Autorijden

Zelf rijden door Namibië is goed te doen. Er is een uitgebreid wegennet dat voorzien is van wegnummers. De hoofdwegen die de grotere steden met elkaar verbinden zijn geasfalteerd, maar het overgrote deel (ca. 80%) van de wegen in Namibië bestaat uit onverharde (gravel en zand) wegen. Met name in de regentijd (november – maart) is een 4WD dan ook ten zeerste aan te bevelen! In de drogere maanden kunt u volstaan met een SUV die hoger op zijn wielen staat en comfort biedt op de lange afstanden en hobbelige wegen. Blijf waakzaam en respecteer snelheidslimieten. De aanbevolen snelheid op onverharde wegen is maximaal 80 km/uur. Binnen de bebouwde kom is de maximum snelheid 60 km/uur, op doorgaande wegen 120 km/uur (wij adviseren 100 km/uur) en in wildparken 50 km/uur. 

Om een auto te huren dient u altijd in het bezit te zijn van een credit card, paspoort en rijbewijs. In principe wordt het Nederlandse rijbewijs algemeen geaccepteerd in Namibië, maar voor alle zekerheid kunt u bij de ANWB ook een internationaal rijbewijs aanschaffen. Bij het ophalen van de auto laat u uw huurvoucher zien en zult u ter plaatse uw adresgegevens en contactinformatie aan moeten geven. Check altijd het contract voordat u dit tekent. Indien u de grens overgaat dient u dat bij het ophalen van de auto aan te geven. U ontvangt dan een formulier waarop staat dat de auto ook in het buurland verzekerd is. Controleer voordat u wegrijdt de banden én de reserveband, of de tank vol is en of eventuele schade vermeld staat op het rapport. 

Let ook op het volgende: 

  • Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden.
  • Draag altijd uw gordel (verplicht) en hou beide handen stevig op het stuur. Houd er rekening mee dat op gravel, zout en in zand uw voertuig anders reageert dan op asfalt. Plotseling remmen of sturen kan dezelfde reactie geven als rijden op ijs.
  • Zorg dat u meer dan genoeg tijd heeft om uw bestemming te bereiken. Wanneer het stof uw zicht vermindert, matig dan uw snelheid. Zit u vast achter een langzaam voertuig, probeer dan een pauze te nemen in plaats van in te halen.
  • Verhoog uw waakzaamheid vlak voor zonsondergang of zonsopgang. Dit is de tijd dat de dieren onderweg zijn, het is “Kudu o’clock”. Bij het naderen van dieren die dichtbij of naast de weg zijn, verminder vaart, zodat de dieren niet opgeschrikt worden.
  • Vermijd het rijden in het donker, dan zijn de dieren namelijk actiever en minder zichtbaar en worden ze gemakkelijk verblind door koplampen. Door het ontbreken van verlichting langs de wegen zijn mens en dier slecht zichtbaar.
  • Neem speciale voorzorgsmaatregelen tijdens het regenseizoen. Een 4WD is absoluut aan te raden! Verminder uw bandenspanning.
  • Rijd met de lichten aan op de open wegen zodat tegemoetkomend verkeer u van een afstand kan zien.
  • Zodra u een benzinestation tegenkomt kunt u het beste meteen tanken. Het kan enige tijd duren voordat de volgende er is. Vul voor de zekerheid jerrycans met benzine als u maar een dun bevolkt gebied reist. U tankt overigens niet zelf, dat wordt voor u gedaan. Het is gebruikelijk de pompbediende een paar Namibische Dollar fooi te geven. U kunt niet met credit card betalen bij tankstations.
  • Check dagelijks de bandenspanning en regelmatig olie en water.
  • Houd deuren gesloten tijdens het rijden en parkeer in veilige, aangegeven, verlichte parkeerplaatsen. Laat geen waardevolle bezittingen zichtbaar achter in de auto. Er zijn geen parkeerhulpen, dus geef de sleutels niet af om de auto te laten parkeren en laat de sleutels niet achter bij de receptie.
  • Neem ook altijd ruim voldoende water mee op reis en maak voldoende stops. De afstanden zijn behoorlijk, houd rekening met 4 à 5 uur per dag. U zult namelijk langer over de afstanden doen dan u in Nederland gewend bent.

