Madagascar biedt veel afwisseling, deze reis is daar een goed voorbeeld van. Zo bezoekt u het tropische regenwoud, de bergen en Spiny Forest. U rijdt langs de fraaie kust in het westen en doorkruist de halfwoestijn. De ritten zijn niet te lang, onderweg is er veel te zien dus nemen we tijd voor (foto-)stops. Het leven op Madagascar zal waarschijnlijk veel indruk op u maken. De bevolking is arm en het lijkt als of u terug gaat in de tijd. Gelukkig produceert het land volop eigen voedsel, dus ondanks de lage levensstandaard is er genoeg te eten.

Madagascar is uiterst fotogeniek en elke dag voelt als nieuw avontuur.  Al onze reizen zijn maatwerk, u kunt uitgebreid het programma bespreken met onze vogel, en Madagascar-specialist Ruud. Samen met u stemt hij de reis af op uw interesses, zoals de vogels, de natuur, de onderwaterwereld, fotografie, cultuur of een mix van dit alles.

Hoogtepunten van deze reis:
– Het oversteken van de indrukwekkende hooglanden naar de zuidwest kust
– Kennismaking met ambachten van de Zafimaniry, Betsileo, Mahafaly, de vissers van Vezo en de roeiers van de Pangalanes
– Het doorkruisen van het typische hoogland landschap
Ranomafana Nationaal Park
– kennismaking met levenswijze van de Malagassiërs
– bezoek aan Isalo Nationaal Park, ook wel “Colorado van Madagascar”
Ifaty Forest en Lagune en onderwater leven langs het Kanaal van Mozambique
Andasibe Nationaal Park.

Het programma wordt iedere dag met u doorgesproken, zo kunnen wij goed rekening houden met uw specifieke wensen. In alle natuurgebieden maken wij gebruik van extra, lokale gidsen. Zij hebben de beste kennis van het gebied en zo dragen we met zijn allen ook bij aan een stukje lokale werkgelegenheid.

Bekijk de virtuele versie van deze rondreis, met nog meer informatie over de bezienswaardigheden en bestemmingen.

prijzen voor 2024 (exclusief binnenlandse vlucht*):

aantal 2 3 4 5 6
per persoon € 3.520 € 2.780 € 2.400 € 2.275 € 2.130

* Binnenlandse vlucht met Tsardia vanaf € 160,- per persoon

prijzen voor meer dan 6 personen zijn beschikbaar, mail ons!

Your travel expert:

Go Africa

thumbnail

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven gaat u met de transfer naar uw hotel dichtbij de airport. Op het vliegveld is meteen de mogelijkheid geld te wisselen voor uw persoonlijke uitgaven etc. tijdens de reis.

thumbnail

Dag 2

Ontmoeting met uw gids, na het ontbijt in het hotel vertrekken we via Antananarivo richting het zuiden. We passeren rijstvelden en dorpjes van de hooglanden, ze vormen het bijzonder landschap als we de stad achter ons hebben gelaten. We stoppen in Ambatolampy, hier kunnen we zien hoe de typische aluminium kookpotten worden gemaakt die door het hele land worden gebruikt. In de namiddag rijden we verder naar Antsirabe. We nemen de tijd voor een stadtour en genieten van een rit met de typische “pousse-pousse” (Rick-Shaw). De pousse pousse is het belangrijkste vervoermiddel van de lokale bevolking.

thumbnail

Dag 3

We blijven op N7 en rijden verder naar het zuiden. Onze volgende stop is het kunstenaarsplaatsje Ambositra. We bezoeken een aantal lokale winkels in Ambositra en en de werkplaats van de ambachtslieden van Zafimaniry. U kunt hier prachtig houtsnijwerk kopen, of een met zorg  vervaardigde marqueterie-kist. We slenteren wat rond in de stad en genieten van onze lunch in het restaurant van hotel Artisan.
We vervolgen onze weg naar Ranomafana. Deze plaats is de belangrijkste plaats van de Betsileo stam van Madagascar.  Inmiddels bevinden ons op het hoogste punt van de hooglanden van Madagascar en de weg wordt steeds kronkeliger. We slaan af naar het oosten en komen in de late namiddag aan in het regenwoud.

thumbnail

Dag 4

Na het ontbijt vertrekken we voor een rit naar het prachtige Ranomafana Nationaal Park. Dit nationale park is een van de mooiste plekken van Madagascar. Hier vinden we nog een stuk van het oorspronkelijke oerwoud en regenwoud van het Achtste Continent. We maken een wandeling met een lokale gids door deze uiterste vochtige en natte omgeving.

