uniek. De evolutie heeft min of meer geïsoleerd plaatsgevonden op – met als gevolg dat veel van de inheemse dieren in het wild nergens anders op aarde te vinden zijn.
De menagerie van Madagascar van vreemde en prachtige wezens omvat ’s werelds grootste en kleinste kameleons en meer dan 70 soorten maki – langstaartige primaten die endemisch zijn voor het eiland. Het landschap van Madagaskar is niet minder overtuigend dan het wildleven van de bewoners, met terreinen variërend van weelderige oerwouden, met baobabs en palmbomen, omzoomde stranden tot de met messen omrande karst tsingys van de ‘stenen bossen’ van het Tsingy de Bemaraha Nationaal Park.
Bekijk onze voorbeeldreizen onder aan deze pagina.
Madagascar heeft een interessante mix van culturen. Tot het begin van onze jaartelling leefden er geen mensen op Madagascar. De eerste bewoners kwamen uit de omgeving van Maleisië, niemand weet echter hoe. Vervolgens waren er Afrikaanse, Arabische en Franse invloeden. De Fransen hebben er hun culinaire cultuur gebracht.
Madagaskar is een paradijs van buitenaardse wezens waar bezoekers een unieke blik krijgen in een fantastische unieke wereld.
TIPS:
Lees het artikel “De verborgen schatten van Madagascar” Oog voor Afrika magazine
Bekijk David Attenborough’s Island of Marvels online of via chromecast op uw eigen TV