Bagage

Op de rechtstreekse KLM vlucht naar en van Namibië mag u 2 stuks ruimbagage à 23 kg meenemen indien u in economy class reist. Daarnaast is 1 stuk handbagage toegestaan met een maximum gewicht van 12 kg. Andere airlines kunnen strengere regels hanteren, dus check de informatie op uw ticket. Indien u tijdens uw reis gebruik maakt van een chartervliegtuigje, dan gelden afwijkende regels m.b.t. de bagagevrijdom. U wordt hierover in het offertestadium geïnformeerd. Hoe goed u uw bagage ook opbergt in uw auto, stof kruipt overal tussendoor. Als u uw bagage extra wilt beschermen, doe er dan een stofzak omheen. Deze is verkrijgbaar bij outdoor winkels.

Voor op het inpaklijstje (zie ook Kledingadvies):

  • Paspoort
  • Ticket en reisbescheiden
  • Verzekeringspapieren
  • (internationaal) rijbewijs
  • Pinpas/creditcard (deblokkeren)
  • Inentingsboekje
  • Lijstje met belangrijke telefoonnummers
  • Zaklamp
  • Verrekijker
  • Fotocamera met oplader en eventuele reservebatterij
  • Muskietennet en anti-muggenspray
  • Zonnebrandcrème (hoge factor!) en lipbalsem
  • Zonnebril, petje of hoed
  • Reisgids
  • Rugzakje
  • Mobiele telefoon met oplader, informeer thuisblijvers over evt. slechte bereikbaarheid in afgelegen gebieden
  • EHBO setje inclusief zakjes ORS (glucose zoutpreparaat)

Elektriciteit

De netspanning in Namibië is 220/240 volt. U heeft een verloopstekker nodig met een driepolige (Zuid-Afrikaanse) stekker met ronde dikke pootjes. Deze zijn bij de ANWB verkrijgbaar of ter plaatse in grote supermarkten. Bij de receptie van uw hotel kunt u er ook vaak één lenen. De wereldstekkers die in Nederland te koop zijn, zijn niet bruikbaar. Stroomstoringen komen niet zo vaak voor.

Eten en drinken

De keuken in Namibië is divers. Door de vele landbouw en visserij zult u in Namibië de heerlijkste vlees- en visgerechten proeven. Rundvlees, lamsvlees en wild zoals springbok, gemsbok, koedoe en struisvogel komen veelvuldig voor op de menukaart. Met name in Lüderitz en Swakopmund zijn oesters en calamaris populair. Door de Duitse invloeden zult u ook de Duitse traditionele vleeswaren tegenkomen. Vegetariërs kunnen ook redelijk aan hun trekken komen, de meeste restaurants serveren vegetarische gerechten. Met name Windhoek en Swakopmund hebben een ruim assortiment aan restaurants met internationale keukens.
Net als in buurland Zuid-Afrika is barbecue/braai een populaire bezigheid en is biltong (gedroogd en gekruid rundvlees of wild) een geliefd tussendoortje.

In de meeste stedelijke gebieden kunt het water uit de kraan drinken omdat het chemisch behandeld is. Dit is niet overal het geval, in de Kalahari woestijn en de Caprivistrip komt het water rechtstreeks uit de rivier en is niet drinkbaar. Flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Zorg dat u altijd voldoende water bij u heeft.
Namibië heeft zijn eigen bier, volgens Duitse traditie gebrouwen en van zeer goede kwaliteit.