Neem regenkleding mee voor dit bezoek. In dit prachtige, groene oerwoud kunnen we veel soorten lemuren tegen komen. Veel geziene lemuren zijn de gouden bamboe lemuur (Hapalemur aureus), de rood-voorhoofd bruine lemuur (Eulemur fulvus) en rood-buik lemuur (Eulemur rubriventer). Misschien zien we ook een aantal zeldzame en bedreigde soorten, zoals de grote bamboe lemuur (Hapalemur simus). Op botanisch gebied is het park een genetisch reservoir van enkele zeldzame en endemische plantensoorten, maar ook van vele geneeskrachtige planten. Ranomafana National Park is een paradijs voor vogelaars. Vogelliefhebbers kunnen bij ons extra informatie opvragen bij Ruud, onze vogelexpert die Madagascar al vele malen heeft bezocht.

thumbnail

Dag 5

In de ochtend is er gelegenheid voor een wandeling naar het arboretum en/of de warmwaterbronnen. Voor vogelliefhebbers behoort een extra excursie door het reservaat met een lokale, gespecialiseerde vogelgids tot de mogelijkheden. Ranomafana National Park dat bedekt is met tropisch regenwoud, heeft twee ingangen, Soarano Trail en Vohiparaha. Vandaag nemen we de andere ingang Vohiparaha. Ook in dit deel ziet u weer een indrukwekkend regenwoud en veel bijzondere vogels en lemuren. Na de lunch, genieten we van een interessante rit naar Manakara. We stoppen in pittoreske dorpjes en op mooie plekken in het bijzondere landschap voor onvergetelijke fotomomenten.

thumbnail

Dag 6

Transfer naar de aanlegsteiger waar we inschepen voor een boottocht over het Canal des Pangalanes richting het zuiden. Ons vervoermiddel is een typische en grote houten kano. Dit kanaal vormde vroeger de enige manier om de havenstad Toamasina te bereiken. De lokale bevolking gebruikt het nog steeds als waterweg en verbinding tussen de dorpen. Lokale vissers nemen ons mee op de boot langs de indrukwekkende vegetatie op de oevers, met vele bijzondere vogels. De tocht over het Canal des Pangalanes voert ons helemaal tot aan de zee. We arriveren bij “Trou du Commissaire” , een beschutte baai waar u veilig in zee kunt zwemmen. We genieten van onze meegebrachte picknick lunch op het strand. In de namiddag rijden we terug naar het hotel.

thumbnail

Dag 7

We verlaten de weelderige vegetatie langs de kust en via de Ravinala weg (soort palm), rijden we naar het regenwoud in het oosten van Madagascar.
In de namiddag komen we aan in het dorp Ranomafana, de naam betekent “warm water”. We maken een wandeling door het dorp en nemen de tijd voor een bezoek aan de thermaal baden. Neem uw zwemkleding want hier kunt u zelf van zo’n bad te genieten!

thumbnail

Dag 8

We rijden via de Vohiparaha gate, vervolgens gaan we terug naar de hoofdweg N7 om via de plaats Fianarantsoa en het stadje Ambalavao te bereiken.

thumbnail

Dag 9

In Ambalavao, bezoeken we de Antemoro papierfabriek .  Het seculiere proces om papier te maken van de bast van de moerbeiboom Avoha (Bosqueia danguyana) werd in Madagascar geïntroduceerd in de XVe eeuw. Toen kwamen de eerste Arabische migranten en die hadden papier nodig om de Koran te herschrijven. Het wordt nog steeds volgens dezelfde processen gemaakt in Ambalavao.
Ontmoet enkele maki’s in het kleine reservaat van Anja, aan de voet van deze enorme granietrotsen. We gaan verder naar het zuidwesten en komen in de Barâ regio. Wij doorkruisen het grootste plateau van Madagascar dat wordt gevormd door een prachtige kruidachtige steppe, overdekt met enorme termietennesten: het is IHorombe. We komen aan in het dorp Ranohira dat dicht bij het Isalo Massief en de ingang van het Isalo Nationaal Park ligt.

