Kibale Forest National Park

In het Kibale National Park leeft de grootste populatie chimpansees van Oeganda. Dit park is grotendeels bebost en heeft een oppervlakte van 795 km2. In Kibale Forest National park leven naast chimpansees ook veel andere primatensoorten, zoals de colobus aap en verschillende mangoesten. In het park varieert de hoogte, hierdoor zijn verschillende soorten habitat ontstaan, variërend van tropisch bos, tot savanne. Het deel met savanne bevindt zich op de bodem van de riftvallei ofwel Grote Slenk. Kibale National Park ligt ten oosten van het  Rwenzori-gebergte, het biedt een landschap bezaaid met vulkanische  kratermeren en  bekleed  met  theeplantages en tropisch bos.

In 1940 werd Kibale eerst tot beschermd bosreservaat verklaard. Later kreeg het park de status van nationaal park vanwege de biodiversiteit. Zo vindt men er 350 boomsoorten, 71 zoogdierensoorten, 370 vogelsoorten en 200 vlindersoorten. Het noordelijke  en  centrale deel van  Kibale National Park ligt is dicht bebost en ligt op  het  Fort Portal plateau, 1590m  boven de zeespiegel. In het zuiden van het park gaat de bebossing over naar savanne en grasland, dit deel ligt op 500 meter hoogte op de bodem van de riftvallei.

De twee belangrijkste toeristencentra in dit gebied zijn Kanyanchu, 35 km ten zuidoosten van Fort Portal en  Sebitoli, 16 km ten oosten  van Fort Portal.

wilde dieren
Kibale National Park heeft een indrukwekkende  lijst van 13  primatensoorten, waaronder de chimpansees. Naar schatting leven er 1450 chimpansees in dit gebied. Andere  soorten zijn de  nachtelijke  bushbaby en  potto; de  L’Hoest’s  Monkey, ook wel bergaap genoemd, komt alleen in dit deel voor van Afrika. De zeldzame rode colobus aap en de Oeganda Mangabey (pas ontdekt in 2007), deze aap lijkt op de grijswang Mangebey, zijn ook te vinden in dit gebied.
Andere grote  zoogdieren,  zoals   de olifant,  de buffel en het reuzeboszwijn (275 kg max.) zijn hier te vinden, maar worden zelden gezien.


vogels
Vogelaars kunnen maar liefst 372 vogelsoorten spotten in Kibale National Park. Zes van de soorten, de zwartkapapalis, de ornaatapalis, de Ruwenzorihoningzuiger, de Jacksons bergastrild, de purperbuikhoningzuiger en de bruinwangboszanger, komen alleen nog voor in dit gebied. Andere bijzondere vogelsoorten in het park zijn, de Angola pitta, de groenborst pitta, de zwarte beijeneter, de bruinkopnicator, de geelstuitketellapper, de zwartoorlijster, de bruinborstalethe, de teugelijsvogel, de Ethiopische lijster en de kroonarend.
Bekijk hier de lijst van alle vogels in  in Oeganda

lokale bevolking
De volkeren die rond  het park wonen  zijn  voornamelijk  inheemse  Batoro en Bakiga migranten  uit  het  dichtbevolkte zuidwestelijke deel van Oeganda. De  Batooro  zijn trots op  het  culturele  erfgoed  van  hun  koninkrijk, zijn vormen het nageslacht van de Africa’s Great Lakes Kingsdoms.  De  Omukama, de Koning der Koningen, Toro, staat aan het hoofd van de traditionele en  culturele  waarden  van  Batoro bevolking. Terwijl  het Bakiga volk sterk hangt aan de traditionele cultuur en folklore, door middel van dans en  taal.

vluchten
Kibale National Park heeft toegang  tot  twee  airstrips, Nyakisharara, in de buurt van  Mbarara en  Kasese. Wij kunnen deze binnenlandse vluchten voor u regelen.

klimaat
Het klimaat  is aangenaam  met  een  gemiddelde  jaarlijkse  temperatuur tussen de 14-27°C. Het heetst wordt het in het zuiden, op de bodem van de riftvallei. Het  noordelijke,  beboste  deel van  het  park is  het  natste  gebied. Hier kan jaarlijks wel tot 1.700 mm regen vallen. De meest regen valt in de periode maart-mei en september-november.

wanneer reizen
Het park  kan  worden  bezocht op elk moment van  het  jaar,  maar  wees voorbereid op  ’s middags  regen  tijdens  de  natte  maanden.

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Aanbevolen accommodatie

Isunga Lodge

De Isunga  lodge ligt enigzins op hoogte, met een prachtig uitzicht op het regenwoud, de majestueuze toppen van het Rwenzori gebergte en helemaal tot Koningin Elizabeth…

Lees meer