Excursies

Excursies of activiteiten die GoNamibië aanbiedt als onderdeel van de geboekte reis vallen onder haar aansprakelijkheid. Boekt u op de bestemming een excursie, activiteit of andere dienst, dan aanvaardt GoNamibië in het algemeen geen aansprakelijkheid.

Feestdagen

In Namibië worden de Christelijke feestdagen als Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren ook gevierd. Daarnaast zijn er nationale feestdagen: 

  • 21 maart – Onafhankelijkheidsdag
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 4 mei – Cassinga Dag
  • 26 mei – Africa Day
  • 26 augustus – Heroes Day
  • 10 december – Human Rights Day
  • 26 december – Familiedag

De schoolvakanties in Zuid-Afrika en Namibië zijn tussen half december en half januari, twee weken rond Pasen en de maand augustus. In deze periode reizen Zuid-Afrikanen en Namibiërs zelf massaal door het land en kan het moeilijk zijn accommodaties of een camping te vinden. Dit geldt met name voor Swakopmund, Walvis Bay en Etosha.

Fooien

Het is in Namibië gebruikelijk om een fooi te geven voor de verleende service. Voor schoonmakers en dienstmeisjes in hotels is dat meestal N$5 tot N$10 per dag. Kruiers krijgen meestal N$5 per koffer. Ook is het de gewoonte gidsen en andere begeleiders een fooi te geven, vaak maakt dit een groot deel uit van hun inkomen. U kunt uitgaan van een bedrag tussen N$30 en N$50 per persoon per dag. In restaurants is de fooi ongeveer tussen 10 en 15%. Sommige restaurants rekenen een vast percentage voor service. Uiteraard geeft u alleen een fooi als u tevreden bent over de service en geboden diensten en wordt het aan uw eigen oordeel overgelaten hoeveel u geeft. Over het algemeen is de dienstverlening erg goed.

Fotograferen

Namibië is een paradijs voor fotografen. Het landschap, de dieren en de mensen zullen prachtige plaatjes opleveren. De lokale bevolking is erg trots en wil meestal wel op de foto. U dient hier echter wel eerst toestemming voor te vragen en soms is een klein geldbedrag gewenst. Als mensen weigeren, respecteer dat dan. Foto’s van militaire en overheidsgebouwen, politie etc. zijn ten strengste verboden. Hoewel in de meeste grote steden film- en fotomateriaal verkrijgbaar is, is het raadzaam voldoende materiaal zoals geheugenkaartjes, batterijen en opladers uit Nederland mee te nemen. Vanwege het felle licht is een zonnefilter aan te raden. Ook is een telelens een welkome aanvulling voor wildopnames. De beste tijd om te fotograferen is de periode rond zonsopkomst en zonsondergang. Vergeet geen verrekijker mee te nemen voor het observeren van de dieren!

Geldzaken

De munteenheid van Namibië is de Namibia Dollar. Deze is onderverdeeld in 100 centen. Er zijn bankbiljetten van N$200, N$100, N$50, N$20 en N$10 en munten van N$5, N$1, 10c en 5c. Klik hier voor de actuele koers van de Namibia Dollar.

U kunt in heel Namibië ook terecht met de Zuid-Afrikaanse Rand. De waarde van deze twee valuta is aan elkaar gekoppeld en de valuta worden door elkaar heen gebruikt. De Namibia Dollar is echter buiten Namibië niet verkrijgbaar en verhandelbaar. Zorg er dus voor dat u, als u het land verlaat, uw laatste Namibia Dollars heeft omgewisseld voor Zuid-Afrikaanse Randen. Buitenlandse bankbiljetten en reischeques kunnen bij de meeste banken en wisselkantoren worden omgewisseld in Namibia Dollars. In de afgelegen gebieden kan dit echter een probleem zijn. Openingstijden van banken zijn maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 15.30 uur en op zaterdag tot 11.00 uur. De wisselkantoren hebben vaak langere openingstijden. Hotels rekenen vaak hoge commissies voor het wisselen van valuta. Vergeet niet uw paspoort mee te nemen als u geld wilt wisselen. 