thumbnail

Dag 10

De dag begint met een korte rit naar de uitlopers van het Isalo Massief. We maken een gemakkelijke wandeling met een kleine rugzak, door het indrukwekkende landschap. Om ons heen zien we ravijnen, natuurlijke waterpoelen en magische rotsformaties ontstaan door eeuwenlange erosie.
Het Isalo Massief is een plateau van zandsteen uit het Jura tijdperk, dat onderdeel is van het continentale plat.
De rotsformaties zijn grillig en de natuur heeft zich aangepast aan het droge klimaat.
Dit park heeft een geheel eigen ecosysteem, de endemische begroeiing van vetplanten wordt gekenmerkt door Aloe, Euphorbia, Pachypodium en Kalanchoe. In het Tapia Bos genieten we van onze lunch in de vorm van een picknick. In overleg met de gids kunt u nog een wandeling maken, bijvoorbeeld naar de bergtoppen voor een prachtig uitzicht.
NB: Het wandeltempo en duur bepaalt u zelf in overleg met de gids. (min. 2 uur max. 4 uur).

thumbnail

Dag 11

We rijden vandaag verder naar het zuidwesten, richting Mozambique Channel. Dit is de waterweg die tussen Madagascar en Mozambique loopt. In de ochtend rijden we 245 km van Ranohira naar Tuléar, lokaal Toliara genoemd. het landschap laat ons verschillende soorten begroeiingen zien. Onderweg stoppen we om de typische graven van de Mahafaly stam te zien, deze zijn zo mooi beschilderd en versierd. Sommige graven hebben indrukwekkende houtsnijwerk. Voordat we Tuléar bereiken zien we de oceaan al in de verte. Een zandweg langs de kust leidt ons naar Ifaty. We checken in bij ons hotel dat zich direct aan het water bevindt.

thumbnail

Dag 12 – 13

De komende twee dagen kunt u genieten van de mooie stranden en de azuurblauwe zee van Mozambique Channel. Er zijn verschillende optionele activiteiten te boeken, het hotel kan dit voor u regelen.  Als u wilt genieten van de zee en de mooie lagune kunt u gaan duiken. Of u maakt een boottocht met de legendarische Vezo vissers. Dit zijn rondtrekkende vissers die met veel respect voor de natuur vissen en duiken naar vis. Sommige vissers kunnen wel meer dan 4 minuten onderwater blijven voordat ze naar boven komen met een grote octopus die ze met de hand hebben gevangen. U kunt natuurlijk ook heerlijk luieren op het strand en een duik nemen of snorkelen in de oceaan. Liefhebbers van wandelingen, kunnen het binnenland ontdekken en meer leren over de typische en unieke vegetatie van euphorbia, baobab, didieracea, aloë’s.

thumbnail

Dag 14

De ochtend is ter vrije besteding , hierna hebben we een transfer vanuit het hotel naar de luchthaven van Tulear. De vlucht van 2,5 uur is met Tsardia en de eindbestemming is Tana. (Antananarivo). Verwelkoming door onze gids op de luchthaven van Tana. We rijden naar het centrum van de hoofdstad en we genieten van een lunch. We maken een wandeling naar het hoger gelegen deel van de stad. We lopen door de smalle straatjes en trappen richting het historische deel van de stad. Onze gids, een historicus, vertelt u alles over dit oude deel van de stad. We ontdekken de typische architectuur van Antananarivo en bezoeken het paleis van de koningin, Rova of Antananarivo.
NB – Het programma van deze dag kan veranderen, afhankelijk van het dan geldende vluchtschema.

