Zanzibar! Paradijs gevonden?

Het eiland Zanzibar voor de kust van Tanzania, laat menig hart sneller kloppen. Romantiek, Arabische muziek, en -invloeden, azuurblauwe oceaan en parelwitte stranden, dat is het plaatje dat de hele wereld over gaat. Zanzibar is dé geliefde honeymoon bestemming, het perfecte oord als je het winterse weer in Nederland wilt ontvluchten. Veel mensen zijn het gevecht met de thermostaat van hun verwarming meer dan beu en willen zich laven in de Afrikaanse zon.

Ik nam een kijkje op het eiland om te zien of het beeld dat ik hierboven schets, nog overeenkomt met de realiteit.

KLM vliegt rechtstreeks op dit “Spice Island” en ik hoop dat dit voorlopig ook zo blijft. Gemak dient de mens en de kans dat de airline jouw koffer met je nieuwe leuke strandsetje kwijt raakt op een directe vlucht, is praktisch nihil.

 De blauwe vogel vliegt in ruim 8 uur naar de hoofdstad Stone Town. De terugvlucht maakt meestal een tussenstop in Dar es Salaam. Dit korte stukje duurt slechts 20 minuten en na 1 tot 1,5 uur grondtijd vlieg je verder naar Schiphol. Boek vroeg voor de beste prijs, wij kunnen jouw vlucht al 355 dagen voor vertrek boeken. De vlucht is erg populair en zat dan ook zowel heen, als terug helemaal vol.

Een stukje geschiedenis van Zanzibar

Er wonen al 20.000 jaar mensen op Zanzibar. Het eiland werd pas belangrijk in de eerste eeuw na Christus. In deze tijd werd het een uitvalsbasis voor handelaren. Unguja, de originele naam van het eiland, bood een beschermde en verdedigbare haven. Hoewel de archipel waar Zanzibar onder valt, zelf weinig producten van waarde kon bieden, vestigden de Omani’s en Jemenieten zich hier op de plek die later Stone Town werd. Rond deze tijd, in het jaar 1107,  werd ook de eerste moskee gebouwd. Deze bestaat nog steeds en ligt in het vissersdorpje Kizimkazi. Het is de oudste moskee op het Zuidelijk Halfrond.

Door de eeuwen heen heeft Unguja onder Portugees, Omaans en Brits bestuur gestaan. Het eiland bood een uitstekende locatie om handel te drijven en de kust van Oost-Afrika te verkennen. De beschutte haven van Stone Town bood een perfecte stopplaats voor handelaren op weg naar Azië, het Midden-Oosten en het binnenland van Afrika.

De ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, kwam in 1499 op Zanzibar aan. De bevolking op het eiland kwam toen voor het eerst in aanraking met de Europese cultuur. Enkele jaren erna werd Zanzibar officieel onderdeel van het Portugese Rijk. Uiteindelijk vestigden enkele Perzische handelaren zich permanent in Stone Town. Hun invloeden op de architectuur, keuken en cultuur van Zanzibar is nog steeds overal zichtbaar. In 1698 veroverden de Arabische heersers van Oman, de plaats Mombasa op de Portugezen, en daarmee kwam ook het eiland Zanzibar onder Omaans bewind.

In een rap tempo……. lees verder

Hoe groot is het eiland Zanzibar eigenlijk?

Het eiland is van Zuid naar Noord slechts 85km lang. De vorm van het eiland is best grillig. Wil je van Kilondoni in het Noorden naar Paje, moet je eerst terug naar het centrale deel om vanaf hier weer naar het Noordoosten te kunnen rijden. Het eiland bestaat voornamelijk uit koraal, lang geleden lag het onderwater en is door het schuiven van de tektonische platen, naar de oppervlakte geduwd.
Dit verklaart gelijk de naam van de hoofdstad van het eiland, Stone Town. De oudste huizen hier, veelal met de meest indrukwekkende, grote houten, massieve deuren, zijn gemaakt van koraal dat aan elkaar is gemetseld.

De afmetingen van dit paradijsje voor de kust van Afrika zijn dus niet indrukwekkend. Maar……. Je doet er best lang over om het eiland te doorkruizen. Na 8 dagen rond crossen stond er bij mij op de teller van de huurauto toch een afstand van 480 km. Nu was de route die ik reed niet de meest logische, maar toch, om van A naar B te komen kost tijd.

Net als op het vaste land van Tanzania wordt hier links gereden. Voor de huurauto heb je een lokaal rijbewijs nodig, dat wij tegen extra kosten graag voor regelen. Zonaanbidders hebben geen huurauto nodig want die maken gebruik van transfers, maar als jij, net als ik, veel indrukken wilt opdoen en bezienswaardigheden wilt bezoeken, dan is het financieel aantrekkelijk.

Waar vind je de mooiste stranden op Zanzibar?

Ben je op zoek naar de brede, kilometerslange parelwitte stranden, dan vind je die voornamelijk aan de Oostkust. Hier liggen de pareltjes als Tulia Lodge, Zawadi, Breezes en Baraza. Hier vind je uitgestrekte hoteltuinen met wuivende palmen op de achtergrond en een prachtig strand waar lokale verkopers van souvenirs niet echt welkom zijn. Ongeveer 5 kilometer ten noorden van Breezes, vind je het wereldberoemde restaurant The Rock, gebouwd op een rots in het water. Bij eb kun je er naar toe lopen, bij vloed ga je met een bootje. De hoogte van het zeewater kan wel tot 4 meter verschillen bij eb en vloed. Dit zorgt ervoor dat de zee aan de Oostkust bij vloed misschien 5 meter lopen is van je hotel en bij eb opeens een kilometer verderop ligt. Houd jij van snorkelen? Kies dan een plek waar het strand snel afloopt, of waar rotsen zijn. Op een plek die de helft van de dag in de zon ligt te drogen, ga jij geen kleurige vissen vinden bij vloed.

