Murchison Falls National Park

Het Murchison Falls National Park ligt aan de noordelijke zijde van de Albertine Rift Vallei, hier gaat het Bunyoro massief over in het vlakke land van Acholi. Dit nationale park, is het grootste park, van de tien nationale parken in Oeganda en het enige park waar de Big Five te bewonderen is.

Toen Winston Churchill in 1907 door Oeganda trok, omschreef hij het als “een koninklijke botanische tuin met een dierenrijk van ongekende grootte”. Al in 1929 werd dit het eerste beschermde natuurgebied van Oeganda, met als doel de prachtige savannen te beschermen.

Als u via de Karuma gate het park binnen rijdt, zal het landschap u overweldigen. Groene glooiende heuvels, met honderden palmbomen en grote kuddes Uganda Kob en giraffen zover als je kunt kijken.  De majestueuze Victoria Nijl, kronkelt als een zilverlint in de diepte, het water schittert in de Afrikaanse zon en reikt tot aan de horizon. Dit aanblik zal u altijd bij blijven.
Deze levensader van de savanne,  doorkliefd het landschap voor 80 km, voordat het bij de watervallen van Murchisons 40 meter de diepte instort. Hier wordt de Nijl over een breedte van slechts 7 meter met een immens geweld, door een kloof geperst, de Devil’s Cauldron.  Hierna stroomt de rivier rustig verder over een afstand van 55 km, waarna deze uitmondt in Lake Albert.

Tijdens uw bezoek aan dit park, geniet u van een boottocht over de Nijl, die eindigt aan de voet van de watervallen. Onderweg ziet u olifanten zwemmen in de rivier, knorrige nijlpaarden en krokodillen bevinden zich op de oevers.  Dit park, met maar liefst 459 verschillende vogelsoorten, is dan ook een walhalla voor elke vogelaar. Kleurige bijeneters nestelen in de gaten van de metershoge zandstenen wallen. Goliath reigers stappen statig door het water en bij de delta in Lake Albert maakt u kans prehistorisch uitziende schoenbekooievaar te spotten.
Bekijk hier de lijst van alle vogels in Oeganda.

Het woud is het leefgebied van diverse apensoorten, zoals de witte en zwarte kolobus aap en de blauw,-en roodstaart apen. In het Budongo Forest in het zuidwesten van het park, leven zo’n 600 chimpansees.  Tegenwoordig behoren ook het Karuma en het Bugungu natuurreservaat tot Murchison Falls National Park, het gehele park beslaat een oppervlakte van 5072 vierkante kilometer.

Volg ons

Uitgelichte reizen

Uitgelichte accommodatie

Murchison River Lodge

Murchison River Lodge ligt direct aan de zuidelijke oever van de rivier de Nijl met uitzicht op het grootste nationale park van Oeganda, Murchison Falls….

Lees verder

Red Chilli Rest Camp

Red Chilli Camp ligt in het zuidelijke gedeelte van het Murchison Falls National Park. Deze budget accommodatie biedt een authentiek safari ervaring…

Red Chilli Rest…

Lees verder

Murchison Falls

Het Murchison Falls National Park ligt aan de noordelijke zijde van de Albertine Rift Vallei, waar de massieve Bunyoro helling overgaan in het vlakke land…

Lees verder

Bakers Lodge

Baker's Lodge is vernoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger Samuel Baker uit de jaren 1800 en bevindt zich aan de zuidelijke oever van de machtige rivier…

Lees verder