Kruger National Park

Het Kruger Park is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km2. Het is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en het huisvest 25 kampen, waarvan 12 grote kampen zoals Skukuza, Lower Sabie en Satara.

Het park dankt zijn naam aan de eerste president van Zuid-Afrika, Paul Kruger, deze stelde in 1898 het Sabie Wildreservaat in. Naast de grootte is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde ‘Big Five’ het meest bekend: de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant. Van deze laatste leeft in het Kruger Park de grootste populatie ter wereld. Naast deze vijf dieren zijn er ook nog vele andere diersoorten, zoals de baviaan, de hyena, de zebra, wilde hond, impala, nijlpaard, de giraffe en vele kleine katachtigen. Het Kruger National Park is het leefgebied van 127 soorten zoogdieren, 503 soorten vogels, 118 reptielensoorten en 38 amfibiesoorten.

Het park kent ook meer dan 300 archeologische vindplaatsen, zoals Masorini en Thulamela. Deze archeologische plekken stammen uit de Steentijd, de IJzertijd en uit de tijd van de Bosjesmannen (San). Sinds enkele jaren is het park onderdeel van het grensoverschrijdende Groter Limpopo Oorgrenspark, waarin ook parken gelegen in Mozambique en Zimbabwe zijn opgenomen.

Het Krugerpark is omheind. Bij binnenkomst betaal je een conservation fee. Deze conservation fee wordt gebruikt voor het beschermen van het wild en het onderhouden van het park. Hier komt veel bij kijken. Veel geld gaat naar de “anti poaching unit” en grote groep getrainde mensen en honden, die de stropers op een afstand moeten houden. Reizigers die tijdens hun trip veel Nationale Parken in Zuid-Afrika gaan bezoeken, kiezen voor een Wild Card. Nadat je deze pas van te voren hebt gekocht, heb je toegang tot alle SAN Parks, KZN Wildlife, Cape Nature Parks, Msinsi en de Nationale Parken van eSwatini.

Het Kruger National Park heeft negen “gates”, plekken waar je het park in kunt rijden.
Noordelijke zone: Punda Maria Gate, Pafuri Gate
Centrale zone: Orpen Gate, Phalaborwa Gate
Zuidelijke zone: Crocodile Bridge Gate, Malelane Gate, Numbi Gate, Phabeni Gate, Paul Kruger Gate

Iedereen mag de eigen auto het park in rijden. Bij de ingang van het park kun je een gids kopen met alle wegen en kampen erop.
Het Kruger National Park kent verschillende biosferen. Elke biosfeer trekt weer een ander soort dier aan. In de gids kun je meer lezen over welke dieren, waar het meeste voorkomen.

Er mag niet harder dan 50 km/u gereden worden. De afstand van Pafuri Gate naar Malelane Gate is een kleine 400 km, dat is 8 uur non-stop rijden.
Plan je een rit door het park, neem dan ruim de tijd. Onderweg stop je regelmatig om de dieren te bekijken. Als er een kudde olifanten op de weg staat, moet je rustig afwachten tot dat deze verder loopt. Zorg dat je op tijd het park uit bent, of als je in het park slaapt, dat je op tijd in je kamp bent. Anders riskeer je een hele hoge boete.
De gates en de kampen gaan, afhankelijk van de tijd dat de zonder onder gaat, tussen 18:00 en 19:00 uur dicht.

De belangrijkste kampen in het Krugerpark:
Noordelijke zone: Mopani, Tsendze (campingzone), Shingwedzi, Punda Maria
Centrale zone: Letaba, Olifants, Orpen, Maroela (campingzone), Tamboti (tentenkamp), Satara
Zuidelijke zone: Skukuza*, Berg-en-Dal, Crocodile Bridge, Malelane, Lower Sabie, Pretoriuskop
* Het grootste kamp binnen Kruger met het administratief centrum, bezinepomp, vliegveld, pinautomaat, golfterrein, autoverhuur en medisch centrum.

De meest geliefde kampen die het eerste vol zitten zijn:
* Lower Sabie vanwege de grote aantallen leeuwen en luipaarden
* Olifants vanwege de grote kuddes olifanten die komen badderen in de rivier

Welke kosten komen bij een overnachting in het Krugerpark?

  1. de dagelijkse conservation fee +/- € 25,- per volwassene
  2. de maaltijden, elk groot kamp heeft restaurants voor ontbijt, lunch en diner
  3. game drives, game walks en andere safari activiteiten

Rondom het Krugerpark liggen privéconcessies die in open verbinding staan met het park zelf. Deze concessie zijn onderdeel van Greater Kruger National Park.
De laatste jaren zijn de prijzen van de accommodatie in het park zelf behoorlijk gestegen, net als de dagelijkse conservation fee.
Het verschil in prijs met een all-in verblijf in een kleinschalig kamp op zo’n privé concessie wordt steeds kleiner.
Een verblijf op een privéconcessies, is bij ons altijd inclusief alle maaltijden en twee game drives per dag.
En zeg nou eerlijk, hoe leuk is het om ’s avonds bij het kampvuur de spannende verhalen van jouw gids en andere gasten te horen?
Genietend van een “skemer kelkie” onder de prachtige Afrikaanse sterrenhemel.

Ga je voor kwalitatief goede game drives in een gebied met veel wild, kijk dan eens naar de volgende privéreservaten:
Timbavati ($$), Thornybush ($$$), Sabi Sands ($$$$).

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Aanbevolen tours

Aanbevolen accommodatie

Sefapane Lodge

De bekende Sefapane Lodge ligt op slechts een kilometer van de ingang van het Krugerpark in het plaatsje Phalaborwa. De lodge is al jarenlang geliefd…

Lees meer

Satara Main Camp

Het restcamp Satara ligt in het centrum van het Krugerpark, ter hoogte van de Orpen Gate. Satara is een groot restcamp met winkel, restaurant, cafetaria,…

Lees meer