Verrassend Mauritius

Ruim een jaar geleden landde de eerste vlucht van KLM op het zonovergoten eiland Mauritius. In elf uur tijd vlieg je met KLM non-stop naar dit prachtige eiland, waar de eerste Nederlanders, ruim 400 jaar geleden, aan land gingen. KLM vliegt van november t/m maart met een Boeing 787 (Dreamliner) naar Mauritius en draagt het stokje over aan Air Mauritius voor de resterende maanden. Air Mauritius vliegt met een Airbus 340 non stop van Mauritius naar Amsterdam. Beide maatschappijen werken samen op deze route en ook is het mogelijk om met KLM naar Zuid-Afrika te vliegen, met Air Mauritius naar Mauritius en met KLM/Air Mauritius non-stop naar Amsterdam.


Veel Nederlanders sluiten hun reis door Zuid-Afrika af, met een aantal dagen strand op Mauritius.
Toch verdient Mauritius een langer verblijf, want er is veel te zien op dit eiland. Eind december ging ik met mijn gezin zelf een kijkje nemen. Het doel van onze reis was om korte metten te maken met een aantal vooroordelen “het eiland is heel duur” of “je kunt er alleen in de zon liggen” en het échte Mauritius te ontdekken.

Bij aankomst stond ons een warm welkom te wachten, we kregen allemaal een bloemen slinger om voordat onze transfer ons naar het Noorden van het eiland bracht. Er is één “snelweg” die van Zuid naar Noord loopt, in 5 kwartier reden we het hele eiland over. Op Mauritius rijdt men links, de voertaal is overigens Frans, Creool en Engels.

De meeste mensen die met toeristen te maken hebben, spreken goed Engels. Wij verbleven op 5 kilometer van Grand Baie, één van de twee grote toeristen centra van het eiland, Flic en Flac is de andere plek.

Hoewel dit een best druk deel van Mauritius is, heeft het zeker zijn charme. Het barst er van de goede restaurants, er zijn veel gezellige publieke stranden. Mon Choisy en La Cuvette Beach, zijn leuk en uitstekende geschikt voor als je met kleine kinderen reist. Rond 70% van de stranden op Mauritius, liggen achter een koraal rif, met als voordeel: weinig tot geen golfslag en ondiep water. De grote bomen aan de rand van het strand zorgen voor schaduw en dat is nodig!

In december is de zon fel en heb je zo zonnebrand te pakken. De hoge vochtigheidsgraad en de warmte, ’s morgens om 09:00 uur al 30 graden, nodigt niet uit tot een dagje “bakken”. Dus op het strand, in de schaduw van de eeuwenoude bomen,is het heerlijk.

Op de publieke stranden in het noorden, heb je “food trucks” die voor een habbekrats lokale snacks, frisdrank en bier verkopen.

De bevolking, Mauritius heeft zo’n kleine 1,5 miljoen inwoners, is een interessante mix van Hindoe (40%), Creool (16%) Christen (14 %) moslim (17%) Sino-Mauritiërs (Chinees) en Franco Mauritianen (blank). Dit zorgt voor een interessante keuze aan gerechten. Tijdens de Kerst bivakkeren hele families met tentjes bij het strand en komen de kooktoestellen, potten en pannen te voorschijn en wordt er de hele dag door gegeten en gedronken. De bevolking is uitermate vriendelijk en behulpzaam, er wordt niet gebedeld en er is weinig criminaliteit.

De stranden langs andere delen van het eiland, behoren vaak toe aan hotels en hier is niets te vinden van de bonte verzameling aan culturen, dus ook geen typische eettentjes. In het noordoosten van het eiland, is het strand nog witter en het zand als poeder zo fijn. Palmar Beach is een mooi publiek strand, maar verwacht hier geen eetgelegenheden bij het strand. Een leuke plek na een bezoek aan het idyllische onbewoonde eiland Ile aux Cerfs. Ile aux Cerfs kun je per boot vanaf de kust bereiken. Koop je kaartje niet bij de boot zelf want dan betaal veel meer dan de MUR400 per enkele reis. Helaas dreigt het eiland aan zijn eigen succes ten onder te gaan, het eten is schreeuwend duur en voor een cola betaal je € 10,-.

Boek een catamaran tour vanuit Tour d’eau Douce als je het eiland wil bezoeken, je komt dan op de minder toeristische stranden terecht en je BBQ lunch aan boord is inclusief. In het midden van Mauritius bevinden zich een aantal bergen, Piton de la Petite Rivière Noire is de hoogste met 828 meter. De meest spectaculaire bergtop is toch wel die van de Pieter Both berg (820 m), vernoemd naar de eerste gouverneur generaal van de V.O.C. Op de top van de berg, zit “hij al jaren in zijn regencape in de verte te turen”. De balancerende rots op de top, vormt zijn hoofd.

De bergen op Mauritius zorgen er voor dat het weer, over een relatief kleine afstand, compleet kan verschillen. Zo reden wij in stromende regen naar Grand Bassin, het heilige meer voor de pelgrims van de Hindoe gemeenschap en viel er geen druppel regen in het noorden. In dit gebied kun je heerlijk wandelen bij de prachtige Black River Gorges. Rijd je door naar het zuiden komen je bij het Geopark Chamarel, met de zeven kleuren aarde. Het zand, gevormd door de afbraak van vulkanisch gesteente (basalt) in de klei, bestaat uit twee hoofdelementen, ijzer en aluminium. Deze grondstoffen zorgen voor de rood / antraciet en blauw / paarsachtige kleuren. Er wordt aangenomen dat de verschillende kleurschakeringen een gevolg zijn van het afkoelen van het gesmolten vulkanisch gesteente bij verschillende externe temperaturen (dus snelheden), maar de oorzaken van hun consistente spontane scheiding moeten nog volledig worden opgehelderd.

Op weg naar de Coloured Earth kom je langs de hoogste waterval van Mauritius. Parkeer de auto en neem het pad omhoog door de dichte begroeiing voor het beste uitzicht op de waterval.
Tip: neem muggenspul mee.

De beste plek voor lunch in Chamarel is “Restaurant Panoramic de Chamarel”, het is uitzicht maakt je sprakeloos. De lunch met verschillende lokale gerechten is goed, maar een beetje flauw van smaak. Waarschijnlijk een beetje doorgeschoten in het weglaten van “pittige’kruiden voor toeristen. Vanaf het glazen balkon heb je wijds uitzicht over Morné Brabant en de baai van Tamarin.

Vanaf hier is het ruim een uur langs de kust naar Vanille Reserve des Mascareignes, bij St Aubin. Wel even “spoor” zoeken, maar met behulp van borden en schilderingen op gevels, bereikten wij toch het park. Dit is de plek van de Aldabra reuze schildpadden die hier leven op een groot terrein. Ontmoet Domino, de 108 jaar oude schildpad met een gewicht van 280 kilo. Tussen 11:00 en 13:00 uur kun je voor MUR25 de schildpadden voeren. Volgens de eigenaar, genieten de eigenaren de schildpadden van de interactie met mensen en vinden ze het heerlijk als je ze in hun nek krabbelt.

Er is een kleine, interessante expositie over de dodo en andere dieren die vroeger leefden op de eilanden rondom Mauritius. Je vind er verder een indrukwekkend stukje regenwoud en een uitbundige fauna met leguanen, apen, maki’s, herten, everzwijnen, mangoesten, Japanse karpers, grote Mauritiaanse vleermuizen, krokodillen, sidderalen, verschillende soorten land, – en waterpadden, gekko’s, kameleons en meer. Bezoek de theeplantages bij Bois Chéri, zie hoe de thee wordt verwerkt en geniet van een kop thee op de heuvel met prachtig uitzicht over het Zuiden van het eiland.

Verder naar het oosten ligt het slaperige stadje Mahébourg, met een interessant scheepvaart museum vol relikwieën van de verschillende zeeslagen. In de tijd van Napoleon, versloegen de Fransen hier de Britten en namen bezit van het eiland.

Eeuwenlang was suiker het voornaamste export product van het eiland. Oerbossen werden gekapt en grote suikerriet plantage domineerden het eiland. Aan boord van de verschillende schepen werden slaven uit Afrika en Indië naar het eiland gebracht, om te werken op de plantages. Dit verklaart de smeltkroes aan nationaliteiten. In het noorden van het eiland vind je Sugar World, een museum over de geschiedenis het suiker op Mauritius.

Niet ver hier vandaan ligt één van de meest spectaculaire en oudste (1729) botanische tuin, van het zuidelijk halfrond: Pamplemousse Botanical Garden of wel The Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden. Sir Seewoosagur Ramgoolam, waar ook de luchthaven naar is vernoemd, was de eerste president van Mauritius.

