Stellenbosch

Toen Jan van Riebeeck rond 1652 de eerste wijnrank plantte aan de Kaap en hij later de eerste wijn op een V.O.C. schip naar Nederland liet vervoeren, waren de Hollanders niet erg onder de indruk van de kwaliteit. Zij raadden Van Riebeeck zelfs aan om deze wijn maar vooral voor eigen consumptie in de Kaap te gebruiken en zich te concentreren op het maken van bier.

Vandaag de dag vind je in het gebied rondom Stellenbosch honderden wijnboerderijen, hadden die er ook gestaan als Jan van Riebeeck zijn druivenranken niet had geplant aan de Kaap?
Simon van der Stel was de eerste gouverneur van de V.O.C. die zich in Kaapstad vestigde. Hij bouwde een buitenhuis bij “Het Boschje van Van der Stel”, het plaatsje kreeg later de naam Stellenbosch.

Veruit het meest bekend zijn de wijnboerderijen rondom Stellenbosch, maar ook in het gebied rondom het plaatsje Robertson en in de Hemel en Aarde Vallei bij Hermanus vind je de belangrijke wijnproducenten van Zuid-Afrika.

Het gebied rondom Stellenbosch is verdeeld in 5 routes:  Greater Simonsberg, Stellenbosch Berg, Helderberg, Stellenbosch Hills en Bottelary Hills. De wijnliefhebber kan hier zijn hart op halen en een bezoek brengen aan enkele van de 150 wijnboerderijen die voor het publiek zijn opengesteld. Reserveringen voor een wijnproeverij zijn niet nodig. U meldt zich in de proeverij, veelal krijgt u 10 wijnen te proeven voor nog geen € 3,- p.p.

Families die het wijngebied bezoeken, kunnen het proeven van wijn combineren met een activiteit. Bijvoorbeeld een fietstocht of een tour met een segway, tussen de wijnranken.

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Aanbevolen tours

Aanbevolen accommodatie

Majeka House

Majeka House is een eigenzinnig hotel met oog voor detail, gelegen aan de rand van Stellenbosch. Het hotel is een uitstekende uitvalsbasis om het pittoreske…

Lees meer

Batavia Boutique Hotel

Batavia Boutique Hotel, winnaar van menig Boutique en AA Accommodation Awards, ligt in het historische hart van Stellenbosch met leuke kerkjes, terrasjes, restaurants, boetieks en…

Lees meer