Alles over Safari in de Serengeti

Op safari door de Serengeti? Wat velen zich niet realiseren …… en ik dus eerst ook niet 😉
….. Is dat de Serengeti echt immens groot is!

Op 2 oktober kregen we te horen dat we mee mochten op safari door Tanzania. En op 8 oktober zaten we in het vliegtuig naar de luchthaven van Kilimanjaro. De luchthaven is vernoemd naar de hoogste berg van Afrika (5895m), Mt Kilimanjaro.

De eerste 3 dagen bezochten we alle exposanten op de reisbeurs in Arusha en hierna gingen we op pad met 21 touroperators uit Afrika en Europa. Wat heb ik veel geleerd en genoten van alle Vitaminen Afrika! Ik zal jullie eerst iets vertellen over de Serengeti.

Op 14 oktober jl. arriveren we bij de ingang van de Serengeti. Op het bord lezen we “The Serengeti shall never Die”. Dat is gelijk een hele mooie, want je kunt dit op verschillende manieren uitleggen. Ten eerste staat het gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst, dus zal het altijd worden beschermd. Ten tweede is het een prachtig voorbeeld van de “Circle of Life”.

Iemand schreef in een reactie op mijn post op een social media pagina “fantastisch, wij gaan hopelijk volgende maand het laatste stukje van de migratie zien”. De migratie gaat echter het hele jaar door, want de immense kuddes gnoes, of wildebeest zoals ze in Afrika worden genoemd, blijven altijd rondtrekken.

De kuddes volgen de regens en het sappige gras. Dat was trouwens heel goed te zien want we begonnen ons Serengeti avontuur in het Zuiden bij Elewana Pioneer Camp (ge-wel-dig!) en eindigden in het Noorden bij de Mara rivier waar we sliepen in Lamai Serengeti Nomad camp (locatie, locatie, locatie).

In het Zuiden was het stoffig en het gras was geel van de droogte. In het Noorden hadden we een regenbuitje en was het gras groen en sappig, dus de plek waar op dát moment (half oktober) de grootste kuddes gnoes te vinden zijn. De rit van Zuid Serengeti naar Noord Serengeti, nam 6 uur in beslag. Gelukkig is geen enkele autorit in dit land saai, bovendien zagen we ontzettend veel dieren en prachtige landschappen onderweg. Wel iets om in je achterhoofd te houden als je met (kleine) kinderen reist. Die snappen niet hoelang “lang” is en raken mogelijk verveeld.

Lees alles over Tanzania en bekijk onze voorbeeldreizen hier

Vliegen van kamp naar kamp bieden we ook aan en mocht het budget toereikend zijn, is dit zeker een interessante optie. Bovendien win je er een veel tijd mee, die je dan weer door kunt brengen op zoek naar de wilde dieren.

Kies ik voor Centraal of Noord Serengeti?

Iets over de lodges in de verschillende delen van het Serengeti National Park. Vroeger was het zo dat de lodges in Central Serengeti wat vriendelijker geprijsd waren dan in het Noorden van de Serengeti. Op zich was dit logisch omdat in het Noorden de migratie de rivier oversteekt en naar het buurland Kenia trekt. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook in het Noorden, betaalbare lodges te vinden.

BC, “B”efore “C”orona, kon het in het centrale deel van het park, behoorlijk druk zijn. Maarrrrr als je met goede gidsen werkt die het park kennen als hun broekzak, en dat doen wij 😉 , dan kun je de grote meute uitstekend ontwijken. Het is een interessant deel van de Serengeti want het hele jaar door zijn hier veel wilde dieren te zien.

Wat maakt een Serengeti Safari zo prijzig?

Wij realiseren ons goed dat een bezoek aan de Serengeti een flinke aanslag op je portemonnee kan zijn. Wat maakt het nou eigenlijk zo duur?
Mocht je een reis boeken naar Tanzania en prijzen willen vergelijken, let dan vooral op of alle “park fees” inclusief zijn. Misschien heb jij je laten verleiden tot het boeken van een “selfdrive”? Houd er dan rekening mee dat je alle toegang tot de parken, van tevoren, zelf moeten boeken en dat je die bij het bedrag moet gaan optellen. Dus vergelijk “appels met appels” als je verschillende opties naast elkaar legt.

Is iets veel voordeliger, dan is hier een reden voor. Wij zijn van mening dat als je gaat, je beter kunt reizen met een goede gids, want die weet waar de groepen leeuwen uithangen en waar de kuddes olifanten overdag te vinden zijn.