Pinnen met een Nederlandse bankpas kan in de grotere steden bij pinautomaten (ATM) met een Maestro logo. Houd er wel rekening mee, dat de pinautomaten niet op elke hoek van de straat staan. De volgende kan zomaar 200 kilometer verderop zijn. Doorgaans kunt u maximaal N$ 2000 per dag pinnen. Vergeet niet voor vertrek uw pinpas te deblokkeren voor gebruik buiten Europa! In de meeste hotels, winkels en restaurants in de grotere plaatsen kunt u terecht met een creditcard; Visa en Master Card zijn algemeen geaccepteerd, Diners Club en American Express in mindere mate. Verlies uw pinpas of creditcard niet uit het oog om kopiëren te voorkomen en laat niemand uw pincode zien als u betaalt of geld opneemt. Bij tankstations dient contant betaald te worden en niet alle guestfarms accepteren creditcards. Neem het telefoonnummer mee van uw bank of creditcard maatschappij voor noodhulp bij diefstal of verlies.

Het kan voorkomen dat u bij het inchecken in uw hotel gevraagd wordt om een borg. Dit kan meestal per creditcard en dient als garantiestelling voor drankjes en andere uitgaven. Controleer de rekeningen bij het uitchecken altijd goed, zodat u daar achteraf geen problemen mee heeft. Check voordat u op reis gaat of uw creditcard/bankpas op uw bestemming wordt geaccepteerd. In veel landen heeft u bij creditcardbetalingen uw pincode nodig.

Gezondheid

De medische voorzieningen in Namibië zijn goed, ook in dorpjes zijn ziekenhuizen en EHBO-posten. In de woestijnregio zijn geen artsen in de directe omgeving, neem dus altijd een reisapotheek mee met o.a. insectenspray, pijnstillers en verband. Wij raden u aan om naast veel te drinken, een O.R.S oplossing mee te nemen tegen uitdroging. De grote temperatuurverschillen, het drinken van erg koude drankjes en vermoeidheid kunnen klachten veroorzaken zoals maag- en darmproblemen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts, bij voorkeur bij een privéziekenhuis. De beste ziekenhuizen zijn de Windhoek Medi-Clinic, het Rhino Park Private Hospital en Catholic Hospital in Windhoek.

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar inentingen tegen DTP en Hepatitis A en B worden sterk aanbevolen. In Namibië komt geen gele koorts voor. De vaccinatie gele koorts is verplicht als u reist vanuit of via een hoog risicogebied, met uitzondering van verblijf op alleen de luchthaven. Laat u persoonlijk adviseren aangezien de bestemming, verblijfsduur maar ook uw gezondheid en leeftijd bepalend zijn voor de aanbevelingen. Neem indien van toepassing uw medisch paspoort mee met eventueel de Latijnse namen van uw medicijnen.

In bepaalde delen van Namibië komt, afhankelijk van het seizoen, malaria voor. In het noordelijke deel bij de grens met Angola en voor de Caprivistrook worden daarom malariatabletten aanbevolen. Ook anti-muggenmaatregelen zijn erg belangrijk in deze gebieden. Van november tot en met juni is het in het iets zuidelijker gelegen gebied inclusief het Etosha park ook aanbevolen malariatabletten te slikken. Voor de rest van het jaar volstaan hier anti-muggenmaatregelen. Let u daarbij op dat u kleding draagt met lange mouwen en broekspijpen, gebruik een muskietennet en een insecten werend middel met DEET. Het slikken van vitamine B helpt ook om muggen op afstand te houden. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken. Raadpleeg de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersinformatie (LCR) voor de meest actuele informatie.

Bekijk malariakaart zuidelijk Afrika

Kamperen

Kampeer in Namibië nooit in een droge rivierbedding, na een bui kan deze binnen een paar uur veranderen in een woest kolkende watermassa. Houd in de Namibische winter rekening met het feit dat de temperatuur ‘s nachts enorm kan dalen.

Kledingadvies

Het hele jaar kunt u overdag uw zomerkleding aan, bij voorkeur van katoen in plaats van synthetische materialen. De avonden kunnen in de maanden juni tot en met augustus echter flink afkoelen. Het is dan ook aan te raden warme kleding (windjack, fleecetrui) mee te nemen. Met name tijdens een verblijf aan de kust kan deze periode ‘s nachts erg fris zijn. Voor de safari’s in een open voertuig, die toch vooral vroeg in de ochtend of in de namiddag plaatsvinden, is het prettig een sjaal, muts en handschoenen te dragen. Verder geldt voor safari’s kleding in neutrale, gedekte kleuren. Felle kleuren of wit schrikken de dieren af. Stevige schoenen zijn een must voor de wandelingen die u gaat maken. Vergeet niet goede zonnebrand mee te nemen en een pet of hoed tegen de felle zon.

Klimaat / beste reistijd

In Namibië zijn de seizoenen omgekeerd aan die van Europa. Met gemiddeld meer dan 300 dagen zon per jaar kent het land het droogste klimaat van Afrika met grote verschillen tussen dag en nacht. De Namibische zomer, van november tot en met maart, is erg warm, temperaturen kunnen dan in de woestijnen oplopen tot boven de 45˚C. Vanaf april, wanneer de winter begint, is het overdag aangenaam vertoeven met temperaturen tussen de 20˚C en 30˚C. De avonden koelen in die tijd behoorlijk af, soms tot rond het vriespunt. De lucht is in deze tijd meestal helder blauw en er is geen wolk te bespeuren.

Gedurende de wintermaanden kunnen de kustgebieden geplaagd worden door een flinke oostenwind, waarbij extreme warme wind het zand uit de Namib woestijn naar de Atlantische Oceaan blaast. Er valt weinig regen, maar eind november tot eind maart is de regentijd. Met name tussen januari en april is de meeste kans op een bui, soms gepaard met hevig onweer. Meer naar het noorden en noordoosten, op de grens met Angola en Caprivi, wordt de kans op regen groter, tot wel 600mm per jaar. De regen valt dan in korte maar hevige buien wat grote invloed heeft op de conditie van de wegen. In de kustgebieden valt nauwelijks neerslag.  Mopperen op regen zoals wij dat doen kennen ze niet in Namibië!

PlaatsZomerWinter
Windhoek15˚C – 35˚C6˚C – 28˚C
Swakopmund12˚C – 22˚C9˚C – 18˚C
Fish River Canyon17˚C – 34˚C6˚C – 27˚C
Etosha National Park17˚C – 32˚C7˚C – 26˚C

Namibië is het hele jaar door te bereizen, maar de beste reistijd is tussen april en oktober, de Namibische winter. Mei tot oktober, de droge tijd, is ideaal voor safari’s, het wild is goed te spotten door het lage gras en verzamelt zich bij de drinkplaatsen. De dagen beginnen koel, maar de temperatuur loopt op tot zeer aangenaam. ’s Nachts kan het echter op bepaalde plekken afkoelen tot onder het vriespunt. Vanaf oktober worden de dagen warmer en langer. Vanaf december wordt het erg heet, maar het is een goede tijd voor het spotten van dieren. Januari en februari zijn de regenmaanden, in deze tijd worden volop jonge dieren geboren. De vakanties in Namibië en Zuid-Afrika zijn van half december tot half januari, half april tot begin mei en begin augustus tot begin september. Het is dan erg druk in Swakopmund en in Etosha.

