Op pad met Gondwana Collection door Namibië

Klik foto voor al mijn 22 tips voor de Hoogtepunten van Namibië

Wat is het toch geweldig om na een intense en drukke periode, weer op het vliegtuig te mogen stappen, met bestemming Afrika. Deze keer reis ik af naar een land dat twintig keer groter is dan Nederland, maar slechts 2,5 miljoen inwoners heeft: Namibië!

We zijn uitgenodigd door de Gondwana Collection in Namibië en reizen met een leuke groep touroperators vanuit verschillende uithoeken van de wereld. Onze eindbestemming is de Africa’s Eden beurs in Livingstone, het avontuur begint in Windhoek, of eigenlijk al Johannesburg.

Van Schiphol naar Windhoek via Johannesburg


Als je naar Windhoek wil vliegen dan is er op dit moment weinig keuze. Qatar is afgelopen maand gestopt met vluchten op Windhoek. De samenwerking, die nog maar net begonnen was, tussen Airlink en Air Belgium, is helaas een vroege dood gestorven nu AirBelgium is gestopt met passagiersvluchten. Blijft over Lufthansa en Eurowings en waar de vraag groter is dan het aanbod, stijgt de prijs ENORM!

Ik vloog met KLM naar Johannesburg en sliep in City Lodge OR Tambo. Vanuit de aankomsthal loop je er binnendoor naar toe. Super handig, prima kamers, uitstekend ontbijt en de bar is tot laat open voor een drankje.

V.w.b. de bereikbaarheid van Windhoek airport….er gloort hoop, als het gaat om een beter aanbod van vluchten op Windhoek. KLM gaat weer vliegen op Windhoek en dat heeft alles te maken met nieuwe boringen (Shell) naar olie en gas voor de kust van Namibië.

Slapen in The Weinberg in Windhoek

In Windhoek slapen we in het prachtige The Weinberg Hotel. Luxe, kleinschalig, ’s morgens ontbijt op de mooie patio en ’s avonds eten in de Butcher Block en een “skemerkellekie” in de Sky Lounge.


Van Windhoek via Okapuka naar Namib Naukluft

De volgende dag brengen we eerst een bezoek aan Okapuka Safari Lodge. Deze lodge ligt op slechts 1 uur rijden van Windhoek International Airport, een fijne plek om je reis te beginnen, óf te eindigen als je niet in Windhoek zelf zou willen overnachten.

De komende 4 uur rijden we naar Naukluft National Park, via het plaatsje Rehoboth. We nemen de M47 en dan de D1206 via Bullsport. Hier slaan we rechtsaf en rijden over de C14, die langs de Tsondab River ligt, een prachtige route door de bergen en over passen.

In de middag komen aan bij de concessie van de Gondwana Collection waar een aantal spraakmakende lodges zijn gebouwd. We parkeren de auto en lopen naar de top van de heuvel, waar midden in de wildernis, een roze koelkast staat met ons welkomstdrankje.

De eigenzinnige Desert Grace lodge is onderaan de duinen gebouwd. Wat een pareltje, wat een desolate omgeving. Komend uit het drukke en hectische Europa, heeft deze plek een diepe indruk op mij gemaakt. De plunge pool, de champagne in de koelkast, alle leuke details in de kamer maakten mijn verblijf, tot een feestje. De maaltijden waren van zeer goede kwaliteit en de cocktails in de trendy bar waren geweldig.

Bij binnenkomst zien we dit kunstwerk dat staat voor de “Vier Elementen”, Aarde, Vuur, Water en Wind. Fantastische plek, “Bucket list material”, heel bijzonder…… kijk maar 😍


Wil jij alles weten of Desert Grace bekijk dan hier onze e-brochure.

De volgende ochtend vertrekken we al vroeg naar Sossus Vlei en Dead Vlei. Vanaf de toegangspoort van het nationale park is het nog een uur rijden. Overnacht bij de Sesriem of Oshana als jij bijzondere foto’s wilt maken. Deze twee kampeerplekken liggen in het Namib Naukluft National Park met als voordeel dat je ’s morgens een uur eerder het park in kunt rijden en ’s avonds ook een uur langer in het park kunt blijven.

Kan ik met mijn eigen auto naar Sossusvlei duinen rijden?

De 50 kilometer lange weg tussen Sesriem en het parkeerterrein bij Sossusvlei is geasfalteerd. Heb je geen 4WD, dan kun je met de NWR 4WD Taxi dienst van het park voor NAD180 p.p. de laatste 4 km afleggen tot de Sossusvlei. We “treffen het” want het is half bewolkt, dat scheelt enorm in de hitte. Het is niet niks om eind november de Big Daddy te gaan beklimmen, want de duin is 300 meter hoog. In één uur lopen we door het rulle zand naar de top. Ik vond het best zwaar. Op een gegeven moment besloot ik niet meer naar de top te kijken, maar alleen maar voor mij en dan lopen in een cadans, een mars. Kleine stapjes, als je namelijk in de voetstappen van je voorgangers kunt stappen, dan zak je veel minder diep weg.

Wat zijn de 2 grootste fouten bij het beklimmen van duin Big Daddy?

Nummer één, je zult het niet verwachten, niet genoeg water 😅. Ik had 1,5 liter meegenomen en dat is precies wat ik had gedronken in dat uur. En ik ben geen fanatieke waterdrinker. Op 2/3 hoogte had ik het, het zwaarste. Ik heb toen elke 10 min. veel water gedronken. Of het tussen mijn oren zat of niet, maar het werd hierdoor makkelijker. En toen waren we er! Op de top met fe-no-me-naal uitzicht over de hele duinpartij.