Elke bezoeker van het Serengeti National Park betaalt twee soorten “fees” per dag, een “Park Entry Fee” plus een “Concession Fee” of “Camping Fee”. De concession fee betaal je als je in een lodge slaapt, de camping fee betaal je als je kampeert. In het hoogseizoen dit jaar (2021) was dit USD80,60 voor de Park Entry Fee, plus USD70,80 voor de concession fee/camping fee. De bedragen worden vastgesteld door TANAPA, Tanzania National Parks. Dus afgezien van de accommodatie, gids, brandstof en maaltijden, betaal je USD151,40 per dag om alleen het park te bezoeken.

Lees alles over Tanzania en bekijk onze voorbeeldreizen hier

Je kunt hier in Tanzania creatief mee omgaan, slapen net buiten een nationaal park en ’s morgens vroeg het park in rijden. Dit werkt echter niet voor de Serengeti, vanwege de immense afmetingen. Bij de Ngorongoro Crater, is het wel de moeite waard om dit te onderzoeken en te vergelijken. Van opbrengst van de park fees, krijgen de oorspronkelijke eigenaren van het land ongeveer 25%. Een hele goede zet van Tanzania, want de betrokkenheid bij het natuurbehoud was nog nooit zo groot en de stroperij is nu beter onder controle dan vroeger.

Verschillen tussen een fly-in en een regulier bezoek aan de Serengeti

Ga je over de weg naar de Serengeti, dan is dit onderdeel van jouw hele Tanzania reis en rijd je met je eigen gids het park in. Deze gids neemt je mee op safari, game drive, vanuit de plek waar je slaapt. Vlieg je in, dan slaap je in een lodge op basis van een “safari pakket”. In dit pakket zitten: logies en de maaltijden, maar ook de parkkosten en de kosten van de safari gids die de lodge ter beschikking stelt.

Wat is de beste tijd voor een safari naar de Serengeti?

Dat hangt ervan af wat het doel van je bezoek is.
1.Wil je de gnoes de Mara rivier zien oversteken, dan kies je voor een kamp in het Noorden in de periode “augustus t/m oktober”.
2.Wil je de jonge dieren zien die elk jaar na de regens worden geboren en veel “big cats” zien? Kies dan voor de omgeving van Lake Ndutu in de periode “januari t/m maart”. Jonge dieren zijn nu eenmaal een gemakkelijke prooi en de wet van de natuur is “the survival of the fittest”.
3. Ben je fotograaf en wil je mooie plaatjes van de Serengeti? Kies dan voor een groene omgeving, dus een plek waar de regens zijn, of net voorbij zijn getrokken, want dan komen alle kleuren beter tot hun recht. Geel gras betekent veel licht en is gewoon lastiger met fotograferen. Je beperkt je dan tot fotograferen in de ochtend of namiddag.

Houd in je achterhoofd dat overal waar het flink heeft geregend, het gras gaat groeien. Hoog gras maakt het lastiger om de wilde dieren te zien. Op bovenstaande kaart zie je dat het gras rondom Lake Ndutu “short grass plains” zijn, dus hier heb je ook tijdens het groene seizoen, nog steeds goed zicht op wat er allemaal om je heen gebeurt, vanwege het kortere gras.

En waarom blijven al die dieren nou altijd maar rondtrekken?

Het is toch veel relaxter als ze gewoon op één plek blijven?
De voornaamste reden is al genoemd, dit zijn de regens. Maar de verschillende grassoorten zien er niet alleen anders uit, ze bevatten ook andere voedingsstoffen. De drachtige gnoes weten precies welke voeding hun ongeboren kalf nodig heeft. De gids van TANAPA die met ons meereisde zei dan ook: “Veel mensen vinden gnoes domme dieren, maar eigenlijk zijn ze heel erg slim”.

Moeder Natuur is slim, heel slim. Het bewijs is wederom geleverd, alles in het dierenrijk heeft een functie en een reden. De natuur is sterk en flexibel. Wel vraag ik mij af, is Zij flexibel genoeg om zich aan te passen aan de klimaatveranderingen die we nu ook in de Serengeti gezien hebben?
De toekomst zal het ons leren……………

Volgende week schrijf ik over de “crossing” van de gnoes, een unieke en onvergetelijke ervaring en wat de “spelregels” zijn tijdens dit spektakel.

Vragen? bijvoorbeeld over Tanzania en Covid19? Testen, hoe wat waar, hoeveel kost het etc.?
Ik schrijf daar over in volgende berichten. Nu weten? mail mij, info@goafrica.nl t.a.v. “Ingrid”

Lees alles over Tanzania en bekijk onze voorbeeldreizen hier.
Eind november worden onze fly-ins en andere reizen naar Tanzania op de website geplaatst.