Reisdocumenten

Reizigers uit de EU hebben geen visum nodig voor Namibië. Wel dient uw paspoort na vertrek uit Namibië nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Bij aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort waarmee u maximaal 3 maanden in het land mag blijven. Kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort te reizen. Indien u naar Namibië reist met kinderen die jonger zijn dan 18 jaar, gelden (waarschijnlijk) sinds eind juli 2018 strenge voorwaarden voor wat betreft benodigde reispapieren. Net als in buurlanden Zuid-Afrika en Botswana dienen zij namelijk in het bezit te zijn van een onverkorte geboorteakte (dus niet een uittrekstel uit het geboorteregister) en eventueel een aanvullende verklaring indien één of beide biologische ouder(s) niet samen met het kind reist. Kijk hier voor meer informatie. De informatie over Zuid-Afrika is gelijk aan die over Namibië.

U bent zelf verantwoordelijk voor het in uw bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Ook bent u verantwoordelijk voor het checken of de informatie met betrekking tot benodigde reisdocumenten nog actueel is.
Neem een kopie van uw paspoort mee voor in geval van verlies of diefstal.

Reizen met kinderen door Namibië

Het is geen probleem om met kinderen door Namibië te reizen. Houd wel in de gaten dat (wilde) dieren onberekenbaar en gevaarlijk kunnen zijn en maak uw kinderen daarop attent. Tijdens game drives mogen kinderen alleen mee onder toezicht van volwassenen en laat hen nooit alleen in de bush. Laat de kinderen niet in het zand graven of hout sprokkelen; een slang, spin of schorpioen kan zich hier schuilhouden. Hoewel zij niet allemaal giftig zijn kunnen zij toch gevaarlijk zijn.

De afstanden in Namibië zijn groot, dus uw kinderen brengen vele uren door in de auto. Veel accommodaties beschikken over een zwembad. Houd er rekening mee dat deze niet verwarmd zijn en het water in de maanden juni t/m augustus erg koud is.

Plastic zakjes

Met ingang van 14 juni 2018 heeft Namibia National Parks een verbod uitgevaardigd op plastic zakjes. Neem dus geen plastic zakjes mee bij een bezoek aan Etosha, Namib-Naukluft (Sossusvlei) of één van de andere nationale parken van Namibië. Deze worden in beslag genomen!

Taal

Engels is de officiële voertaal, maar Afrikaans en Duits wordt ook nog volop gesproken, hoewel voornamelijk door de blanke bevolking. Verder worden er talrijke inheemse talen gesproken met vaak verschillende dialecten. De grootste bevolkingsgroep, de Ovambo, spreekt Oshivambo.

Een woordenlijstje

NederlandsOshivamboAfrikaans
hallohallohallo
dank u welndapandulabaie dankie
tot zienskalap nawatot siens
alstublieftkwatha ndjeasseblieft
jaeewaja
neeaayenee
ik begrijp het nietkandiku uviteek dit nie verstaan nie

Telefoneren en internet

Er is een mobiel telefoonnetwerk in Namibië. Hoewel deze steeds meer wordt uitgebreid is er niet overal bereikbaarheid. Met name in de buitengebieden is de ontvangst (zeer) beperkt. U kunt het beste voor vertrek bij uw provider navragen hoe uw netwerk is in Namibië en wat de kosten zijn voor telefoneren, sms-en en internet. Vaak werkt een prepaid abonnement niet voor uitgaande gesprekken, wel voor sms of inkomende gesprekken. U kunt in Namibië een prepaid simcard (Starter Pack) aanschaffen voor uw eigen mobiele telefoon bij een telefoonwinkel. Dit is veel goedkoper dan uw eigen simcard gebruiken met internationale roaming. 

Telefoneren met een vast toestel kan bij postkantoren en hotelrecepties of op de camping en is doorgaans heel betaalbaar. De telefoonkaarten die hiervoor nodig zijn, zijn verkrijgbaar bij postkantoren, supermarkten en diverse andere winkels.

Internet is in steeds meer hotels aanwezig. In de grote en kleinere steden zijn internetcafés.

