Beklim Mt. Kilimanjaro in zeven dagen – Lemosho Route

Staat het beklimmen van ‘het dak van Afrika’ op uw bucketlist, dan kunnen wij dat voor u regelen! De fraaie berg Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika (5895 meter) en de hoogste vrijstaande berg van de wereld. U kunt deze slapende vulkaan via 6 routes beklimmen, die verschillen in moeilijkheidsgraad. Gebrek aan kampeer- en bergwandelervaring hoeft u er dus niet van te weerhouden om deze berg te beklimmen! Maar een goede voorbereiding c.q. conditie is wel een vereiste, evenals een uitstekende uitrusting!

Het belangrijkste is om het lichaam te laten acclimatiseren; te laten wennen aan de hoogte en daarmee de kans op hoogteziekte zoveel mogelijk te beperken. Het kost vijf tot acht dagen om de tocht naar de top en weer terug te volbrengen. Wij hebben bij deze reis gekozen voor de 7 daagse Lemosho-route, maar het is uiteraard ook mogelijk om de andere routes bij ons te boeken. Een ervaren team van (assistent) gidsen, een kok en dragers zal voor u klaarstaan. De trip is inclusief gids, assistent gids, kok, dragers, kampeerspullen, maaltijden, toegangsgelden en reddingsgelden. Wij kunnen eventueel extra warme kleding en slaapzakken regelen.

De Lemosho-route is de langste route, maar wordt ook beschouwd als de mooiste route om de Kilimanjaro te beklimmen. Deze route biedt voldoende tijd om te acclimatiseren en te genieten van de afwisselende landschappen en schitterende uitzichten onderweg. U begint bij het dorp Lemosho aan de westkant van Kilimanjaro en wandelt door het regenwoud naar Shira Plateau. Daarna wandelt u onderlangs de besneeuwde top van Kibo naar Uhuru Peak, de top! Een fantastische prestatie en een onvergetelijke ervaring rijker!

Prijs indicatie voor 2024:
€ 2595,- per persoon bij twee personen
€ 2395,- per persoon bij vier personen

Your travel expert:

Go Africa

thumbnail

Dag 1

Na uw ontbijt wordt u in de morgen opgehaald vanuit uw lodge. Zorgt u ervoor dat alles goed en droog is ingepakt in uw grote bagage die door de dragers de berg opgedragen wordt. In uw rugtas, die niet meer dan 5 kg mag wegen, moet u zeker 2, liefst, 3 liter water bij u hebben. De auto zal u via West Kilimanjaro naar de gate van Kilimanjaro Park brengen, Londorossi gate op 2400 meter. Daar zal uw gids met u alle formaliteiten regelen zoals het wegen van de bagage en de registratie. Dit kan wel een uur of twee duren. Hierna zullen jullie dan op weg gaan. Vandaag is een korte klim van 3-4 uur over een afstand van 6km naar Mti Mkubwa Camp op 2900 meter. De route loopt door het regenwoud op de lagere hellingen. Onderweg komt u misschien apensoorten tegen zoals blauwe apen en franjeapen. Het kamp ligt nog net onder de boomgrens. Was u even lekker met een teiltje warm water en geniet daarna van het heerlijke diner buiten of binnen in de mess-tent.

thumbnail

Dag 2

U wordt ’s ochtends gewekt door het team terwijl er een heerlijk uitgebreid ontbijt voor u klaar staat. Wees vooral niet zuinig en eet voldoende want dat heeft u nodig. Na het ontbijt pakken we alles in en starten we onze tweede trekking. We passeren vandaag de boomgrens en lopen via rotsen met lage begroeiing in 5 tot 6 uur over een afstand van 8 km naar Shira 1 kamp op 3500 meter. Het landschap rond het kamp is een soort van maanlandschap. U heeft vanaf hier een mooi uitzicht op Mount Meru terwijl de zon ondergaat. Geniet ook hier weer van een uitbundig diner met veel koolhydraten om goed veel energie binnen te krijgen. Het zal hier al wel een stuk kouder zijn vannacht. Vraag uw gids eventueel om uw metalen bidon met warm water te vullen, dan heeft u een lekker kruikje voor in uw slaapzak.

 

thumbnail

Dag 3

Het team zal u in de morgen weer wakker komen maken met warme koffie of thee in uw tent. Hierna krijgt u weer een heerlijk uitgebreid ontbijt voorgeschoteld van pap, eieren, pannenkoeken, worstjes en brood met vooral zoet beleg. Daarna start een trek met een acclimatiseringsmoment. We lopen eerst zo’n vier uur via een maanlandschap naar Lava tower op 4600 meter. We genieten hier van onze lunch en lopen dan weer naar beneden door een gebied van watervalletjes, veel keien en groene lobelia’s. We komen na 3 uur aan bij Barranco Camp, dat onderaan de Barranco Wand op 4000 meter ligt. U heeft hier, als het niet bewolkt is, een mooi uitzicht op Moshi en de omliggende steppen. De wand lijkt zo goed als onbeklimbaar, maar morgen gaan we hier omhoog dus zorgt u ervoor dat u weer goed eet. We hebben hiervoor flink veel energie nodig!

