Lake Victoria

Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer op aarde. Het bevindt zich in Oost-Afrika ingeklemd tussen Tanzania, Oeganda en Kenia. Met een oppervlakte van 69.484 vierkante km, is het bijna net zo groot als Nederland en België samen.

Het Victoriameer vormt de oorsprong van de rivier de Nijl. Het meer gevoed door regenwater en door drie grote rivieren: de Kagera, de Katonga en de Mara.
In het meer zelf vind je meer dan 3.000 eilanden, de meeste onbewoond. Het grootste eiland is Ukewere en dit heeft een oppervlakte van 560 vierkante kilometer.

Er zijn hier veel rustieke vissersdorpjes en prachtige witte zandstranden. Het Rubondo Island National Park  ligt aan de zuidwestkust van het meer en staat vooral bekend om zijn prachtige vogels, vele vlinders en prachtige wandelpaden. Een dichte jungle, heuvels met bossen, zandstranden, papyrusmoerassen en een grote verscheidenheid aan prachtige planten en dieren. Zoals; apen, olifanten, giraffen, antilopen, chimpansees, nijlpaarden en  krokodillen.

Er zijn vele dorpen en steden rondom het meer. Met name de visserij op nijlbaars en tilapia levert een bestaan aan de oeverbewoners. De vis uit Lake Victoria wordt plaatselijk verkocht, maar ook wereldwijd geëxporteerd. Sinds de onverbiddelijke nijlbaars is uitgezet, zijn de meeste andere vissoorten nagenoeg verdwenen.

Volg ons