Murchison Falls National Park

Het Murchison Falls National Park ligt aan de noordelijke zijde van de Albertine Rift Vallei. Op deze plek gaat het Bunyoro Massief over in het vlakke land van Acholi. Dit nationale park is het grootste park van Oeganda. Het is het enige park waar de Big Five te bewonderen is. Oeganda heeft elf nationale parken.

Toen Winston Churchill in 1907 door Oeganda trok, omschreef hij het als “een koninklijke botanische tuin met een dierenrijk van ongekende grootte”. In 1929 werd dit het eerste beschermde natuurgebied van Oeganda, met als doel de prachtige savannen te beschermen.

Als u via de Karuma gate het park binnen rijdt, zal het landschap u overweldigen. Groene glooiende heuvels, met honderden palmbomen en grote kuddes Uganda Kob en giraffen zover als u kunt kijken.  De majestueuze Victoria Nijl, kronkelt als een zilverlint in de diepte. Het water schittert in de Afrikaanse zon en reikt tot aan de horizon. Dit aanblik zal u altijd bij blijven.
Deze levensader van de savanne doorklieft het landschap voor 80 km. Bij de watervallen van Murchisons, stort de Nijl 40 meter de diepte in. De rivier wordt over een breedte van slechts 7 meter, met ongelooflijk geweld, door de kloof geperst. Deze bijzonder plek wordt de Devil’s Cauldron genoemd.  Hierna stroomt de rivier rustig verder over een afstand van 55 km, waarna deze uitmondt in Lake Albert.

Tijdens uw bezoek aan dit park, geniet u van een boottocht over de Nijl, die eindigt aan de voet van de watervallen. Onderweg ziet u olifanten zwemmen in de rivier, knorrige nijlpaarden en krokodillen bevinden zich op de oevers.

vogels
Dit park, met maar liefst 459 verschillende vogelsoorten, is een walhalla voor elke vogelaar. Kleurige bijeneters nestelen in de gaten van de metershoge zandstenen wallen. Goliath reigers stappen statig door het water. Bij de delta in Lake Albert maakt u kans prehistorisch uitziende schoenbekooievaar, ook wel shoe bill stork, te spotten. Andere vogelsoorten die u kunt tegen komen zijn: marabou stork, Abyssinian Ground Hornbill, Secretary Bird,  Black-bellied Bustards, Open-billed Storks en Widow Bird. Dichter bij de Nijl waar meer struikgewas is, komen de volgende vogelsoorten veel voor: swallow-tailed en red-throated bee-eaters, vooral bij de Nyamusika kliffen, woodland, pied, giant en malachite kingfishers, francolin, hornbills, grey heron, hamerkop, shrikes, flycatchers, cuckoos, woodpeckers, crombecs en warblers. Op de ondiepe plekken in de rivier vindt met eenden, ganzen, reigers en plevieren.
Bekijk hier de lijst van alle vogels in Oeganda.

zoogdieren
Het woud is het leefgebied van diverse apensoorten, zoals de witte en zwarte kolobus aap en de blauw,-en roodstaart apen. In het Budongo Forest in het zuidwesten van het park, leven zo’n 600 chimpansees.  Tegenwoordig behoren ook het Karuma en het Bugungu natuurreservaat tot Murchison Falls National Park, het gehele park beslaat een oppervlakte van 5072 vierkante kilometer.

YouTube video

Volg ons

Uitgelichte reizen

Uitgelichte accommodatie

Murchison River Lodge

Murchison River Lodge ligt direct aan de zuidelijke oever van de rivier de Nijl met uitzicht op het grootste nationale park van Oeganda, Murchison Falls….

Lees verder

Red Chilli Rest Camp

Red Chilli Camp ligt in het zuidelijke gedeelte van het Murchison Falls National Park. Deze budget accommodatie biedt een authentiek safari ervaring…

Red Chilli Rest…

Lees verder

Murchison Falls

Het Murchison Falls National Park ligt aan de noordelijke zijde van de Albertine Rift Vallei, waar de massieve Bunyoro helling overgaan in het vlakke land…

Lees verder

Bakers Lodge

Baker's Lodge is vernoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger Samuel Baker uit de jaren 1800 en bevindt zich aan de zuidelijke oever van de machtige rivier…

Lees verder