De Big Five van de Nationale Parken in Kenia

Tijdens deze 14 daagse rondreis brengt u een bezoek aan de Big Five onder de nationale parken van Kenia. U bezoekt Maasai Mara, Amboseli en Tsavo West, dit zijn al decennia lang de meeste bekende wildparken van Kenia. Als het gaat om safari en behoud van de ongerepte wildernis van Afrika, dan speelt Kenia hierin een vooraanstaande rol.

Naast de mega parken, bezoekt u ook kleinere projecten die allemaal gerund worden door de lokale communities. Zij zijn immers de experts als het gaat om een leven in harmonie met de natuur en de wilde dieren. Uw avontuur begint bij de Samburu stam in het noorden van Kenia. Hun geboortegrond bestaat uit een uiterst divers landschap van woestijn, savannen, bossen en moerassen. U ziet hier de olifanten de Ewaso Ng’iro rivier oversteken tijdens hun migratie. In ander privé reservaat, het Solio Game Reserve, ervaart u hoe in 50 jaar een gebied met nog maar 2 neushoorns, werd omgetoverd tot dé neushoornkraamkamer voor heel Afrika.

In Tsavo West bezoekt u het succesvolle Lumo Wildlife Conservancy. Dit reservaat speelt de hoofdrol in één van de uitzendingen van 3 op Reis. Een ander mooi project is dat van Jane Goodall in Ol Pejeta. Hier werd in 1993 een opvangcentrum opgezet voor verweesde en misbruikte chimpansees.

In 14 dagen tijd leert u het oude Kenia kennen en de nog steeds populaire nationale parken boordevol wilde dieren. Hiernaast maakt u ook kennis met het Kenia van vandaag, maar ook het Afrika van de toekomst. Dit land heeft een heldere visie over hoe mens en natuur, ook in de toekomst, harmonieus kunnen samen leven.

Bekijk deze reis hier als virtuele tour met uitgebreide informatie over de activiteiten onderweg. Dit programma ontvangt elke reiziger, op maat gemaakt, als app op de smartphone.

Prijs indicatie per persoon:
periode 02 pers. 03 pers. 04 pers. 05 pers. 06 pers. Extra 1pk  
03.01.24 – 31.03.24 € 4490 € 3990 € 3770 € 3650 € 3530 € 690
01.04.24 – 30.06.24 € 4300 € 4070 € 3580 € 3440 € 3370 € 490
01.07.24 – 31.10.24 € 4670 € 4170 € 3930 € 3790 € 3680 € 800
01.11.24 – 15.12.24 € 4490 € 3990 € 3770 € 3650 € 3530 € 690
16.12.24 – 03.01.25 € 4590 € 4140 € 3890 € 3770 € 3680 € 820

 

Your travel expert:

Go Africa

thumbnail

Dag 1

U wordt op de luchthaven hartelijk verwelkomd door uw persoonlijke gids. Tijdens de rit van de luchthaven naar uw hotel in Nairobi, kunt u genieten van het bruisende leven van de hoofdstad van Kenia. In het hotel kunt u bijkomen van de vlucht en u voorbereiden op het komende safariavontuur.

thumbnail

Dag 2

Al vroege in de ochtend wordt u door uw gids opgehaald bij het hotel en vertrekt u naar Samburu Game Reserve. Dit is het leefgebied van de Samburu bevolking, zij zijn naaste verwanten van de Maasai.  De kleurrijke Samburu stam leeft ten noorden van de evenaar. Het ruige landschap hier wordt gevormd door  afgeplatte heuvels en glooiende savannen. Dit reservaat is zeer geliefd vanwege de mix aan bos, grasland en moeras. Het gebied is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan wilde dieren en vogels. Lunch wordt geserveerd in de lodge, en later in de middag gaat u op zoek naar de Big Five van Afrika totdat de zon ondergaat.

 

thumbnail

Dag 3

Vandaag brengt u de hele dag door in het Samburu National Park en gaat u op zoek naar de vele wilde dieren die in dit gebied leven. Als u geluk heeft ziet u de olifanten de Ewaso Ng’iro rivier oversteken, de levensader van dit gebied. Deze rivier stroomt het gehele jaar door en vindt zijn oorsprong in het Aberdares gebergte. Al kronkelend door het soms droge landschap, eindigt de rivier het Lorian moeras. Al dat water trekt meer dan 380 soorten vogels aan. Naast de vele vogels vindt u er de volgende wilde dieren: de Grevy’s zebra’s, olifanten, gemsbokkien, Somalische nijlpaarden, krokodillen, giraffen, buffels, leeuwen, luipaarden, cheeta’s en hyena’s. De antilope met de sierlijke lange hals komt hier ook voor, het is de endemische gerenoek.  Alle maaltijden en overnachting in Ashnil Samburu.

thumbnail

Dag 4

Na het ontbijt rijdt u naar Ol Pejeta Conservancy, een prachtig privé wildreservaat en de thuisbasis van zeldzame diersoorten zoals de Beisa oryx, Rothschild’s giraffe en zwarte neushoorn. Tijdens de gamedrive laat Afrika u het hele scala aan Afrikaanse wilde dieren zien, zoals leeuwen, luipaarden, cheeta’s, olifanten en nijlpaarden. U bezoekt de Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary, een initiatief van het Jane Goodall Instituut. Andere optionele activiteiten zijn een wandeling met een ornitholoog, een rit door de wildernis te paard, of nog specialer, op een kameel(optioneel).

thumbnail

Dag 5

Na het ontbijt vertrekt u richting Solio Game Reserve, het best bewaarde geheim van Kenia. Het park is privé bezit en de eigenaar schermde in 1970 een groot deel van zijn land af en maakte het geschikt voor de bescherming en het fokken van de zwarte neushoorns in Kenia. Inmiddels wordt “Solio Ranch” gezien als één van de mooiste wildparken in Afrika.

Het park is omheind en dé plek om om neushoorns in Kenia te zien. Naast ’s werelds grootste populatie witte neushoorns en bijna honderd zwarte neushoorns, wordt het Solio Reservaat bewoond door diverse andere wilde dieren zoals buffels, zebra’s, giraffen, oryxen, antilopen, Thompson’s gazellen, impala’s, waterbokken en wrattenzwijnen.  Bent u fan van de “Big Cats”?  In het reservaat leven ook leeuwen en cheeta’s en met een beetje geluk laat ook  het schuwe luipaard zich zien tijdens uw game drive.

Solio Game Reserve is de kraamkamer voor de neushoorns van de 20e eeuw. Het fokprogramma is zeer succesvol en veel van de neushoorns uit dit reservaat worden uitgezet over heel Afrika. Aan het einde van de middag kunt u genieten van de activiteiten bij uw lodge, zoals paardrijden, een natuurwandeling of tennis. Of lekker luieren en genieten van de geluiden van de Afrikaanse bush.

thumbnail

Dag 6

Na het ontbijt steekt u de evenaar over en rijden we naar het zuiden om te lunchen bij Thomsen Falls.  Hierna gaat de rit verder de Grote Slenk naar Lake Nakuru. De Grote Slenk of ook wel Rift Valley genoemd is een miljoenenjaren oude scheur in de aardkorst waarin zich een aantal meren bevinden. Ooit was Lake Nakuru dé plek waar het roze zag van de immense aantallen flamingo’s. Het Lake Nakuru National Park werd destijds gesticht om de meer dan 1 miljoen grote groep flamingo’s te beschermen. Door het veranderende water niveau, veranderde ook de voedselbron van de flamingo’s en trokken veel van de Greater flamingo’s en de Lesser flamingo’s naar andere waterrijke gebieden, zoals Lake Elmenteita.
De wilde dieren die u hier zult tegen komen bij het water zijn waterbokken, otters, bohor rietbokken en zebra’s.  In de bossen om het meer komen sinds enige tijd ook weer zwarte neushoorns voor. Ook de witte neushoorn, een grazer, is weer een veel geziene gast in dit gebied. In 1987 was dit compleet anders, toen waren er nog slechts twee neushoorns overgebleven na jarenlange stroperijen. Door deze te kruizen met een kudde uit Laikipia is Kenya Wildlife Service (K.W.S.) erin geslaagd de neushoorns met succes weer te vermenigvuldigen.

Vanzelfsprekend komen er ook in dit gebied veel wilde dieren voor. Tot zonsondergang gaan we op zoek naar de buffels, luipaarden, leeuwen, rothschildgiraffen en colobus apen in dit gebied. Ondertussen zien we tussen de struiken de eland antilope, steenbok, impala, Chandler rietbok en dikdiks. Op de rotsen in zon ziet u hier dikwijls de klipspringer en de rots hyrax (“dassie”). Het grote Eurphorbia woud, het grootste in zijn soort van heel Afrika,  wordt gezien als één van de andere hoogtepunten van dit bijzondere natuurpark.

thumbnail

Dag 7

U herkent het vast van de natuurfilms op de televisie, de gevlekte savannes van Maasai Mara National Reserve. Mara betekent “gevlekt” in de Maa taal. Dit enorme, beschermde natuurgebied, is de thuisbasis van de grootste concentratie grote zoogdieren en wordt algemeen erkend als Afrika’s ultieme wildreservaat. Dit wildreservaat is de noordelijke uitbreiding van het enorme Serengeti-Mara ecosysteem. Elk jaar vindt hier de spectaculaire migratie van de gnoes plaats. De gnoes, hier wildebeest genoemd, trekken van Tanzania naar Kenia en weer terug, op zoek naar sappige, voedzame grassen. Miljoen gnoes steken jaarlijks twee maal de Mara rivier over, een spectaculair natuur fenomeen.

De rit naar de lodge in Maasai Mara is een game drive op zichzelf. Bij aankomst genieten we van een warme lunch. In de loop van de middag gaan we er weer op uit en genieten van alle dieren op deze magische en spectaculaire plek. Niet alleen de dieren zullen een onuitwisbare indruk op u maken. De tocht door dit prachtige, bijna oneindige lijkende landschap, is een unieke ervaring en zal voor altijd in uw geheugen staan gegrift.

thumbnail

Dag 8

Vandaag heeft u de gelegenheid om dit grote reservaat grondig te verkennen. Naast kuddes olifanten, zult u verschillende soorten giraffen, troepen leeuwen en duizenden impala’s zien. Thomson gazellen en prachtige topi’s met glimmende bruin zwarte vachten schieten aan uw neus voorbij. In dit gebied zijn meer dan 450 verschillende vogelsoorten geteld, waaronder alleen al 57 diverse roofvogels.
Een tocht in een hete luchtballon behoort tot één van de optionele activiteiten. Gedurende een uur laat u zich in alle stilte door de lucht vervoeren, ondertussen genietend van het spektakel van de bush beneden u. Na afloop wordt er geproost met champagne en wordt er een uitgebreid ontbijt geserveerd midden in de wildernis.

thumbnail

Dag 9

Vandaag rijdt u via Nairobi richting het zuiden van Kenia voor een bezoek aan de vlaktes van Swara Plains. Swara Plains Wildlife Conservancy ligt op nog geen 36 kilometer afstand van Nairobi. Het is de “achtertuin” van de stad, met 100 km aan paden die leiden naar meer dan 3.000 wilde dieren, 300 vogelsoorten en 8 dammen. Voor wie de savanne wil verkennen en de majestueuze dieren van Kenia wil ontmoeten, zoals cheetah, antilope, giraffe, struisvogel, hyena en meer, kan een natuurwandeling maken of deelnemen aan een dag of nachtelijke game drive.

thumbnail

Dag 10

Na een vroeg ontbijt rijden we van de Swara Plaines naar het Amboseli National Park. Het landschap van Amboseli verschilt van dat van andere Nationale Parken en de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, is continue te zien op de achtergrond van elke foto.  Het droge en stoffige uiterlijk, dat kan worden toegeschreven aan de vulkanische as die uit de Kilimanjaro kwam toen deze voor het laatst uitbarstte, zorgt voor een bijzonder contrast. De waterrijke delen van dit park worden gevoed met een voortdurende toevoer van smeltwater van de top van de berg. Het water wordt gefilterd door het vele vulkanische gesteente van deze miljoenen jaar oude en gedoofde vulkaan.

