Madagascar Noord | Marojejy en de Tsingy van Ankarana

Hoogtepunten van deze reis:

  • Trekking in het Marojejy National Park.
  • De Rode Tsingy en de Tsingy van Ankarana.
  • Hiking in de Montagne d’Ambre en bergwandeling op Montagne de France
  • 4WD tour 3 Baies en boottocht naar de Emerald Sea
  • Daraina Reserve en de golden-crowned Sifaka (extra optie).

De Sava regio ontleent haar naam aan de vier belangrijkste steden in dit gebied:  Sambava, Antalaha, Vohémar en Andapa. Het is het noordoosten van Madagascar en behoort tot de provincie Diego-Suarez. We bereiken Sava met een binnenlandse vlucht naar Sambava. In het hart van Sava ligt het Marojejy bergmassief, een gebied van ongekende schoonheid, bedekt met onverstoord tropisch regenwoud en een hoogste top van 2133 meter. Het gebied ‘dankt’ zijn exclusivieit aan de moeilijke bereikbaarheid maar uw inspanningen worden ruimschoots beloond.

De flora en fauna zijn buitengewoon interessant met de Silky Lemur en Helmet Vanga als toppers. U kunt er een prachtige meerdaagse hike doen die niet eenvoudig is. Bent u geïnteresseerd in bijzondere soorten, dan hebben wij daarover extra informatie. De Sava regio is weelderig groen en heeft prachtige kusten en stranden, het is tevens het centrum van de Vanille cultuur

Met een korte binnenlandse vlucht bereiken we Antsiranana, ook wel Diego Suarez genoemd. Een bruisende stad met leuke restaurants aan de Rue Colbert. In de omgeving zijn vele interessante activiteiten zoals een bergwandeling bij Montagne de France, een 4WD autotocht 3 Baies inclusief strandwandelingen en prachtige uitzichten over blauwe baaien en vanaf hoge kliffen, of een boottocht naar Emerald Sea. U kunt relaxen op de mooie stranden bij Ramena.

Per auto gaat u naar Nature Lodge in Montagne d’Ambre. U geniet van de de fraaie uitzichten en een wandeling in Montagne d’Ambre waar veel kameleons, lemuren en bijzondere vogels kunnen worden gezien. U maakt een 4 WD excursie naar de bijzondere en fotogenieke Rode Tsingy. De volgende etappe gaat per auto naar Tsingy de Ankarana, een indrukwekkend natuurreservaat met een verdwenen rivier, grotten, grillige karst verschijnselen, vele wandelmogelijkheden en alweer bijzondere flora en fauna.

Hierna reis u terug naar naar Antsiranana en vliegt u vanaf daar naar de hoofdstad Antananarivo.

Bekijk de virtuele versie van deze reis met uitgebreide informatie over de activiteiten onderweg

prijsindicatie 2023 – 2024, vanaf:
reisperiode: april to half november
bij 4 personen € 2502,- per persoon
bij 2 personen € 2985,- per persoon

Bekijk al onze voorbeeldreizen naar Madagascar en de informatie over alle regio’s.

Reis op maat?
De volgende aanpassing op deze reis is mogelijk:
1) U reist door naar het paradijselijke eiland Nosy Be, na een aantal stranddagen vliegt u vanaf Nosy Be terug naar Antananarivo
2) U hebt meer tijd en geen bezwaar tegen lange autotochten over slechte wegen. Dan kunnen we de reis uitbreiden met een bezoek aan het bijzondere natuurreservaat Ankarafantsika en de stad Majunga

Your travel expert:

Go Africa

thumbnail

DAG 1: ANTANANARIVO

Welkom op Madagascar!
De gids wacht op u in de aankomsthal van het vliegveld, hij brengt u naar uw hotel.

thumbnail

DAG 2: SAMBAVA

Uw hotel regelt de transfer naar het vliegveld. In de hall van Ivato Airport is iemand van ons team die u assisteert met het inchecken voor de vlucht naar Sambava.

Uw gids verwelkomt u op het kleine vliegveld van Sambava. Het is een kleine stad in de vanille regio, de vegetatie is weelderig met boomgaarden en palmen. De regio is relatief welvarend en produceert behalve vanille ook veel kokosnoten, rijst, koffie, mango’s en ander fruit. Uw hotel ligt aan het strand net ten zuiden van het centrum van de stad. Er is een tuin waar u heerlijk kunt zitten. U neemt een Tuctuc naar de stad om daar rond te kijken of u wandelt langs het strand in zuidelijke richting en bewondert de mooie kust. De zee is meestal niet geschikt om te zwemmen, de branding van Indische Oceaan is hier erg krachtig. Later in de reis komen er heerlijke zwemmogelijkheden.

thumbnail

DAGEN 3 – 4: MAROJEJY NATURE RESERVE

Het meer dan 2000 meter hoge bergmassief begint al op 30 km van de zee. Onderweg zien we bananenbomen, andere plantages, ficus, boomvarens en verderop het tropisch regenwoud en de granieten toppen.

