Pretoria

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en ligt ongeveer 50 km ten noorden van Johannesberg. De Parlementsgebouwen bevinden zich hier en het Parlement zetelt hier daadwerkelijk de helft van het jaar. De andere helft van het jaar wordt er vergaderd in Kaapstad. De stad ligt in een warme, beschutte en vruchtbare vallei omgeven door heuvels en staat bekend als de stad van de Jacaranda’s. Deze paarskleurende bomen geven de stad een fraai uiterlijk in de maanden september en oktober. Sinds 2005 heet deze politieke hoofdstad Tshwane, wat betekent “wij zijn hetzelfde”, maar de meeste mensen gebruiken echter nog Pretoria.

Pretoria heeft een lange, ingewikkelde en fascinerende geschiedenis. Je vindt er belangrijke oude gebouwen en boeiende musea. De Union Buildings zijn prachtig hoog gelegen in het noorden van Pretoria. De gebouwen vormen de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering en herbergen de kantoren van de president van Zuid-Afrika. Voor de gebouwen ligt een mooi park met een monument van Nelson Mandela van maar liefst 9 meter hoog. Het park is populair bij de lokale bevolking en er worden vaak concerten en festivals gehouden. Church Steet is met een lengte van 65 km de langste rechte straat ter wereld. De straat ligt in het hart van Pretoria en u kunt hier een bezoek brengen aan verschillende oude gebouwen zoals; het Old Nederlandsche Bank Building, dat momenteel een toeristisch informatiecentrum is,  het Paleis van Justitie, waar Nelson Mandela tot levenslang werd veroordeeld. Midden op Church Square staat een bronzen beeld van Paul Kruger (1825-1904). Hij was president van de Zuid-Afrikaanse republiek en leider van de blanke boeren tijdens de opstand tegen het Britse bestuur. In de binnenstad staat ook het huis van Paul Kruger, deze woning, een historisch monument, is omgevormd tot museum over het zijn leven.

Zo’n 3 km buiten het centrum van Pretoria ligt het Voortrekkersmonument, het staat symbool voor de blanke Afrikanen en herdenkt de slag om de Bloedrivier in 1838. Binnen is een klein museum en vanaf het dakterras heeft u een erg mooi uitzicht over Pretoria. Naast het Voortrekkersmonument ligt Fort Schranskop, dit fort is eind 19e eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen aanslagen

Your travel expert:

Go Africa

Klik om de kaart weer te geven

Aanbevolen tours

Rovos Rail Golf Safari

Sinds zijn oprichting in 1989 heeft Rovos Rail een internationale reputatie opgebouwd vanwege zijn reiservaringen van wereldklasse.

Maak de negendaagse golfsafari die u…

Lees meer

Aanbevolen accommodatie

Premier Hotel Pretoria

Pretoria is een mooie rustige stad met een fascinerende geschiedenis, belangrijke oude gebouwen en prachtige musea. De groene buitenwijk van Arcadia is bijzonder aantrekkelijk, en…

Lees meer