Makgadikgadi Pans National Park

Het Makgadikgadi Pans National Park ligt ten zuidoosten van de Okavango Delta en beslaat een gebied van 12.000 km². Het is één van de grootste zoutvlaktes ter wereld. De vlakte is het enige dat is overgebleven van het immens grote Lake Makgadikgadi, dat duizenden jaren geleden is opgedroogd. Makgadikgadi bestaat uit verschillende pannen, waarvan de drie grootste Sua (of Sowa), Ntwetwe en Nxai Pan zijn.

De kleilaag is te zout voor vegetatie en levert daardoor te weinig voedsel voor de grote zoogdieren. Zodra de zomerregens vallen, vullen de pannen Sua en Ntwetwe zich echter met een laagje water en trekken duizenden zebra’s en wildebeesten vanuit de westelijk gelegen Boteti rivier naar de pannen, op de voet gevolgd door hun roofdieren. Deze migratie is vergelijkbaar met die in de Serengeti in Tanzania, alleen in Makgadikgadi verplaatsen de dieren zich uitsluitend van oost naar west en vice versa.

Ook tienduizenden flamingo’s trekken naar de Sua Pan, die dan prachtig roze kleurt en een kleurrijk schouwspel oplevert. Een populaire activiteit in Makgadikgadi in de droge wintermaanden is een rit per quad bike over de witte zoutvlaktes naar afgelegen archeologische bezienswaardigheden. Ook een bezoek aan de holen van meerkatten (stokstaartjes) bij zonsopkomst is een absolute aanrader.

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Aanbevolen tours

Botswana by Natural Selection

De drie gebieden die u tijdens deze safari aandoet verschillen totaal van elkaar in landschap. Van de droge Makgadikgadi zoutpannen vliegt u naar de mopanebossen…

Lees meer

Aanbevolen accommodatie