Algemeen

  • Hoofdstad: Gaborone
  • Oppervlakte: 581.730 km² (14 x Nederland)
  • Inwoners: ca. 2,25 miljoen
  • Valuta: Pula
  • Taal: Engels (officieel), Setswana (lokaal)
  • Tijdsverschil: 1 uur in onze wintermaanden

Botswana is de safaribestemming bij uitstek in het zuiden van Afrika. Het land is ongeveer zo groot als Frankrijk en ligt ingeklemd tussen Zuid-Afrika, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Botswana is politiek stabiel en economisch welvarend.

Bijna 40% van het land is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. De Kalahariwoestijn beslaat een groot deel van het zuiden en westen van het land, terwijl het noorden gedomineerd wordt door de Okavango Delta, een uniek moerasgebied met een rijkdom aan flora en fauna. Botswana spreekt bij menig safariliefhebber tot de verbeelding, door de grote variatie in landschappen, dieren en vogels. Safari’s worden er op alle mogelijke manieren gemaakt; per auto, te voet, per kano, per boot, te paard, per fiets en zelfs vanuit een heteluchtballon. Veel lodges en camps liggen dermate afgelegen, dat zij uitsluitend per propellervliegtuigje bereikbaar zijn. Deze lodges en camps zijn doorgaans klein van opzet, zodat u verzekerd bent van een exclusieve safaribeleving.

De meest populaire periode voor een safari in Botswana is juni t/m oktober, maar ook in de overige maanden kunnen wij bijzondere safari’s aanbieden. Gezien de grote vraag en het beperkte aanbod is het raadzaam om uw reis zo vroeg mogelijk te plannen. Dat kan al ruim een jaar van tevoren.

Het reisaanbod voor Botswana van GoAfrica.nl is zeer divers. Niet alleen heeft u een ruime keuze aan fly-in safari’s, ook self-drive reizen en combinaties met Namibië en Zuid-Afrika vindt u op deze website terug. Een bezoek aan de beroemde Victoria watervallen in Zimbabwe of Zambia is tevens eenvoudig in te plannen aan het begin of einde van safari in Botswana.

Mocht u geen keuze kunnen maken uit ons aanbod of wilt u een reis op maat laten samenstellen? Neem dan contact met ons op en laat u door ons informeren over de mogelijkheden.

Geschiedenis

Zuidelijk Afrika heeft door de eeuwen heen een grote migratie gekend van mensen. Tussen 200-500 na Chr. trokken Bantoesprekende stammen vanuit centraal Afrika in zuidelijke richting en splitsten zich op. Degenen die zich in het huidige Botswana vestigden, leefden vredig samen met de reeds aanwezige bewoners, de San (Bosjesmannen) en de Khoi-Khoi (Hottentotten). Dit waren jager/verzamelaars die er een nomadisch bestaan op nahielden.

De 19e eeuw markeerde een tijdperk van tal van oorlogen in zuidelijk Afrika. De tribale Difaqane oorlogen in de eerste helft van de 19e eeuw brachten grote volksverhuizingen teweeg. Halverwege de 19e eeuw trokken blanke boeren (Voortrekkers) vanuit de door Britten gedomineerde Kaap in Zuid-Afrika in noordelijke richting om een eigen staat te stichten. Zij annexeerden ook delen van Botswana en plaatsten leiders onder gezag van de nieuw gestichte Zuid-Afrikaanse Republiek. De Batswana leiders riepen daarop de hulp in van Groot-Brittannië die in 1885 van Botswana een Brits protectoraat maakte onder de naam Bechuanaland.

Tachtig jaar later werd het land zelfstandig. De nieuwe republiek veranderde haar naam in Botswana met Sir Seretse Khama als eerste democratisch gekozen president. Zijn komst luidde een periode in van politieke stabiliteit en economische voorspoed, die tot op de dag van vandaag voortduurt. De vondst van diamant in 1967 heeft daar in grote mate aan bijgedragen.

Botswana is als democratische republiek een positieve uitzondering in zuidelijk Afrika, waar vrijheid van meningsuiting, pers en religie, rechtsgelijkheid, rassengelijkheid en een multi-partijensysteem bij wet zijn vastgelegd. De grootste bedreiging die Botswana tegenwoordig kent, is het feit dat het land het grootste aantal HIV-geïnfecteerden ter wereld kent.