Semuliki National Park

over Semuliki National Park
Semuliki Forest  Reserve werd  opgericht  in 1932 en kreeg in 1993 de status van nationaal park. Dit park van 220 km² ligt op  de  bodem van  de  Albertine  Rift  Valley op slechts  670-760 m  boven de zeespiegel. De 700 m afdaling van Fort Portal stad  naar  Semuliki  is  een  van  de  mooiste landschappelijke routes van Oeganda.
Semuliki bezit het enige stuk tropische laagland oerbos van Oost-Afrika. Het ligt tegen de oostelijke grens van het  Ituri-bos  van  de republiek Congo.

In het bos zijn een aantal zeldzame vogelsoorten te vinden. In het totaal leven er 441 geregistreerde vogelsoorten in Semuliki Forest Reserve. Waaronder 35 zeer zeldzame vogels die nergens anders worden gespot in Oost-Afrika. Het reservaat is bovendien het leefgebied van 15 apesoorten, 300 soorten vlinders en 235 soorten motten. Het is dan ook  niet verrassend dat dit reservaat boven aan het wensenlijstje staat van veel natuur,- en vogelliefhebbers.

De Semliki Vallei is  het  160 km lange deel dat in de Albertine  Rift  Valley ligt, tussen  Lake Edward en Lake Albert. Het ligt aan de oostkant van het Rwenzori  gebergte. De grens tussen de republiek Congo en Oeganda, loopt door deze vallei. In dit hele gebied leven veel wilde dieren. Het  Oegandese  deel  bevat  twee  beschermde  gebieden met wilde dieren;  het  beboste  Semuliki National Park,  dat een nauwe affiniteit  heeft  met  de  jungles van  het Congobekken en  het Toro  Semuliki  Wildlife Reserve,  dat uit Oost-Afrikaanse savanne  bestaat.

geologie van Semuliki
Semuliki National Park  heeft  een  opmerkelijk  rijke  biodiversiteit.  Dit  komt  deels  omdat  de  oerbossen hier heel oud zijn. De bossen overleefden de droogte en de laatste ijstijd, zo’n 12 tot 18.000  jaar  geleden. Een andere reden is dat het gebied grenst aan de uitgestrekte jungles van Congo. Al 25.000  jaar heeft de natuur hier ongestoord haar gang kunnen gaan. De warmwater bronnen in het park, zijn het gevolg van vulkanische activiteit. Deze oerkrachten zorgden er 14 miljoen jaar geleden voor dat de Rift vallei, ook wel Grote Slenk genoemd, ontstond.


fauna van Semuliki
Het park bevat 53  zoogdiersoorten,  waaronder  een groot aantal bijzondere primaten zoals de chimpansee,  olijfbaviaan, grijswang mangabey, zwart-witte colobus, de rode  colobus, de brazza meerkat, de vervet aap en de mona meerkat. De nachtaapjes zijn de galago en de potto. Een aantal grotere zoogdieren zijn ook bijzonder, zoals waterdwerghert, Afrikaanse civet, Afrikaanse bosolifant, de bosbuffel, vliegende eekhoorn en negen duikersoorten, waaronder de zwartrugduiker. (duiker=klein antilopesoort).

avifauna
Van de  1047  vogelsoorten die in Oeganda voorkomen, zijn 435  soorten te vinden in Semuliki National Park. Hier zitten een aantal vogels bij die alleen in dit gebied voorkomen, zoals de dwerghoningzoeker en de purperbuikhoningzuiger. In deze zogenaamde Congo-Guinea  bioom vindt men nog meer zeldzame vogels, zoals de zwarte dwergneushoorn vogel, de nkulengural, de Congolese slangarend, de Gabon specht, maar ook de   witstaartneushoornvogel, de kapucijntimalia, de blauwkopkuifmonarch  en  koningswever.

lokale bevolking en stammen
Er wonen Vier verschillende  etnische groepen in de omgeving van  het  park. De Bakonzo verbouwen gewassen op de  hellingen  van  het  nabijgelegen  Rwenzori  gebergte;  de Bwamba  boeren wonen  aan de voet van de bergen;  de Batuku  laten het veel op de open vlaktes grazen naast de Semuliki rivier; en de Batwa  Pygmeeën,  leven aan  de  rand  van  het  bos.

klimaat
De jaarlijkse regenval in Semuliki is gemiddeld 1.250mm. De regen valt normaal gesproken in de maanden maart t/m mei en september t/m december.  De gemiddelde jaarlijkse  temperaturen  variëren  tussen de 18C en de 30C,  met een relatief  kleine  dagelijkse  variatie.wanneer te bezoeken.
Het park kan  het hele jaar door bezocht worden, in de regentijd vallen de buien meestal in de middag.

Deze bestemming kunnen wij in uw rondreis opnemen, vraag naar de mogelijkheden!

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven