Lake Turkana

Het Turkana-meer ligt in het noorden van Kenia, in de  spectaculaire Grote Slenk of wel Great Rift Valley. Het Turkana meer is het meest zout van alle grote meren in Afrika en heeft als bijnaam Jade meer, vanwege de prachtige kleur. De ligging in het onherbergzame Noorden, maakt het tot Kenia’s meest afgelegen gebied. De drie nationale parken rond het meer worden gebruikt als tussenstop voor migrerende watervogels en zijn belangrijke broedplaatsen voor de nijlkrokodil, nijlpaarden en een verscheidenheid aan giftige slangen. De drie nationale parken, Sibiloi National Park, Central Island National Park en  Southern Islands National Park,  staan allemaal op de Werelderfgoedlijst.

Drie rivieren stromen het meer in: de Omo, de Turkwell en de Kerio. Het water verlaat alleen het meer als gevolg van verdamping. Langs de rivieren die naar het meer stromen, vindt men veeteelt en wordt sorghum verbouwd. Verder leeft men hier van de visserij. Er wordt op tilapia en nijlbaars gevist.
De regio is volstrekt ongerept, als gevolg van het isolement en wordt slechts door weinig westerse reizigers bezocht. Lake Turkana ligt namelijk op drie dagen rijden van Nairobi, de hoofdstad van Kenia.
Wij verzorgen echter een vlucht Lodwar en een transfer in een 4WD naar de lodge aan het meer.

Koobi Fora is een archeologische vindplaats aan de noordoostzijde van het Turkanameer. Richard Leakey was de eerste die hier opgravingen deed en hij vond meer dan 400 fossielen. De Koobi Fora vindplaatsen hebben meer kennis opgeleverd over paleo-omgevingen dan enig ander gebied op het continent. In de omliggende nationale parken komen ook zoogdieren voor, waaronder de zebra, gazelle, leeuw en cheeta. Bij Koobi Fora is de grootste nijlkrokodil ooit gemeten, 13,5 meter. Rondom het meer zijn verder meer dan 350 vogelsoorten te vinden.

In de onherbergzame gebied leven voornamelijk stammen als Gabbra, de Rendille, El-Molo en Turkana. De El-Molo worden gezien als één van de oudste stammen van Kenia. Het Turkanameer wordt lokaal “anam Ka’alakol” genoemd, wat ‘veel vissen in de zee’ betekent. Ka’alakol is ook de oorsprong van Kalokol, de naam van een stad aan de westelijke oever van het meer, ten oosten van Lodwar.

bekijk hier de video over Lake Turkana

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Aanbevolen tours

Aanbevolen accommodatie