thumbnail

Dag 4

We worden weer wakker gemaakt met een warm kopje koffie of thee. Na het ontbijt lopen we naar de wand die nu wel heel steil lijkt. Maar met hulp van de gidsen en dragers klimmen we langs rotsen en paadjes naar boven. Eenmaal boven volgt een vooral vlakke route naar Karanga kamp. Het is maar een paar uur wandelen met een paar kleine valleien die gepasseerd moeten worden. Karanga kamp ligt op ongeveer dezelfde hoogte als Barranco Camp. We zijn hier al aan het begin van de middag en gebruiken deze middag dan ook om rustig aan te doen en te genieten van het eventuele uitzicht. U heeft hier zelfs misschien wat bereik met uw telefoon als u op een van de rotsen klimt dus een SMSje naar huis is mogelijk. Vandaag is waarschijnlijk het laatste diner met vlees, we zijn inmiddels drie dagen onderweg op de berg, het ijs is inmiddels bijna gesmolten en we kunnen vlees niet zo lang goed houden buiten de koelkast. Na het diner gaan we weer slapen en het zal vannacht echt wel wat kouder kunnen zijn.

 

thumbnail

Dag 5

Na een warm kopje koffie of thee en een uitbundig ontbijt, lopen we in enkele uren naar Barafu Hut, of wel het basiskamp vanwaar we vannacht naar de top gaan. Het is een makkelijke tocht, maar wee je gebeente, want als u het kamp ziet liggen en het lijkt aan te kunnen raken, moet u nog door een diepe vallei. Eenmaal aangekomen in het kamp, kunt u het beste snel uw uitgebreide late lunch nemen om daarna vooral uw rust te nemen. De middag en avond gebruiken we om te slapen en vlak voor middernacht wordt u gewekt. We eten wat kleins en zorgen dat we er klaar voor zijn, met vele laagjes kleding aan en een hoofdlamp op. Mocht u plannen uw klim tijdens volle maan te doen, dan is de hoofdlamp niet eens nodig. Het kan echter wel -16 graden zijn, dus zorgt u  ervoor dat u goede kleding aanhebt. Ook kan het flink sneeuwen, dus waterdichte kleding is ook erg belangrijk.

thumbnail

Dag 6

Net na middernacht gaan we dan voor een tocht van zo’n 5-6 uur over 5 km naar de top. De adrenaline giert waarschijnlijk door uw lijf terwijl u verschillende groepen hoofdlampjes slingerend de berg op ziet gaan. Na enkele uren (3-5) bereikt u de gletsjers en net voor zonsondergang bent u hopelijk bij Stella’s point op 5600 meter (1-2 uur). Vanaf hier heeft u een adembenemend uitzicht op de zonsopgang met Mawenzi piek op de voorgrond. Vanaf hier is het nog 295 meter naar Uhuru Piek. Daar bent u niet zomaar. Doordat er weinig zuurstof in de lucht zit, de kou en de felle zon, zullen het misschien de moeilijkste meters uit uw leven zijn. Het zal zo’n 1-2 uur duren. Maar als u dan op 5895 meter op het dak van Afrika staat, kunt u trots zijn op deze enorme prestatie. We blijven hier niet al te lang want het risico op hoogteziekte is erg groot. We maken wat mooie kiekjes en gaan daarna snel naar beneden. Bij Barafu Hut eten we snel onze brunch en gaan dan door naar Mweka Hut op 3000 meter, een totale afstand van 12 km die zo’n 4-6 uur duurt. U zit hier al weer onder de boomgrens in het regenwoud. Na ons diner kunt u trots gaan slapen.

thumbnail

Dag 7

We genieten vandaag van ons laatste ontbijt op de berg. Daarna gaan we een afstand van 10 km afleggen, het is een paar uur lopen naar de gate op 1650 meter. Toch zult u merken dat het niet zo makkelijk zal zijn na zes dagen op deze machtige berg. Het regenwoud is echter prachtig en ook hier komt u misschien weer verschillende apen tegen. Eenmaal bij de gate aangekomen krijgt u uw klimcertificaat en zullen de dragers u waarschijnlijk toezingen. Wat een prestatie. Een ervaring om nooit te vergeten!

fooien
Fooien zijn in deze trip erg belangrijk. Hoewel wij de salarissen van de Kilimanjaro Porters Association aanhouden, is er een systeem ontstaan van hoge fooien. Bedenk dat Amerikanen vaak $50 per persoon per dag geven. Fooi moet een blijk van waardering zijn, maar zo hoog hoeft het nou ook weer niet. Wij houden normaal aan $20 per gids per dag, $15 per kok/assistent gids per dag en $10 per drager. Dit betekent dus al gauw dat u nog eens zo’n $350 extra kwijt bent aan fooien.

Inbegrepen

parkfees
camping fees
rescue fees
transfers als beschreven
drinkwater
gids
assistent gids
kok
dragers (2*aantal klimmers +2)
maaltijden
zuurstofmeting en voorraad
guiding fees
crew fees
forest fees
tent
matjes
slaapzakken (tegen borg)
benodigde belastingen (VAT, TDL etc)

Uitgesloten

Intercontinentaal ticket naar Arusha
visum
persoonlijke uitgaven
andere drankjes
fooien