Iets verder naar het Zuiden, ligt het plaatsje Paje. Houd je van Kite surfen dan is dit “the place to be”. Ook is dit de plek waar je veel jongeren zult vinden die backpacken. Het kleine centrum heeft een compacte foodcourt, met leuk terrasje aan de doorgaande weg. Ik dronk hier de beste versie smoothie ooit, van pure mango’s en passiefruit. Alleen al vanwege het fantastische fruit, rijp, vol van smaak en overal langs de weg te koop, zou ik terug willen naar Zanzibar.

Wil je vooral genieten van de lokale gezelligheid tijdens je verblijf, dan is Jambiani Beach jouw plek. Hier kom je op het strand de Maasai tegen, die allemaal van het vasteland komen om hun souvenirs te verkopen. Er wordt gefietst en gevoetbald op het strand en de kleurige “kites” van de surfers, razen over de turquoise oceaan.

Zelf geniet ik er altijd erg van, een beetje kletsen met de lokale bevolking om te horen hoe hun leven eruit ziet. De jong Maasai mannen spreken goed Engels, iets dat geen vanzelfsprekendheid is bij de bevolking hier. In Oeganda en Kenia, leren de kinderen Engels op school, maar in Tanzania dus niet. Dit tot grote frustratie tijdens onze taxi rit naar de luchthaven, het duurde een eeuwigheid en we waren bang de vlucht te gaan missen. De arme man kon niet eens tellen in het Engels en wij dus niet uitleggen hoe laat onze binnenlandse vlucht zou vertrekken.

Alle Maasai spreken naast hun moeder taal die “Ma’a” heet, ook Swahili. Hier op het eiland kletsen zij er lekker op los in het Engels, deze taal hebben zij zich zelf aangeleerd door vele contacten met de toeristen. Ze verdienen hier op het strand het geld voor hun gezinnen op het vaste land. Wil je wat meenemen voor de lokale bevolking, neem dan zeep, shampoo, tandpasta en kinderkleding mee.

Ik reed voor de laatste paar dagen naar het Zuiden van het eiland. Dit bleek toch echt `De Kers op de taart` voor wat betreft mijn bezoek aan Zanzibar. Hier vond ik nog een ongerept stukje Afrika met baobab bomen, dichte begroeiing, gekleurde vlinders en vogels en ondeugende apen.
Bij Fumba Beach Lodge werd ik hartelijk ontvangen, ik mocht mijn intrek nemen in de Jungle Room met eigen toegang tot het witte strand en een hangmat met uitzicht op zee. Bekijk mijn insta video. Naast mijn zeer ruime kamer, staat een 900 jaar oude baobab boom. Ik schrik me rot als ik al filmend naar mijn voordeur loopt, een nieuwsgierige Blue Monkey springt voor mijn neus op het dek. Oeps snel de deur dicht doen voordat hij mijn kamer in glipt.
Tien minuten later heb ik mij geïnstalleerd en geniet ik van een heerlijke douche buiten onder het bladerdak van de “Op z’n kop boom”. Vanaf een tak, zit de brutale apenkop mij aan te kijken, wauw, wat een ongerept paradijsje heb ik gevonden op het populaire Zanzibar.

De volgende ochtend rijd ik naar de laatste lodge die ik wilde bekijken op Zanzibar, vlakbij het plaatsje Kizimkazi, met de oudste moskee van het zuidelijk Halfrond. De rit ernaar toe is al een feestje. Fruitverkopers langs de kant van de weg, een groepje vrouwen met kleurige kleding zit onder een enorme boom te wachten op een lift naar Stone Town. Bananenplanten, hutten die gemaakt zijn van een mix van klei en bamboe, met makuti dak. Makuti is de cocospalm die hier overal op het eiland weelderig groeit.

Ik verlaat het asfalt in Kizimkazi en rijd langs huisjes, geen bord te zien, ik volg google maps. Dan doemt een groot, zwart metalen hek op. Via een laan met zeer indrukwekkende begroeiing, ik kan de blauwe lucht niet eens meer zien, kom ik aan bij Unguja lodge.
Martien die zijn hele leven al in Afrika woont, wacht mij op. We drinken koffie met uitzicht op de azuurblauwe oceaan. Ondertussen luister ik naar de verhalen over prachtige duikplekken in het marine national park. Deze lodge, heeft net als Fumba, een eigen Padi duikcentrum. Ik raak aan de praat met twee Franse jongeren, die hier zijn om hun duikbrevet te halen. Ze glunderen als ik ze vraag of ze nog iets bijzonders gezien hebben tijdens hun laatste duik. Schildpadden, stekelroggen, veel gekleurde vissen en prachtige koralen.

Er zijn hier vele goede duik, – en snorkelplekken waar het nog rustig is. In het Noorden heb ik het anders meegemaakt. Hier word je ‘s morgens gewekt door het snorrende geluid van de vele motorboten die grote massa´s toeristen afzetten op Mnemba Island om te snorkelen. Niets mis mee natuurlijk, zolang de verwachtingen van Zanzibar maar overeenkomen met de werkelijkheid. Wij van GoAfrica.nl hechten hier heel veel waarde aan, dus dat is nou precies de reden dat ik die 480 kilometer of het eiland heb gecrosst.

Instagram volg ons
volg ons voor meer foto’s

Wil jij ook genieten van het mooie Zanzibar?

Mail Ingrid, onze Zanzibar-expert, info@goAfrica.nl.

Volgende keer in onze blog: Is Stone Town een bezoek waard?

#creatingmemories #keeptraveling #africatravelexpert #visitzanzibar #zanzibarbeaches