thumbnail

Dag 11

Eén van de hoogtepunten van dit nationale park is het observeren van de de enorme kuddes olifanten in dit gebied. Het is ook dé plek voor een ontmoeting met de “Big Tuskers”, de olifanten met de grootste slagtanden van Afrika. Andere dieren die u hier kunt spotten zijn zebra’s, gnoes, giraffen, impala’s, caracals en serval, leeuwen, luipaarden, cheetahs en buffels. En waar water is, zijn veel vogels, dit gebied telt meer dan 400 soorten vogels. Zoals de kleurrijke bijeneter, de ijsvogel, de Afrikaanse visarend, de vechtarend (martial eagle) en de pygmee havik. Naast de indrukwekkende Kilimanjaro kunt u bij helderweer ook Mount Meru zien. Beide kolossale bergen liggen in het aangrenzende Tanzania.

thumbnail

Dag 12

Via de Chyulu Hills rijden we vandaag naar het op één na grootste park van Kenia, Tsavo West. Tsavo staat bekend om de “Man Eaters”, een groep leeuwen die het voorzien had op de werklui die de spoorlijn naar Oeganda moest aanleggen. De menseneters van Tsavo waren leeuwen, zo’n 28 stuks die tot één “super pride” behoorden. Zij doodden meer dan 100 arbeiders tijdens de aanleg van de spoorlijn. De groep terroriseerde de bouw van de spoorlijn dusdanig, dat deze tijdelijk moest worden stil gelegd. Uiteindelijk werd de hele groep leeuwen afgemaakt.
Het verhaal werd verfilmd, de film kreeg de naam “The Man and the Dark”.  Rondom lunchtijd arriveert u bij de lodge. Na de lunch gaat u weer op pad voor een middag game drive. De habitats van Tsavo bevinden zich in de bergen, langs de rivieren en in de bossen en meren. Tsavo heeft vele natuurlijke paden en is daarom zeer geschikt voor wandelsafari’s.

Rijdend door dit gebied ziet u dat het zand steeds van kleur veranderd. Dit komt door de verschillende soorten lava gesteenten. Chaimu, Swahili voor het woord “lava”, is een ouder krater, die hoog oprijst en een heldere zwarte kleur heeft van het lavagesteente. U kunt deze vulkaan beklimmen, want er is een pad dat naar de top leidt.

thumbnail

Dag 13

U brengt nog een dag door in Lumo en kunt een wandelsafari maken en veel leren over Tsavo West. Verder bezoekt u de Mzima Springs, een geologisch fenomeen en een natuurwonder, hier gutst elke dag  zo’n 230 miljoen liter water uit de droge lava naar de oppervlakte. Verder kunt u een soort glazen schuilkelder in het meer bezoeken, door de glazen wanden heeft u een prachtig uitzicht op de diverse onderwaterwereld. Aangezien het water zeer helder is, kunt u nijlpaarden over de bodem zien lopen en, als u geluk heeft, ook de krokodillen onder water zien zwemmen.

thumbnail

Dag 14

Na het ontbijt rijdt u door het park terug naar Nairobi en van daar wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar huis, of vliegt u naar de kust voor een strandverlenging aan de azuurblauwe oceaan.

Inbegrepen

Accommodatie en maaltijden zoals vermeld in de reisbeschrijving.
Vervoer in een minibus met pop-up dak
diensten van een Engels sprekende chauffeur-gids.
Game drives en entreegelden voor de de genoemde parken
Alle belastingen en toeslagen van de overheid
mineraalwater tijdens de game drives.
alle genoemde transfers, ook van/naar de luchthaven
gegarandeerde zitplaats aan het raam
radiocommunicatie in elk voertuig igv nood
extra tijdens tour wildlife boeken, steunzakken voor camera’s / fotografie, verrekijker

Uitgesloten

visumkosten USD 50 voor een e-visa
reis, – annuleringsverzekering (verplicht)
persoonlijke uitgaven
fooien en vergoedingen aan hotel, lodges, kamppersoneel en chauffeur-gids(en)
alcoholische en niet-alcoholische dranken.
toeslag tijdens Pasen, Kerstmis en Nieuwjaar.
wasserij service