Men vindt hier een ongelooflijke verscheidenheid aan tropische planten, veel van de planten zijn inheems. Deze botanische tuin werd aangelegd door de Franse botanicus Pierre Poivre, bijna 300 jaar geleden. De tuin was later de privétuin van de Franse gouverneur van Mauritius. De botanische tuin strekt zich uit over eindeloos aantal hectares land en het kan meer dan een week duren om de hele tuin te bekijken. Er staan meer dan 650 soorten planten waaronder de beroemde Baobabs, de Palmier Bouteille, de immens grote Giant Waterlelies, tientallen geneeskrachtige planten, een grote kruidentuin en nog veel meer.

Een van de belangrijkste attracties van de botanische tuin vormen de 85 verschillende soorten palmbomen uit alle hoeken van de wereld. Andere inheemse plantensoorten worden hier ook tentoongesteld. Bij de ingang van de tuin bieden gidsen zich aan om u voor een gering bedrag rond te leiden. Voor de bezoekers die slecht ter been zijn is er een golf-cart te huur. In een deel van het park zijn grote landschildpadden te bekijken (neem muggen spray mee!).

En natuurlijk nam ik ook een kijkje onderwater. In het noorden, twee mooie bootduiken gemaakt bij Coin de Mire met Just Diving in Bain Boeuf. Het koraal is hier nog redelijk, naast allerlei tropische vissen, zagen we een octopus, murenen, doktersvissen, kogelvissen, giftige steenvissen, papegaaivissen en trompetvissen. Just Diving is een prima Padi duikcentrum, aardige staff, goede apparatuur.

Tijdens een boottocht met Adrien Dreams, vertrek vanuit Flic en Flac ’s morgens vroeg, zwommen we met de dolfijnen en snorkelden we aan de voet van Morné Brabant. Het water is hier kraakhelder en tot mijn grote plezier zag ik dat het hier uitstekend ging met het koraal en dat het nog volop in de groei was. Zwemmen met de dolfijnen vond ik toch wel een “dingetje” die arme dieren worden door een kudde aan boten “achter volgt” en één voor één mochten de gasten van de boten in het water springen om de dolfijnen te zien. Wij zagen de schuwe spinner dolfijnen, verwacht geen “flipper momenten” deze dieren zwemmen hun eigen koers en zullen niet naar je toe komen.

De tour was trouwens super leuk, gezellige crew en voor lunch legden we aan bij Ile aux Benitiers, een onbewoond eiland en aten onder de bedoeïenententen een heerlijke maaltijd van kreeft, kip, en rijst en dronken we de lokale rum. De drijvende cocktailbar was gebouwd op twee surfplanken.

Omdat ik de enige ben ik het gezin die “wat met duiken heeft” en ik het leuk vond om ze mee te nemen naar 35 meter diepte, sloten wij 2018 af met een duik in een onderzeeër met Safari Blue in Trou aux Biches. Een leuke ervaring, mits je niet te hoge verwachtingen hebt. Verwacht geen grote haaien, dolfijnen of octopussen. Een ontmoeting met deze dieren tijdens de duik is slechts voor de “happy few” weggelegd. Met een tender vaar je naar een groot schip dat voor de kust ligt, vanaf hier ga je aan boord van de submarine. De grote submarine heeft kleine ronde raampjes, wij mochten mee in de kleinere submarine die grotendeels uit ramen bestaat. Een soort vissenkom bestuurt door Bob Marley, onze kapitein met dreadlocks.

Niet iedereen houdt van het idee om in een piepkleine ruimte te stappen, waar een deksels op zit en langzaam naar 35 meter diepte te zakken. Maar “kapitein Bob” stelde ons gerust, door uit te leggen dat we genoeg lucht hadden voor 48 uur onder water. De trip duurt 45 min, je ziet een schip op de bodem van de oceaan, met een murene uit de schoorsteen, veel tropische vissen, steenvissen, trompetvissen, koraal etc. We zaten aan boord met een uitermate enthousiaste Indiër, die ons nerveus mee deelde dat de duik in de submarine al jaren op zijn “bucket list” stond. Zijn vrouw haakte reeds af toen we langs het laddertje afdaalden in de onderzeeër. Zij vond het te spannend. Kapitein “Bob” gaf veel informatie over hoe alles in zijn werk ging, tijdens de afdaling. Na afloop krijg je een diploma en kun je een foto kopen van het moment dat je de onderzeeër instapt.
Je kunt zelfs trouwen in de submarine zoals te zien is op onze Facebook post eind december:

"Ja ik wil! 😍" Trouwen in een onderzeeër op 30 meter diepte, iets voor op jouw #Bucketlist in 2019? We zijn op Mauritius en 💘is in the Air! https://youtu.be/2wwHEf0cyvc

Geplaatst door GoSouthafrica op Maandag 24 december 2018

Wij hebben bij lange na niet alles gezien en gedaan op het eiland, maar de eerste indruk is fantastisch en ik ga zeker nog een keer terug.