De vlag van Namibië kwam te voorschijn en er werden mooie plaatjes geschoten. Goed idee trouwens als je mensen wilt ontmoeten op reis, in 15 min. had ik met 7 verschillende nationaliteiten staan kletsen die allemaal even met de vlag op de foto wilde. “Why not….”

Wat is dan fout nummer 2? Fout nummer twee kost je misschien nog wel meer energie dan nr 1. Bezoekers beginnen met klimmen bij de verkeerde duin. Ze starten met beklimmen van de duin die links van de picknick plaats ligt. Wij stopten 500 meter eerder (groen) en liepen langs een groepje bomen met gemsbokken eronder, direct naar de voet van Big Daddy. De rode route laat je een extra duin beklimmen voordat je aan de klim van de “Big Daddy Dune” begint.

Na ruim een uur klimmen staan we op de top, wat een indrukwekkend uitzicht over de oudste woestijn ter wereld! Rondom zie je alleen maar duinen en beneden de witte vlek van “Deadvlei”. De afdaling gaat een stuk sneller! In 10 minuten staan we op de gebarsten kleigrond van de Deadvlei.

Hoe is de Deadvlei eigenlijk ontstaan?

Ongeveer 900 jaar geleden werd deze kleivlakte (pan) gevormd na hevige regenval. De Tsauchab rivier trad buiten haar oevers en creëerde, tijdelijke, ondiepe waterpoelen. Door de overvloed aan water, konden de kameeldoornbomen naar harte lust groeien. Hierna veranderde het klimaat en werd het gebied getroffen door droogte. Er ontstonden zandduinen op de kleigrond van de pan, waardoor de rivier werd geblokkeerd en de bodem uitgedroogd raakte. De dode boomstammen op de Deadvlei zijn meer dan 900 jaar oud.
Nergens aankomen, of op gaan zitten dus, je kunt zelfs een boete krijgen……

De volgende dag hebben we een druk programma. Eerst bezoeken we alle andere Gondwana Lodges in de concessie en in de middag sluiten we af met een rit door de woestijn en een “sundowner” boven op één van de duinen met wederom, een uitzicht om stil van te worden.

Gondwana Collection heeft slaapplekken voor elk budget. Het begint bij kamperen in kant-en-klare-tentenkampen en eindigt bij de zogenaamde “Secret Selection”. Van deze laatste bezoeken we er twee, tijdens deze trip. Dé perfecte overnachtingsplekken voor bijzondere aangelegenheden, bijvoorbeeld jouw huwelijksreis!

Ook de “Experience Collection” mag er wezen. Sterren kijken in de oudste woestijn ter wereld? Trakteer jezelf dan op een nacht in Namib Dune Star Camp. Je wordt opgehaald bij Namib Desert Lodge (Premium Collection Lodge) voor een transfer in een 4WD door de duinen naar Dune Star Camp. Vanaf de grote houten veranda die bovenop de duin is gebouwd, heb je wijds uitzicht over de woestijn. Cocktails, houtvuur, een gezellige lange eettafel met heerlijke gerechten én een sterren expert die jou alles over de “Jewel Box” van Afrika gaat vertellen.

Ook jouw safari tent heeft een grote veranda met fantastisch uitzicht. Overal is aan gedacht……. wat dacht je van wieltjes onder jullie bed? Zo duw je het bed naar buiten de veranda op en slaap je onder de indrukwekkende sterrenhemel……………. kijk maar:En dan één van de meest bijzondere verwenplekken ooit midden in deze woestijn: Desert Whisper 💕

Ontsnap aan de hectiek van het dagelijkse leven en slaap in deze ultra-luxe lodge, in de Namib-woestijn. Het enige dat je hoort is het fluisteren van de wind. Ver weg van alles, geniet je van alle luxe die je kunt bedenken. Het is alsof je alleen op de wereld bent! Deze “all inclusive” ervaring biedt slechts plaats aan twee gasten.

Aan alles is gedacht! De koelkasten puilen uit van lekkernijen, alle soorten drank zijn aanwezig en elke lade die je open trekt bevat wel iets lekkers. Koppel je eigen muziek aan het surround system en geniet van je lievelingsgerecht. Wil jij oesters uit Swakopmund? Of een chef die de lekkerste steak voor jou op de “braai” gooit? Alles is mogelijk en romantiek ten top!

Eén van de kernwaarden van de lodges van Gondwana Collection is, respect voor Moeder Natuur. Architect Sven Staby, liet zich inspireren door de vrucht van de !nara-plant met zijn taaie buitenste schil zonder bladeren. Deze plant kan overleven in de woestijn. De vorm komt terug in de harde metalen buitenkant van de Desert Whisper die de zachte binnenkant beschermt.

Klik op afbeelding en droom weg in Desert Whisper

Bekijk onze uitgebreide e-brochure van Desert Whisper , boek je overnachting bij ons vanaf € 1250,- per nacht.
Dit is de prijs voor twee personen op basis van “volledig inclusief”, dus maaltijden, drankjes, privé chef (indien gewenst) en activiteiten, alles is inbegrepen.

Ook naar Namibië?

Op onze website vind je al een aantal voorbeeldreizen. In 2024 wordt ons aanbod voor Namibië verder uitgebreid!
Klik hier voor onze voorbeeldreizen met bestemming Namibië.


Hier deel ik alle tips voor de hoogtepunten van Namibië

Bekijk hier al mijn tips voor de 22 hoogtepunten van Namibië.
10 in Noord Namibië, 7 in Centraal Namibië en 5 in Zuid Namibië.


In mijn volgende post neem ik je mee naar Swakopmund en gaan we op safari in de Caprivi Strip!