Elektriciteit

220-240 volt is standaard in Oeganda. In het stopcontact zit een aansluiting voor 2 parallelle platte pins (reizigers vanuit de UK hebben geen adapter nodig). Als u een video- of batterij oplader aansluit, wees er dan zeker van dat het voltage overeenkomt.

Tijdzone

Oeganda GMT +3 (+2 voor ten opzichte van continentaal Europa).

Valuta

De gebruikte valuta in Oeganda is de Uganda Shilling (UGX). Echter Euro’s, USD en Britse ponden worden meestal ook geaccepteerd. De meeste accommodaties rekenen zelfs in buitenlandse valuta dus het is raadzaam zowel lokale valuta als buitenlandse valuta op zak te hebben. Behalve in 4- en 5 sterren accommodaties, worden credit cards vrijwel niet geaccepteerd. ATM’s zijn alleen in de grotere steden aanwezig.

Mobiel netwerk/telefoons

Roaming is beschikbaar in Oeganda. Over het algemeen is de ontvangst voor mobiele telefoons erg beperkt.

Insecten

Door de ligging zijn er in Oeganda veel dieren zoals reptielen, kakkerlakken, knaagdieren, kleine zoodieren etc. Insecten worden door licht aangetrokken, dus zorg ervoor dat dit uitgeschakeld is als u de kamer/tent verlaat. Muggen worden het best bestreden door een muggenspray te gebruiken. Zorg ’s avonds voor gesloten wijdere kleding en slaap onder een klamboe. Voor wat betreft malariagebieden: Volg het advies op van uw lokale adviseur (GGD/WHO).

Veiligheid

Zorg ervoor dat uw paspoort, vliegtickets en geld (cash, travellercheques ed.) veilig opgeborgen zijn in de kluis in uw kamer. Laat geen juwelen, mobiele telefoons, camera’s of andere waardevolle spullen achter in uw kamer of openbare ruimtes.

Ondanks dat Oeganda nog maar kort geleden in een bloedige burgeroorlog verwikkeld was, worden de meeste gebieden als veilig beschouwd. Uitzondering hierop is het uiterste noorden, tegen de grens met Zuid–Soedan. Uiteraard blijft oplettendheid geboden: Diefstal en overvallen blijft zoals overal in de grote steden een risico. Zorg er dus voor dat waardevolle spullen uit het zicht blijven. Blijf ook oplettend wanneer u gebruik maakt van het openbaar vervoer. Ga niet zonder gezelschap in het donker op stap, zeker niet in de grotere steden of bij stranden. Blijf ook weg van protestacties en demonstraties.

De terroristische aanslag op het WC-2010 zorgt uiteraard voor de nodige zorgen maar de veiligheidsmaatregelen zijn sindsdien aanzienlijk verscherpt en er hebben zich geen nieuwe incidenten meer voorgedaan. Voor wat betreft persoonlijke veiligheid: Tijdens een georganiseerde safari zijn de risico’s minimaal. Als u op eigen gelegenheid gaat, vraag dan om lokaal advies voordat u op pad gaat. Landmijnen blijven een gevaar in de vroegere oorlogszones, dus ga zeker niet van de paden af als dat niet noodzakelijk is.

Fooien

Het geven van fooi aan gidsen en hotelpersoneel is gangbaar in Oeganda. Naarnaast is het gebruikelijk tips te geven aan obers in bars en restaurants, de portier en huishouding.

Veiligheid op safari: de basisregels

  • Voer geen dieren die niet van u zijn
  • Als u het niet weet; vraag het
  • Volg altijd het advies van de gids op
  • Ga niet op eigen houtje rondwandelen/ga niet zonder gids
  • Wilde dieren zijn wild en onvoorspelbaar
  • In de rivieren zitten vrijwel altijd krokodillen en hippo’s, ook zijn ze niet altijd zichtbaar

Veiligheid op de weg

De gevaren op de weg zijn anders dan in de ontwikkelde wereld: de wegen zijn soms erg slecht, de voertuigen op de weg zijn slechter, er rijden bestuurders zonder rijbewijs en er komen wilde dieren en voetgangers op de weg. Rijd dus langzaam, extra oplettend en zeer anticiperend. Daarnaast wordt het aangeraden niet in het donker te rijden en altijd uw veiligheidsriem om te dragen.

