Baviaanskloof

Het Baviaanskloof Mega Reservaat, staat op de Wereld Erfgoed lijst. Dit natuurreservaat is geliefd vanwege de ongerepte natuur en gevarieerde vegetatie. De zeldzame vegetatie behoort tot het prachtige Cape Floral Kingdom, wereldwijd bekend om zijn verbazingwekkende biodiversiteit. Het reservaat is de thuisbasis van meer dan 1000 plantensoorten. Ook is er een overvloed aan wilde dieren, waaronder de Kaapse buffel, de Cape Mountain Zebra, de baviaan en een verschillende antilopensoorten. Bezoekers van Baviaanskloof  kunnen kiezen uit veel activiteiten, zoals wandelen, fietsen, kajakken, zwemmen en vogels spotten.

4×4 routes in de Baviaanskloof

De mooiste route die dwars door het gebied loopt (de R322), is van gravel en slechts gedeeltelijk met een normale auto te berijden. Het grootste deel is alleen toegankelijk voor een 4×4. Sommige lodges in of aan de rand van de Baviaanskloof organiseren dagtochten (weersomstandigheden voorbehouden) die u in het hart van dit gebied brengen. Rekent u op typische Karoo-heuvels met dichte plantengroei en bloemen als aronskelken (callas) en aloë vera. De weg volgt het spoor van de Baviaanskloofrivier die u hier en daar door nauwe kloven laat gaan. Het lijkt alsof de tijd in deze kloof heeft stilgestaan. Slechts hier en daar treft u een klein dorpje aan, dat meestal uit niet meer bestaat, dan een winkel, een kerk of benzinestation. De dorpjes voorzien de lokale boeren van hun dagelijkse benodigdheden. Talrijk zijn wel de bavianen waar de bergen en de kloof naar zijn vernoemd. Het is zomaar mogelijk dat u een grote troep tegenkomt.

Hankey, het administratieve centrum van de Vallei, is in 1825 gesticht als missionarispost door William Hankey. Hier vindt u onder andere de grootste zonnewijzer van Afrika (Diameter 36.4 m). Een andere bekende uit Hankey is Sarah Baartman. Sarah was een Khoi-san vrouw die tijdens de 18e en 19e eeuw als een soort circusattractie in Europa werd tentoongesteld. Na haar dood is zij nog tentoongesteld in een Parijs museum, maar uiteindelijk, in 2002 ’thuis’ te ruste gelegd in Hankey. Voorbij Hankey is Patensie het laatste dorpje wat u tegenkomt voor dat u het Baviaans Mega Reserve project binnenrijdt. Het verdient aanbeveling om uw hier uw auto vol te tanken en proviand in te slaan, omdat u onderweg weinig tankstations zult passeren en de meeste accommodatie op basis van zelf catering is.

Lees hier alles wat je moet weten over de Baviaanskloof

 

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Aanbevolen accommodatie

Sederkloof Lodge

De aantrekkingskracht van de Sederkloof Lodge is de ongerepte en uitgestrekte woestenij van het spectaculaire Baviaanskloof Nature Reserve, dat op de Wereld Erfgoed lijst staat….

Lees meer