thumbnail

Dag 15

Ontmoeting met uw gids. We rijden oostwaarts richting Andasibe Nationaal Park. Dit is een van de hoofdwegen van het land met veel verkeer. Deze weg is de verbinding tussen de belangrijkste zeehaven van Toamasina en de hoofdstad Antananarivo. We verlaten de hooglanden via de steile helling van Mandraka en rijden door het bosgebied dat kenmerkend is voor het oostelijke deel van Madagaskar. We bezoeken een vlinderpark met niet alleen kleurrijke dansende vlinders, maar ook een verbazingwekkende concentratie van kameleons, gekko’s en bladstaartgekko’s. De rit gaat verder naar het oosten. In de namiddag komen we aan in Andasibe. Later maken we een nachtelijke wandeling door het Mitsinjo Communitair Reservaat.

thumbnail

Dag 16

Met een lokale gids ontdekken we, al wandelend, dit beschermde gebeid. Deze oostkant van Madagascar is ongerept en begroeid met oerbossen. U zult veel zeldzame boomsoorten zien, die nergens anders ter wereld voorkomen. De biodiversiteit van dit stuk natuur op Madagascar, is zeer indrukwekkend. De kans is groot dat we hier de grootste en meest lawaaierige lemuur van het land zullen tegen komen, de Indri.  Zijn gedrag is fascinerend en uw gids zal u alles uitleggen over de leefwijze van de Indri. In dit gebied leven ook veel andere soorten lemuren, bijzonder zijn de Grijze Bamboe lemuur (Hapalemur griseus) en de Wollige lemuur (Avahi Laninger).

De flora is hier ook uitermate interessant, zo groeien hier veel verschillende soorten medicinale planten. We gebruiken onze lunch in een lokaal restaurant.
In de namiddag bezoekt u Vakona Private Reserve. Ook hier zult u weer veel fauna en een flora ontdekken die nergens anders ter wereld voor komt. In het krokodillenpark kunt u in alle rust deze indrukwekkende reptielen observeren, net als de andere lemuren die hier te zien zijn in hun natuurlijke habitat.

thumbnail

Dag 17

Vandaag is het een ontspannen dagje met alleen in de ochtend een excursie naar Mantadia of Iaroka in de middag kunt u genieten van de rust , de prachtige tuinen en uitzicht vanuit deze lodge.

thumbnail

Dag 18

We rijden terug naar de hoofdstad Tana en maken een stadswandeling in deze unieke tropische stad met een geheel eigen karakter. De interessant geschiedenis van Tana kende veel koninginnen en koningen in de XVIIe eeuw. De architectuur is zeer origineel en esthetisch. Al slenterend door de straten van de stad, ontmoeten we de lokale bevolking en ontdekken we steeds meer onbekende aspecten van het soms mystieke Madagascar.

thumbnail

Dag 19

Afhankelijk van het vertrek van uw vlucht terug naar huis, passen wij het schema aan. Kenya Airways en Turkish Airlines vertrekken rond 16:00 uur.
Air France vertrekt na middernacht. Mocht u met Air France terug vliegen, kunnen we voor u een dagkamer boeken in dit hotel. Het hotel verzorgt de transfer naar de luchthaven.

Inbegrepen

• binnenlandse vlucht met Tsardia van Tuléar –  naar Antanarivo, flex tarief
• Engels sprekende gids en chauffeur tijdens de reis
• extra gidsen met lokale specialisatie van dieren, vogels, planten en/of cultuur
• vervoer in een 4WD minibus op maat, min. 2 en max. 12 personen
• hotels volgens beschrijving en o.b.v. een tweepersoonskamer
• maaltijden zoals genoemd, 18x ontbijt, 4x lunch en 8x diner
• alle entreekosten nationale parken en reservaten
• alle transfers

Uitgesloten

• Internationale vlucht naar/van Tana
• optionele activiteiten in Ifaty,
• toeslag half pension 1x € 290 p.p.
• toeslag volpension 1x € 490 p.p.
• toeslag één persoonskamer 1x € 470 p.p.
• tips en drankjes,
• reis,- en annuleringsverzekering (verplicht)
• Visum +/- 35 € p.p.