Medische aandachtspunten

Wij geven slechts richtlijnen, vraag altijd advies aan uw lokale medische instantie (GGD/WHO) en volg dit op. Hondsdolheid is een zorg in Oeganda dus oplettendheid is geboden bij contact met wilde dieren maar zeker ook met huisdieren. Malaria en waterkwaliteitgerelateerde ziekten heersen in Oeganda. Kook altijd eerst het water voordat u het drinkt. Uiteraard zijn voorverpakte flessen water veilig. Voorkom zwemmen in stilstaand water/vijvers.

Muggen, malaria en vergelijkbare zaken zijn het best te voorkomen met een anti-muggenspray (DEET), het dragen van wijde sluitende kleding en slapen onder een klamboe.

Verplichte vaccinaties

Wanneer u binnen 6 dagen na aankomst een land heeft bezocht of bent doorgereisd waar gele koorts heerst, dan is een certificaat van inenting tegen gele koorts verplicht. Uitzonderingen zijn kinderen onder 1 jaar, reizigers in transit op een vliegveld en diegenen die Oeganda binnenkomen vanuit een geïnfecteerd land waarbij het vliegveld in dat land niet is verlaten.

Aanbevolen vaccinaties

Hepatitis A, Tyfus, Hepatitis B, Difterie, Tetanus, Polio, Rabiës, Tuberculose en Cholera.

Visa (Wijzigingen voorbehouden)

Alle reizigers dienen een geldig paspoort bij zich te dragen dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Oeganda. Daarnaast moeten er voldoende pagina’s beschikbaar zijn voor de benodigde stempels (meestal 2 of meer). Daarnaast is een geldig visum, afgegeven door de Oegandese ambassade, het Oegandese consulaat/hoge commissie in het thuisland is verplicht. Voor de volgende thuislanden is geen visum verplicht : Cyprus, Ierland, Malta, Angola, de Comoren, Eritrea, Kenia, Malawi, Mauritius, Madagaskar, Rwanda, Seychellen, Swaziland, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. Reizigers met de Ierse en Maleisische nationaliteit dienen een aanbeveling met visa in hun paspoort te hebben.

Taal

De officiële taal in Oeganda is Swahili en Engels. Luanda en andere lokale dialecten komen ook voor.

Geloof

De meeste Oegandezen hangen het Christelijk geloof aan. Daarnaast komen de Islam en lokale inheemse religies komen ook voor.

Cultuur en gewoonten

De meeste Oegandezen zijn tolerant jegens andere geloven en gebruiken, echter ze zijn sociaal gezien zeer conservatief. Daarom is het aan te raden zich terughoudend te kleden daar teveel onthullende kleding als beledigend wordt ervaren. Zwemkleding is daarentegen op de stranden wel geaccepteerd. Het schudden van de handen is de meest voorkomende manier van begroeten en een casual kledingstijl is de norm voor de meeste gelegenheden. Veel Oegandezen zijn Moslim en de meeste steden hebben dan ook een moskee en moslimscholen. Bij betreden van gewijde plaatsen wordt u geacht uw schoenen uit te doen.

Oeganda is een samenleving die opgebouwd is uit inheemse stammen en diverse culturen die worden uitgedrukt door een variëteit aan kunst en ambachten. Deze worden in de steden en op lokale markten aangeboden. Veel Oegandezen volgen een traditionele en een wellicht onbekende leefwijze. Bezoekers worden geacht hier rekening mee te houden en dit te respecteren. Houdt er rekening mee dat buiten de steden en op safaribestemmingen, de bevolking wellicht niet gewend is aan (buitenlandse) bezoekers. Homosexualiteit is illegaal in Oeganda en drugs gerelateerde overtredingen worden zwaar bestraft.

Fotografie

Neem niet zomaar foto’s van overheidsgebouwen/instituten zonder te checken met uw gids. Als u foto’s maakt van mensen vraag dan eerst om toestemming. In sommige gebieden is het gebruikelijk om te betalen voor het nemen van foto’s.

Beste reistijd

Oeganda is een geweldige bestemming gedurende het hele jaar. Sommige activiteiten zijn echter het best te doen gedurende specifieke seizoenen. Reizigers die geïnteresseerd zijn in bergbeklimmen of gorilla-tracking moeten hun bezoek plannen gedurende de drogere maanden: januari, februari of juni-september. Voor de fervente vogelspotter is Oeganda met haar zeldzame vogels een ideale bestemming gedurende het hele jaar. Het regenseizoen loopt van september tot en met november en van maart tot en met mei. Juni en juli zijn de koudste maanden van het jaar, februari en oktober de warmste. In de bergen is het aanzienlijk kouder en vaak ligt er sneeuw op de wat hoger gelegen hellingen.