Samburu National Reserve

Samburu National Reserve ligt aan de oevers van de rivier de Ewaso Ng ‘iro en grenst aan het Buffalo Springs National Park. Het reservaat beslaat meer dan 165 km2 en biedt een spectaculair landschap met ruige heuvels, golvende vlaktes en rivierbossen. Samburu beschermt een gebied van halfdroge savannen, dat zich uitstrekt vanaf de mooie Ewaso Nyero rivier. Het reservaat bestaat uit rivierbossen langs het water en droge acaciastruiken, bezaaid met termietenheuvels. Koitogor Hill markeert het midden van het reservaat.

Dit is reservaat is de thuishaven van de Samburu stam. De Samburu zijn een substam van de Maasai en spreken hun eigen dialect van de Maa taal. Zij staan bekend om hun traditionalistische levensstijl, die onder meer bestaat uit religieuze overtuigingen, rituelen en inheemse kleding. Westerse invloeden hebben niet, of nauwelijks hun levensstijl beïnvloed. Het leefgebied is droog en de dorpen moeten regelmatig verhuizen om ervoor te zorgen dat hun vee kan grazen. Om de vijf à zes weken verhuist de groep om verse weidegronden te vinden. Hun hutten zijn gebouwd van modder, huiden en grasmatten die over palen zijn gespannen. Een doornige omheining wordt rond de hutten gebouwd als bescherming tegen wilde dieren. Deze nederzettingen worden manyattas genoemd. De hutten zijn zo gebouwd dat ze gemakkelijk gedemonteerd en verplaatst kunnen worden wanneer de Samburu naar een nieuwe plaats verhuizen.

Samburu is het meest populaire reservaat in het noorden van Kenia. Het wild is hier goed te zien en de meeste grote safaridieren zijn gemakkelijk te spotten. In dit park wonen aardig wat zeldzame diersoorten, zoals de netgiraffe, de gazelle met de lange nek, de gerenoek, de Somalische struisvogel, Grevy’s Zebra en Beisa Oryx. Bezoekers kunnen genieten van meer dan 900 olifanten, een verscheidenheid aan roofdieren, en meer dan 450 vogelsoorten.

In Samburu zijn vier van de Big Five aanwezig. Neushoorns zijn afwezig, maar grote kuddes olifanten doorkruisen het reservaat. Van de grote katachtigen, worden vooral de luipaarden hier vaker gezien dan in andere parken, dit komt om dat zij hier meer op hun gemak zijn dan elders. Samburu was een van de leefgebieden van ‘Elsa de Leeuwin’, ster van het best verkopende boek en bekroonde film ‘Born Free’.

Als het op temperatuur aankomt, is heet de beste manier om Samburu te beschrijven. Dat gezegd hebbende, de gemiddelde temperatuur halveert ’s nachts, dus kleed je warm aan als je ’s morgens vroeg op safari gaat. In het droge seizoen, dit loopt van juni tot september in Samburu, valt er nauwelijks regen. Dit is de beste tijd om de plaatselijke fauna te bekijken, omdat de wegen goed begaanbaar zijn en er weinig vegetatie het zicht belemmert. Wel is het zeer stoffig in deze periode en hangt er een waas aan stof in de lucht. In het regenseizoen, oktober tot mei, krijgt het landschap dan weer een verkwikkende wasbeurt en is alles groen en kleurrijk. Vogelliefhebbers geven de voorkeur aan het natte seizoen, het vogelleven is dan het meest levendig en spectaculair.

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Aanbevolen tours

Aanbevolen accommodatie

Elephant Bedroom Camp

Gelegen aan de oevers van de Ewaso Nyiro rivier in Samburu National Reserve, omringd door doumpalmen en andere prachtige inheemse bomen en struiken, ligt dit…

Lees meer