Mauritius
Mauritius is een subtropisch tot tropisch eiland gelegen op 1800 km ten Oosten van het Afrikaanse continent. De gemiddelde temperatuur ligt van juni tot oktober tussen de 17 en 25 °C en van november tot april tussen de 24 en 31 °C. De omtrek van Mauritius is 177 km, waarvan 160 km prachtige witte stranden met koraalriffen en bergen in het achterland. Dit maakt van Mauritius een gewilde vakantiebestemming voor iedereen die op zoek is naar zon, strand, zee en wuivende palmen.
De hoofdstad van Mauritius is Port Louis en de officiële voertaal is Engels. Mauritius is een democratische republiek met aan het hoofd president Ameenah Gurib-Fakim. De bevolking stamt voor het grootste deel af van Voorindiërs, de voormalige slaven die op de suikerplantages werkten. Suiker en textiel vormen samen nog steeds de twee voornaamste inkomstenbronnen van Mauritius, tegenwoordig neemt het toerisme een belangrijke derde plaats in.
Mauritius heeft zo’n kleine 1,5 miljoen inwoners. De belangrijkste godsdienst op het eiland vormt het hindoeïsme (52%), hierna volgt het christendom (30%) en de islam (17%). De scholing is uitstekend, er is weinig analfabetisme. Het eiland is niet groot, in ruim een uur rijd je van Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport gelegen in het Zuid-Oosten, naar Grande Baie in het Noorden van het eiland. De wegen zijn goed, het verkeer rijdt links.
bekijk onze voorbeeldreizen onder aan deze pagina
Een klein stukje geschiedenis: Begin 16e eeuw zetten de Portugezen als eerste voet aan land op het onbewoonde eiland Mauritius. De Portugezen gebruikten het eiland als tussenstop op de route naar Zuid- en Oost-Azië, maar vestigden zich er niet. Het eiland bleef dus onbewoond tot het in 1598 op beperkte schaal gekoloniseerd werd door Nederlandse zeelieden onder leiding van Wybrand van Warwijck. Hij noemde het naar de toenmalige stadhouder Maurits graaf van Nassau, de latere prins van Oranje. De Nederlanders ontdekten de unieke inheemse dodo, ook wel walgvogel genoemd en zorgden helaas ook voor het uitsterven van deze vogel.
Het eiland werd vanaf 1638 als verversingsstation gebruikt voor de schepen van de V.O.C. Simon van der Stel ontwikkelde met succes de suikerteelt; nog altijd vormt de export van suiker een zeer belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. Nadat de Nederlanders in 1710 hun verversingsstation naar Kaap de Goede Hoop hadden verhuisd, omdat dit beter op de route lag van de V.O.C. schepen, werd Mauritius in 1721 gekoloniseerd door de Fransen.
Lees hier het artikel “Love is in the Air” over Mauritius en Rodrigues