Rufiji River Delta

De Rufiji-rivier ligt volledig in Tanzania. De rivier wordt gevormd door de samenvloeiing van de rivieren Kilombero en Luwegu en mondt uit in de Indische Oceaan. De rivier is ongeveer 600 kilometer lang en hiermee de langste rivier van Tanzania. De delta is de thuisbasis van het grootste mangrovebos in Oost-Afrika.

De Rufiji rivier doorsnijdt het Selous Game Reserve. Ze vormt grote meren en vertakt zich als labyrint in tal van armen met eilanden, zandbanken en lagunes. Aan de oevers liggen vele krokodillen. Ook varanen, apen en veel nijlpaarden passeren de revue. Een bootsafari is zeker de moeite waard, ook om het unieke vogelleven van nabij te beleven. Er komen meer dan 430 soorten vogelsoorten voor.

Naast de dichtbegroeide rivieroevers wordt het landschap gekenmerkt door grasland, typische Acacia savanne en uitgebreide Miombo-bossen. Een andere bezienswaardigheid is de Stiegler Gorge die zo’n 100 meter diep is en 100 meter breed. Een adembenemende kloof waarin de rivier wordt gestuwd en die voor veel dieren als drinkplaats dient.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was deze Delta het toneel van de vernietiging van de Königsberg. Deze Duiste kruizer,  die verwoesting aanrichtte bij Zanzibar werd in 1915 in de Delta gezonken door de Royal Navy.

Volg ons