Conclusie: Mauritius verdient een verblijf van minimaal 10 – 14 dagen. Wij vonden de rit van noord naar zuid net iets te ver en zouden een volgende keer, een week in het noorden en een week in het Zuiden boeken, zodat je minder lang hoeft te rijden naar de bezienswaardigheden.
Natuur: We hebben genoten van de natuur, de eeuwenoude bomen met prachtige bloemen, waar niemand nog met zijn tengels heeft aangezeten, de botanische tuin was erg indrukwekkend. Fel gekleurde vogels, grote vlinders en gifgroene salamanders in onze eigen tuin.

Duur?: Nee! Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar via ons kun je een 2 slaapkamer maisonnette huren, met volledig ingerichte keuken, woonkamer met bleutooth versterker, smartbox (je eigen Netflix!) en TV, patio met zitje grenzend aan een prachtige tuin met groot zwembad. Poortje door, straat over en je staat op het strand. Vanaf € 100,- per nacht bij 7 nachten.

Alcohol op Mauritius: veel mensen vragen mij naar de prijs van de alcoholische drankjes op Mauritius. Alle wijnen zijn afkomstig uit Zuid-Afrika, je betaalt voor een glas € 4 -€ 5,- net als in de Randstad tegenwoordig. Phoenix is het lokale bier en is lekker! Het wordt op het eiland gebrouwen en is net zo duur als in de kroeg in Nederland. Het eiland produceert zelf veel soorten rum (suikerriet!) en je kunt er heerlijke punch drinken.

Klimaat Mauritius: De warmste tijd van het jaar op Mauritius is december t/m maart met temperaturen van rond de 30 graden en een hoge luchtvochtigheid vanwege de (zeer) lokale regenbuitjes. ’s Nachts daalt de temperatuur slechts enkele graden en vanwege de hoge luchtvochtigheid, laten de meeste mensen zich toch verleiden om de airconditioning aan te zetten. Gelukkig is er altijd een briesje vanaf de oceaan. Cyclonen (tropische stormen) kunnen ook optreden tijdens deze periode. De meeste cyclonen passeren het eiland zonder aan land te gaan. De laatste keer dat Mauritius werd getroffen door een cycloon was in 1994, toen Cyclone Hollanda aan land ging op 14 februari. De cycloon verwoestte 450 huizen en twee mensen overleefden het niet, de schade was enorm.

Voor die mensen die niet van warm weer houden of een meer actieve vakantie willen, is de periode juli / augustus een uitstekende tijd, met een temperatuur 24-26 C. is. Aan de kust kan de temperatuur dalen tot 16-18 C gedurende de nacht, zodat we raden aan een trui te nemen. In deze periode komt de harde wind uit het oosten en kun je deze kust beter vermijden.

Zoals je kunt zien, is de temperatuurverschil op Mauritius zo klein dat je er op elk moment van het jaar plezierige vakanties kunt doorbrengen. Hoewel het weer normaal zonnig is, regent het er ook. Het kan hozen in het centrum van het eiland, waar de wolken de bergen over trekken, en aan de kust kan er geen spatje regen vallen. De regenbuien zijn normaal gesproken kort en zijn een aangename afwisseling van de zon.

Zon. Vanwege de ligging, dicht bij de evenaar, is de zon zeer krachtig. Vooral in onze wintermaanden, als het daar zomer is. Smeer je goed in, draag een T-shirt tijdens snorkelen, je bent verbrand voordat je er erg in hebt. Laat je vakantie niet verpesten door zonnebrand!

Ook naar Mauritius?

Bekijk onze voorbeeldreizen en mail ons voor informatie rondom luxe familie villa’s en reizen op maat.

TIP: Mauritius kent een aantal heerlijk gerechten, hier vind je het smakelijke recept van Beef Ragouille.