Bij de ingang ontmoeten we de berggids, de dragers en de kok. Alles moet mee want boven staan alleen wat tenten. We wandelen door de uitlopers, heuvels met tropisch regenwoud met uitzichten op scherpe rotsen en steile hellingen. De gids wijst u op bijzondere flora en fauna waaronder kameleons, gekko’s, lemuren en vogels. Een specialiteit van Marojejy is Silky Sifaka (Propithecus diadema candidus), een prachtige en zeldzame lemur met een langharige witte vacht. De meest bijzondere vogel is Helmet Vanga met zijn opvallende grote blauwe snavel.

thumbnail

DAG 5: SAMBAVA

We dalen weer af uit het grote bergmassief en komen terug in de vallei bij Manantenina village waar we afscheid nemen van onze dragers en gidsen waarmee we de mooie ervaringen en de inspanningen hebben gedeeld. Langs de oevers van de Lokoho rivier bereiken we Sambava en strijken we tevreden neer in ons hotel aan de fraaie kust.

thumbnail

DAG 6: SAMBAVA

Vandaag maakt u een excursie naar het Daraina Natuurreservaat. Het is een mooie autorit door het groene landschap ten noorden van de stad Sambava. U heeft u tijd voor een wandeling en u kunt zich verdiepen in de vanille cultuur.

thumbnail

DAG 7: ANTSIRANANA

Vandaag vliegt u van Sambava naar Diego Suarez/Antsiranana. Uw transfer brengt u naar Hotel de la Baie, gelegen aan één van de grootste baaien ter wereld. Antsiranana heette vroeger Diego de Suarez. Twee Portugese zeevaarders, Diego en Suarez, ontdekte in de 16e eeuw deze ongerepte baai. Antsiranana was van strategisch belang, zowel de Franse als Britse bezetters, gebruikte deze stad als uitvalsbasis bij hun pogingen het eiland te koloniseren.

Als de vlucht vroeg genoeg is kunt u in de middag genieten van een excursie door de stad. U bezoekt de lokale  markt en geniet van de koloniale gebouwen die terug gaan in de tijd van de Franse bezetting. De baai kijkt uit op Suikerbroodeiland, of Nosy Lonja.  Antsiranana is omgeven door enkele van de mooiste landschappen van Madagascar.

thumbnail

DAG 8: ANTSIRANANA

4WD tocht en wandeling langs Three Bays.
We rijden om de grote baai heen langs Montagne de France en bereiken Three Bays. De auto ploegt door het mulle zand en zet u af op de mooiste plekjes. Uitzichten over boogvormige gouden standen langs baaien in vele tinten blauw. Een mooie wandeling combineert the bay of Dunes, Pigeons and Sakalava. De laatste baai is een echte hotspot voor kiteboarden en windsurfen. De baai heeft een lang wit zandstrand, turquoise water en prachtige koraalriffen.

Het kanaal dat de grote baai van Diego Suarez Bay verbindt met de Indische Oceaan is dichtbij, we komen bij Cap Miné en kijken vanaf de hoge rotsen omlaag en over zee. Onder ons scheren de sierlijke Keerkringvogels langs de kliffen.  Dit gebied is vol historie, de overblijfselen van de Franse aanwezigheid zijn nog zichtbaar. Na al dit moois rijden we door naar de stranden van Orangea en Ramena. Hier is het heerlijk zwemmen en het is mogelijk om naar de top van Montagne de France te klimmen/wandelen. Het panorama is prachtig en heel bijzonder tegen zonsondergang.
‘s Avonds zijn we terug in het hotel.

thumbnail

DAG 9: JOFFREVILLE

U rijdt naar Ramena en gaat aan boord van een boot naar Emerald Sea.  De grote baai van Diego en de omgeving vormen één van de mooiste landschappen van Noord Madagascar. De baai behoort volgens velen tot de mooiste baaien te wereld. We nodigen u uit om het zelf te beoordelen en te fotograferen. Met de vissers van Ramena vaart u vanuit de baai in de richting van kleinere eilanden die dichtbij het hoofdeiland in de Indische Oceaan loggen. De zee is hier ondiep en heeft een bijzondere groene kleur, vandaar de naam Emerald Sea.