Wij bieden u de mogelijkheid een satelliettelefoon te huren, zodat u ook op afgelegen plaatsen bereikbaar bent.

Tijdsverschil

In Namibië is er sinds 3 september 2017 geen verschil meer tussen zomer- en wintertijd. Dit betekent dat Namibië nu in dezelfde tijdzone ligt als de buurlanden Zuid-Afrika en Botswana. Aangezien Nederland wel een zomer- en wintertijd kent, is er in onze zomer geen en in onze winter 1 uur tijdsverschil met Namibië.

Veiligheid

Namibië is een vrij veilig land met weinig criminaliteit. Echter, ga altijd met uw verstand op reis. Vermijd altijd stille en verlaten plekken in de grotere steden zoals Windhoek, vooral in het donker. Draag uw waardevolle spullen als camera’s en geld niet al te zichtbaar. Laat geen waardevolle voorwerpen zichtbaar in uw auto liggen en bewaar uw paspoort, geld en reisdocumenten bij voorkeur in het kluisje op uw hotelkamer. Het wordt zeer afgeraden lifters mee te nemen en houd de autodeuren op slot.

Verzekeringen

Ga altijd goed verzekerd op reis. Indien gewenst kunnen wij een reis- en/of annuleringsverzekering voor u afsluiten bij de Europeesche Verzekeringen. Standaard wordt er geen verzekering bij uw reis afgesloten. Indien u al een doorlopende annuleringsverzekering heeft afgesloten, controleer dan of de reissom binnen de dekking van de verzekering valt. Indien de reissom hoger is dan de dekking, kunt u de meerwaarde bijverzekeren. Informeer hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij binnen een week na ontvangst van de factuur van uw reis. Neem op reis altijd het telefoonnummer mee van de SOS alarmcentrale.

Vliegverbindingen

Vanuit Nederland vliegt KLM 3 x per week naar Windhoek, met een tussenlanding in Luanda (Angola) op de heen- en terugreis. Daarnaast kunt u vanaf Frankfurt naar Windhoek reizen met Air Namibia en Condor. U kunt ook kiezen voor een vlucht naar Johannesburg of Kaapstad (rechtstreeks met KLM), waar u overstapt op de vlucht naar Windhoek. Op de heenreis heeft u dan wel een overnachting in Johannesburg of Kaapstad. De internationale luchthaven Hosea Kutako International Airport ligt ongeveer 45 km ten oosten van Windhoek. De kleinere luchthaven Eros Airport ligt in de stad en wordt gebruikt voor binnenlandse (charter)vluchten. Check uiterlijk een dag voor vertrek of uw vlucht nog op de geplande tijd vertrekt.

Winkels en souvenirs

Het is natuurlijk erg leuk een mooi souvenir mee naar huis te nemen ter herinnering aan dit geweldige land. Langs de weg en op markten komt u allerlei kraampjes tegen met houtsnijwerk, stenen beeldjes etc., echter op veel minder plaatsen dan in andere Afrikaanse landen. Met name de markt van Okahandja, ten noorden van Windhoek, biedt veel handgemaakte kunstproducten. Aangezien Namibië ook bekend staat om haar halfedelstenen en diamanten zijn er tal van juweliers in de grote steden. Op markten valt vaak te onderhandelen over de prijs, afdingen hoort daarbij. In de grote steden vindt u de grote warenhuizen en speciaalzaken, hier gelden meestal wel vaste prijzen. Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur, op zaterdag tot 13.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste winkels dicht. Steeds vaker komt het in de grote steden voor dat supermarkten ook op zondag geopend zijn. Kijk voor de invoerbepalingen op de website van de douane.

Verkeersbureau

Namibia Tourism Board
Schillerstrasse 42-44
60313 Frankfurt/Main
Duitsland
Tel.: 00 49 69 1337360
E-mail: info@namibia-tourism.com
www.namibiatourism.com.na