Waterberg

Het Waterberg massief is een omvangrijk gebied van ruim 650.000 hectare in de noordelijke provincie Limpopo. De gemiddelde hoogte van het gebergte is 600 meter, met enkele pieken van meer dan 2000 meter boven zeeniveau. Het gebergte is honderden miljoenen jaren geleden door water uitgeslepen.

Archeologische vondsten tonen aan dat het gebied in het Stenen Tijdperk al bewoond was. De San (‘Bosjesmannen’) kwamen zo’n tweeduizend jaar geleden naar de Waterbergen en lieten o.a. bij Lapalala rotstekeningen achter. In later tijden werd het land voornamelijk voor veeteelt gebruikt, totdat de tsetsevlieg zijn intrede deed en de mensen (en dieren) gedwongen werden te vertrekken naar hoger gelegen gebied. In de laatste decennia heeft veeteelt voor een groot deel plaatsgemaakt voor wildlife.

Het Welgevonden Game Reserve is één van de voorbeelden van landhervorming; veehouders zijn overgestapt op natuurbescherming en hebben hun landerijen samengesmolten tot één beschermd wildreservaat. Dieren die hier in vroeger tijden leefden zijn opnieuw in het gebied geïntroduceerd, zodat in Welgevonden de ‘Big Five’ gespot kan worden. Naast Welgevonden ligt het Marakele National Park, dat – in tegenstelling tot Welgevonden – ook voor dagbezoekers toegankelijk is. De Waterberg regio is malariavrij en ligt op circa drie uur rijden ten noorden van Johannesburg.

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Video's

Waterberg natuurgebied

Aanbevolen accommodatie