Na de boottocht kunt u genieten van het strand van Ramena en de Mangroves langs de baai. Aan het eind van de middag rijden we door naar de prachtige Nature Lodge in de uitlopers van Montagne d’Ambre . Dit is de ‘thuisbasis’ van onze organisatie, de fraaie interieurs en decoraties zijn ontworpen door de echtgenote van onze manager in Madagascar. Deze lodge wordt volledig voorzien van stroom door zonnepanelen. Nature Lodge Diego is een goed voorbeeld van ecotoerisme in Madagascar. De tuin en de veranda zijn heel aantrekkelijk, u kunt ook een wandeling maken in de omgeving.

thumbnail

DAG 10: JOFFREVILLE

Uw heerlijke ontbijt wordt geserveerd op de veranda van Nature Lodge. Daarna rijdt u naar de ingang van Montagne d’Ambre National Park en bezoekt u met een lokale gids dit weelderige bosreservaat. Na uw ‘relaxdag’ van gisteren, bent u vandaag vast weer in the mood voor een energieke dag.
Montagne d’Ambre is het eerste National Park dat in Madagascar werd gesticht. Het park heeft een bijzondere vegetatie met boomvarens, palmen, orchideeën en vele zeldzame boomsoorten. Watervallen en kratermeren zijn sierraden in het landschap.

Er zijn zeven soorten lemuren die in dit grote tropische regenwoud leven. Twee bijzondere zijn de Crowned lemur en Sanford lemur. We zien kameleons, waaronder de kleinste ter wereld, gekko’s, waaronder leaf tailed gecko, en vele kleurrijke vogels.

Samen met uw gids bepaalt u het programma. Wordt het een korte wandeling met een picknick waarna de chauffeur u oppikt. Of kiest u voor een lange wandeling? U kunt zelfs helemaal terug wandelen naar de Nature Lodge. Dat laatste is een flinke wandeling door een mooi landschap, over een goed pad en helling af.

thumbnail

DAG 11: ANKARANA RESERVE

Na een stevig ontbijt wordt u uitgezwaaid door het personeel en verlaten we Joffreville. We rijden richting Andavakoera en slaan daar af richting de Tsingy Rouges.  Op deze route ontdekt u waarom we met een 4WD op stap zijn.
De bizarre maar tegelijk elegante rode formaties, zijn het resultaat van een uniek geologisch proces en gevormd uit zandsteen, mergel en kalksteen. De mineralen in dit poreuze gesteente veroorzaken de kleuren. Erosie door regen en wind heeft de fragiele structuren aan de oppervlakte gebracht.
Het is welbeschouwd een geluk dat dit gebied moeilijk te bereiken is en daardoor niet teveel door massatoerisme wordt bedreigd. Wie de moeite neemt om het te bezoeken krijgt een prachtig spektakel van licht en schaduw en zal zich uitgedaagd voelen om dit in bijzondere foto’s vast te leggen.

thumbnail

DAG 12: ANKARANA RESERVE

Vandaag bezoeken we de Tsingy van Ankarana in het gelijknamige natuurreservaat. Ooit was het een koraalrif. Door de eeuwen heen veranderde het landschap door erosie, water en wijn en resulteerde in dit bizarre resultaat. Deze enorme kalksteenformatie ziet eruit als een bos van scherpe stenen.

We ontdekken dit park met een lokale gids. De wandeling is soms inspannend en gaat langs en over de scherpe rotspunten van de Tsingy. U bezoekt de grotten en u ziet de vleermuizen die daar leven. We picknicken bij de verdwenen rivier, een enorm gat waar in de regentijd een hele rivier in kan verdwijnen. Waar blijft dat water?  Het is ontdekt, vraag het de gids……… We lopen verder door Tsingy Rary waar de rotsformaties en het bos een fraai geheel vormen. Via een hangbrug loopt u daarover heen en kunt, alweer, bijzondere foto’s maken.
In de loop van de middag rijden we naar Mahamasina village en checkt u in bij het hotel.

thumbnail

DAG 13: ANKIFY PENINSULA

Na het ontbijt rijden we naar Ambilobe, dit is een grote plaats, met in de ochtend een actieve markt. Tijdens een wandeling over de markt en naar de Mahavavy rivier, ziet u veel van het dagelijkse leven op Madagascar. De regio is bekend om zijn suikerriet en rum, koffie, cacao en ylang-ylang. Ylang-Ylang is heerlijk geurende bloemenolie welke afkomstig  is van de Cananga Odorata boom, de grootste familie van de magnoliasoort.

We rijden door naar Ankify Lodge. De weg is slecht dus we nemen voldoende tijd. U komt op tijd aan in Ankify om te genieten van uw hotel, de mooie omgeving van Ankify Peninsula en de Sofia rivier. De vele meren zijn het leefgebied van bijzondere dieren waaronder de Madagascar Pochard, een zeldzame eendensoort.  Ankify Lodge trakteert u op een fantastische uitzicht.

thumbnail

DAGEN 14 – 15: NOSY BE

Dit zijn de relaxdagen aan het einde van uw reis. Vanuit uw hotel kunt u deelnemen aan een groot aantal activiteiten. Denk aan watersport, vissen, boottochten om walvissen te zien, binnenlandse excursies naar natuurreservaten, of een fiets huren.
U kunt per boot een bezoek brengen aan het eiland Nosy Komba met pittoresk vissersdorp. Het eiland Nosy Tanikely wordt omgeven door ongerept koraal en is een geliefde plek voor snorkelaars. Nosy Tanikely heeft enkele jaren geleden de status van beschermd zee- en kustgebied verworven.
Voor wie zelf op stap wil is er een prachtige wandeling naar Mont Passot een aanrader. Mont Passot is een uitgedoofde vulkaan die een uitstekend uitkijkpunt biedt over het hele kanaal van Mozambique. Mont Passot wordt omringd door acht kleine kratermeren, is 329 meter hoog en heeft een uitzonderlijke biodiversiteit. In de late namiddag en tegen zonsondergang aan, is hier het uitzicht over het eiland extra mooi. U kunt natuurlijk ook heerlijk relaxen bij uw hotel met zwembad of aan het strand.

thumbnail

DAG 16: ANTANANARIVO

Na uw ontbijt wordt u naar het vliegveld van Nosy Be gebracht voor uw vlucht terug naar Antananarivo. Bij aankomst staat uw chauffeur u op te wachten en brengt u naar het Rova Hotel. Afhankelijk van de tijd van de vlucht kunt u een bezoek brengen aan het hoger gelegen deel van de stad. In de omgeving van uw hotel zijn meerdere uitstekende restaurants te vinden. Het biedt een mooie gelegenheid om uw vakantie af te ronden.

thumbnail

DAG 17: ANTANANARIVO

Antananarivo is zo’n tropische stad met een eigen dynamiek, vele markten, een ziel, een eigen gevoel. De historie van Tana begint in de 17e eeuw met koningen en koninginnen. De architectuur is origineel en esthetisch. U maakt een uitgebreide excursie door de stad naar bijvoorbeeld de Digue Market. In de stad kunt u uitstekend lunchen bij Grill du Rova.
Wanneer u dat wenst is er stop bij de ambachten en kunst markt, daarna zet de chauffeur u af bij hotel Chez Jeanne, dichtbij het vliegveld. U kunt relaxen in de tuin en een wandeling maken door de rijstvelden. Het hotel ligt op een heuvelrug aan de rand van de rijstvelden, u kunt genieten van de zonsondergang.
U dineert bij Chez Jeanne en u hebt een avondkamer. Na uw prachtige reis begint u ’s nachts uitgerust aan de retourvlucht.

thumbnail

DAG 18: EINDE VAN DE REIS

In de nacht wordt u gewekt voor de transfer naar het vliegveld. Check in op het vliegveld en u vertrekt met uw internationale vlucht naar Europa
Wanneer u met Air France / KLM vliegt landt u eind van de ochtend in Parijs en in de loop van de middag op Schiphol.

Inbegrepen

• Een Engels sprekende gids tijdens de reis
• Een 4WD voertuig tijdens de reis, jeep t/m 4 personen, bus vanaf 5 personen
• Het programma op basis logies met ontbijt o.b.v. een tweepersoonskamer met 1 of 2 bedden
• Accommodatie en maaltijden volgens beschrijving
• entreekosten Nationale parken en reservaten
• Extra deskundige gids in sommige parken
• Alle transfers
• reisperiode april – half november

Uitgesloten

• Internationale vlucht naar/van Antananarivo op Madgascar
• Binnenlandse vlucht Tana – Sambava vanaf € 220 laagseizoen vanaf € 245 hoogseizoen
• Binnenlandse vlucht Diego – Tana vanaf € 195 laagseizoen vanaf € 215 hoogseizoen
• Optionele activiteiten in Ifaty,
• toeslag half pension 1x € 245 p.p.
• toeslag volpension 1x € 450 p.p.
• toeslag eenpersoonskamer € 765
• Tips en drankjes,
• reis,- en annuleringsverzekering (verplicht) *
• Visum +/- 35 € p.p.

* ANWB en Europeesche hebben speciale Covid19 verzekeringen