Alles wat je moet weten over de Baviaanskloof

Baviaanskloof is een ruig stuk wildernis in Zuid-Afrika.

Het woord Baviaanskloof, hoewel afgeleid van het Nederlandse woord voor ‘vallei van de bavianen’, wordt geassocieerd met ongerepte natuur, smalle kloven met stromende beekjes, steile bergpassen, uitgestrekte vlaktes met golvende graslanden en uitzichten op ongerepte wildernis. Duizenden jaren lang heeft de natuur haar gang kunnen gaan en creërde een bijzonder stuk natuur, dat nu universeel erkend wordt als het Baviaanskloof Werelderfgoed. Weinig andere plaatsen ter wereld dragen de afdruk van meer dan een miljoen jaar menselijke geschiedenis.

De smalle Baviaanskloof Vallei is iets minder dan 200 kilometer lang en wordt begrensd door twee bergketens: de Baviaanskloof Mountains in het noorden en de Kouga Mountains in het zuiden. De vallei ligt lager dan de Karoo in het noorden. Regenval uit de Karoo filtert daarom door de bergen naar de Baviaanskloof rivier. Het resultaat is dat de vallei verrassend groen is en een grotere variëteit aan plantensoorten herbergt dan je anders zou verwachten.


Baviaanskloof staat op de Werelderfgoedlijst

De Baviaanskloof is opmerkelijk vanwege de diversiteit van zijn natuurlijke ecosystemen. Zeven van de acht biomen (belangrijkste natuurlijke regio’s) van Zuid-Afrika zijn hier vertegenwoordigd, waaronder fynbos, bos, grasland, sappige Karoo, nama-karoo, subtropisch struikgewas en savanne.

Op de noordelijke hellingen liggen het Spekboomveld en het Valley Bushveld. Op de zuidelijke hellingen bloeit het Kaapse Fynbos. In de lange zijvalleien is de Knysna Bosvegetatie geconcentreerd. Op de bergplateaus liggen de Rhinoceros Veldt en Grassland. De wijdverspreide sappige Karoo bush in de vallei is waarschijnlijk de reden waarom de Baviaanskloof is geclassificeerd als een deel van de Kleine Karoo. Vanwege deze spectaculaire diversiteit aan plantensoorten, vind je in de vallei een indrukwekkende verscheidenheid aan vogels.

De Baviaanskloof maakt deel uit van het Cape Floral Region World Heritage Site – acht beschermde gebieden met een oppervlakte van 553 000 ha. Het werd in 2004 uitgeroepen tot Werelderfgoed en is een van de rijkste plantengebieden ter wereld – minder dan 0,5% van de oppervlakte van Afrika, maar thuisbasis van bijna 20% van de fauna en flora van het continent.

Bijna 70% van de fynbos soorten zijn endemisch en het endemisme van 31,9% van de Baviaaanskloof heeft het de titel “hottest” van biodiversiteit hotspots opgeleverd, met drie van de 34 hotspots van de planeet in de Kloof.


Hoe zijn de wegen in de Baviaanskloof?

De T1-route is toegankelijk voor sedanvoertuigen van Willowmore tot Zandvlakte (103 km). Tussen Zandvlakte en Poortjie (tussen de twee Reserve Gates) is de route alleen toegankelijk voor 4×4’s. Bel voor actuele informatie met Baviaans Toerisme op 044 923 1702 of het ECPTA-kantoor in Komdomo op 042 283 7912 of Zandvlakte op 049 839 1002. Bekijk hier, de laatste informatie over deze weg.

Hoe warm wordt het in de Baviaanskloof?

Hoewel de temperatuur dagelijks kan variëren, is de zomer over het algemeen zonnig en warm met maximum- en minimumtemperaturen tussen 15° en 41° Celsius. De oostelijke zeewind zorgt voor heerlijke koele avonden. In de winter liggen de maximum- en minimumtemperaturen tussen 0° en 28° Celsius. Het klimaat blijft zonnig en wordt aangevuld met warme winden uit het achterland.

Belangrijke informatie over de Baviaanskloof

Er is geen ontvangst voor mobiele telefoons in de Baviaanskloof. Er zijn geen pinautomaten in de Baviaanskloof, betalen met kaarten is beperkt tot sommige restaurants/lodges. Zorg ervoor dat je genoeg contant geld bij je hebt voor accommodatie en maaltijden etc. Er is geen benzine of diesel in de Baviaanskloof.  Ga tanken in Patensie of bij de Engen Garage in Willowmore – 24/7 open, Tel: 044 923 1007. Als je ervoor kiest om zelf te koken of te kamperen in de Baviaanskloof, sla dan eten en drinken in Patensie in of bij Foodzone in Willowmore, Tel: 044 923 1027. Foodzone in Willowmore is geopend van 07.30 tot 18.00 uur van maandag tot vrijdag en van 08.00 tot 13.00 uur op zaterdag en zondag.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor een rit door de Baviaanskloof ?

Het duurt ongeveer 7-8 uur om door de Baviaanskloof van Willowmore naar Patensie te rijden.
Huisdieren zijn niet toegestaan in de Baviaanskloof Wilderness Area. Zorg ervoor dat je een bruikbaar reservewiel in je auto hebt en gereedschap om lekke banden te verwisselen. Toegangspoorten tot de Baviaanskloof Wilderness Area. De poorten sluiten om 16:00 en gaan weer open om 05:00 in de ochtend. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt om het entreegeld te betalen.