De transfer naar Shipwreck Lodge in Namibië

In één van de meest verlaten uithoeken van Afrika, direct aan de oceaan, tussen de karkassen van gestrande schepen, ligt Shipwreck Lodge. Hier vind je zeehonden op het strand en af en toe laat een zeldzame bruine hyena zich zien, op zoek naar een “zeehonden-pub” als maaltijd

Hoe bereik je deze uithoek?
Je kunt vliegen……….., maar deze post gaat over de spectaculaire route die je rijdt als je per auto naar Shipwreck lodge gaat.

“een van de meest gedenkwaardige ritten van je leven”

“Van de dorre wildernis van de Hoanib Valley tot de winderige duinen van de Skeleton Coast, het avontuur van het rijden tussen Hoanib Valley Camp en Shipwreck Lodge, is een spannende ervaring. Deze rit stelt reizigers in staat, om zich onder te dompelen in de schoonheid en afgelegenheid van het verbluffende landschap van Namibië. Kaokoland ligt diep in de noordwestelijke hoek van Namibië. Dit gebied is één van de meest afgelegen, wilde en unieke gebieden ten zuiden van de Sahara. Hier begint je reis.

Namibië is een land dat wordt gekenmerkt door glooiende duinen, rotsachtige bergen en woestijnvlakten. Tijdens onze rit naar de lodge, doorkruizen we ze allemaal. Terwijl we door dit spectaculaire landschap rijden, kijken we of we wilde dieren zien. Zij hebben zich aangepast aan de erbarmelijke omstandigheden en kunnen in barre omgeving, overleven.Deze transfer tussen Hoanib Valley Camp en Shipwreck Lodge zal ongeveer 5 uur in beslag nemen. Je kunt tussen de kampen heen en weer rijden met een ervaren gids, of je kunt zelf rijden met een 4×4 inclusief een tussenstop. Bij Leyland’s Drift ontmoet je dan de Shipwreck-gids en vandaar rijd je in konvooi naar de lodge, langs de eeuwenoude Hoarusib rivier.
De Hoarusib River en de Hoanib River, zijn twee belangrijke rivieren die de berg- en woestijnvlaktes doorsnijden en het Skeleton Coast National Park binnenstromen. Eens in de zoveel tijd, overstromen ze en lopen ze helemaal door de oceaan. Deze rivierbeddingen zijn essentiële bronnen, van ondergronds water, voor de planten en dieren die in het gebied leven.

“in de woestijn, heeft de mist een uniek klimaat gecreëerd”

Als je van, wat plaatselijk bekend staat als Kaokaveld, de superdroge Namibwoestijn intrekt, neemt de jaarlijkse regenval af en de mist toe. Hoewel dit de op één na droogste woestijn ter wereld is, heeft de mist een uniek klimaat gecreëerd. Je vind hier een buitengewoon scala aan microflora en fauna, welke endemisch (komt alleen hier voor) zijn, voor de Namib woestijn.

Elke kilometer onthult de natuur een nieuwe meesterlijke creatie, het ene nog boeiender dan het andere. Het besef dat je, je in een van de oudste woestijnen ter wereld bevindt, is echt indrukwekkend. Hier wacht 14 miljoen jaar geschiedenis om ontdekt te worden. Maar het is niet alleen de fysieke schoonheid van de reis die je sprakeloos achterlaat. Het is het overweldigende gevoel van vrede en rust dat je overvalt als je door dit magische land rijdt. Het gevoel van isolement en eenzaamheid, omhullen je, wanneer je door deze woestijn rijdt. Het vult je met een gevoel van kalmte en zelfreflectie. Iets dat steeds zeldzamer wordt in onze snelle wereld.

Dichter bij de kust, zien we tijdens een korte wandeling vanaf de bedding van de Hoarusib rivier, de fascinerende kasteelachtige kleiformaties. Wat een opmerkelijke, geologische plek!
Op andere punten langs de rivierbedding kun je omhoog lopen naar de omringende vlaktes en korstmos-“velden”. Hier zien we hoe de bijzondere florerende microflora van de woestijn, een unieke habitat creëert. We rijden voorzichtig over de paden, zodat we deze unieke en onaangetaste, fragiele bodemkorsten niet zullen beschadigen.

“de kustlijn ligt hier bezaaid met oude scheepswrakken”

En dan, net als je denkt dat het niet nog overweldigender kan worden, arriveer je bij Shipwreck Lodge.
De kustlijn ligt hier bezaaid met versleten overblijfselen van oude scheepswrakken. Een grimmige herinnering aan de kracht en onvoorspelbaarheid van de natuur. De lodge zelf is een oase van luxe en comfort te midden van dit ruige landschap. Het vormt een toevluchtsoord waar je kunt ontspannen en nieuwe energie kunt op doen, na een onvergetelijke reis.

Torenhoge duinen en door de wind gerodeerde kusten, strekken zicht uit zover het oog reikt. Deze duinen zijn miljoenen jaren geteisterd door de ijzige Atlantische oceaan. Het vervult je met een gevoel van verwondering en dankbaarheid voor de schoonheid van onze wereld.

Het is geen wonder dat deze rit door velen wordt beschreven als ‘één van de meest gedenkwaardige ritten van je leven” . Meer weten over deze lodge? Bekijk onze uitgebreide e-brochure over Shipwreck Lodge in Namibiëoorsprong tekst: Natural Selections, Shipwreck Lodge.