Pian Upe National Park

Het Pian Upe National Park in Oeganda, lag er jarenlang vergeten bij. Als gevolg van de perfecte ligging en de unieke flora en fauna in het park, werd Pian Upe door de UWA (Uganda Wildlife Authority) in 2018 toegevoegd aan de lijst van Nationale Parken van Oeganda. Hiermee komt het aantal Nationale Parken in Oeganda, op elf.

Het Pian Upe Wildlife Reserve ligt in de noordoostelijke uithoek van Oeganda. Het landschap bestaat uit waterrijke savannen. Het Pian Upe National Park heeft een oppervlakte van meer dan 2500 vierkante kilometer. Hiermee is het het op één na grootste beschermde gebied in Uganda. Murchison Falls National Park, is het grootste park en tevens een van de mooiste natuurlijke attracties van Oeganda.

In de regentijd is het erg nat in Pian Upe en zijn de wegen moeilijk begaanbaar. Het waterrijke reservaat is een walhalla voor reptielen. Pian Upe is dan ook het thuis van enorme rotspythons en kleinere maar giftige pofadders. Onschuldige waterslangen komen er ook voor. De grootste hagedissen in Pian Upe zijn de savannah varanen. Zij kunnen wel 180cm lang worden. Andere reptielen in het reservaat zijn de gewone agama, maar ook skinks, kameleons en gekko’s.

Bezoekers kunnen de spectaculaire toppen van de berg Kadam bekijken, leren over de lokale Karamaja culturen, en spotten een scala aan wilde dieren, waaronder cheetah, luipaard, leeuwen, gevlekte hyena, buffels, grotere kudu, elandantilope, topi, oribi, dik-dik en de zeldzame roan antilope.

Sinds 2021 is, na 25 jaar afwezigheid als gevolg van stroperij, ook de giraffe terug in dit gebied. Bekijk het indrukwekkende filmpje van Operation Twiga over de translocatie van 5 Nubische giraffen naar Pian Upe.

Volg ons

Video’s

YouTube video

Oeganda Pian Upe NP

YouTube video

Translocatie giraffe naar Pian Upe