Baviaanskloof

Het Baviaanskloof Mega Reservaat staat op de Wereld Erfgoed lijst en is bekend geworden om zijn ongerepte natuur en gevarieerde vegetatie. De zeldzame vegetatie behoort tot het prachtige Cape Floral Kingdom,  wereldwijd bekend om zijn verbazingwekkende biodiversiteit. Het reservaat is de thuisbasis van meer dan 1000 plantensoorten, evenals een overvloed aan wilde dieren, waaronder Kaapse buffel , Cape Mountain Zebra , baviaan en een scala aan soorten antilopen. Bezoekers van Baviaanskloof hebben de keuze uit een reeks aan recreatieve activiteiten zoals wandelen, fietsen, kajakken, zwemmen en vogels spotten.

De mooiste route die dwars door het gebied leidt (de R322), is van gravel en slechts gedeeltelijk met een normale auto te berijden. Het grootste deel is alleen toegankelijk voor een 4×4. Sommige lodges in of aan de rand van de Baviaanskloof organiseren dagtochten (weersomstandigheden voorbehouden) die u in het hart van dit gebied brengen. Rekent u op typische Karoo-heuvels met dichte plantengroei en bloemen als aronskelken (callas) en aloë vera. De weg volgt het spoor van de Baviaanskloofrivier die u hier en daar door nauwe kloven laat gaan. Het lijkt alsof de tijd in deze kloof heeft stilgestaan. Slechts hier en daar treft u een klein dorpje – meestal niet meer dan een winkel en misschien een kerk of benzinestation. De dorpjes voorzien de locale boeren van hun dagelijkse benodigdheden. Talrijk zijn wel de bavianen waar de bergen en de kloof zijn naar zijn vernoemd. Het is zomaar mogelijk dat u een grote troep tegenkomt.

Hankey, het administratieve centrum van de Vallei, is in 1825 gesticht als missionarispost door William Hankey. Hier vindt u onder andere de grootste zonnewijzer van Afrika (Diameter 36.4 m). Bekend uit Hankey is ook Sarah Baartman, zij was een Khoi-san vrouw die tijdens de 18e en 19e eeuw als een soort circusattractie in Europa tentoongesteld is vanwege haar (voor blanken) afwijkende lichaamsbouw. Na haar dood is zij nog tentoongesteld in een Parijs museum maar uiteindelijk, in 2002 ’thuis’ te ruste gelegd in Hankey. Voorbij Hankey is Patensie het laatste dorpje wat u tegenkomt voor dat u het Baviaans Mega Reserve project binnenrijdt. Het verdient aanbeveling om uw hier uw auto vol te tanken en proviand in te slaan omdat u onderweg weinig tankstations zult passeren en de meeste accommodatie op basis van zelf catering is.

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Aanbevolen accommodatie

Sederkloof Lodge

De aantrekkingskracht van de Sederkloof Lodge is de ongerepte en uitgestrekte woestenij van het spectaculaire Baviaanskloof Nature Reserve, dat op de Wereld Erfgoed lijst staat….

Lees meer