Queen Elizabeth National Park

Vulkanische kraters, graslanden, tropische wouden en gigantische meren die met elkaar verbonden worden door diverse kanaaltjes, dit is het beeld wat u aantreft in het prachtige Queen Elizabeth National Park. 

Queen Elizabeth National Park ligt in het westen van Oeganda, tussen Lake Gorge en Lake Albert. Kazinga Channel loopt dwars door het ruim 100km2 grootte gebied. Het park is vernoemd naar de koningin van Engeland die in 1954 dit park bezocht. 

Queen Elizabeth National Park is de thuisbasis van 618 vogelsoorten. Er zijn maar vijf gebieden in de wereld waar meer vogelsoorten voorkomen. Ook de primaten zijn hier goed vertegenwoordigd, met maar liefste tien soorten waaronder de chimpansee, bonobo, zwarte en witte colobus, mangabey en roodstaart kolobus. Er leven meer dan 90 soorten zoogdieren in dit park waaronder de Big Five.

vogels
Dit nationale park is de perfecte bestemming voor elke vogelliefhebber. Denk aan watervogels, bos- en woudbewoners in het Maramagambo Forest, 54 roofvogels en ook verschillende trekvogels. Enkele populaire vogels zijn: martial Eagle, black-rumped buttonquail, African skimmer, Chapin’s flycatcher, pink-backed pelican, African broadbill, Verreaux’s eagle owl, black bee-eater, white-tailed Lark, white-winged warbler, papyrus gonolek, papyrus canary, corncrake, lesser and greater flamingo, shoebill, bar-tailed godwit.

Vogelliefhebbers moeten zeker deze locaties in het park bezoeken: Kazinga Channel, Kasenyi Area, Mweya Peninsula, Maramagambo Forest, Ishasha Sector, Lake Kikorongo, Katunguru Bridge area and Katwe Salt Lake Area.

boomklimmende leeuwen
In het zuidelijk deel van het park, ook wel Ishasha Sector genoemd, vindt je de leeuwen die ongewoon gedrag vertonen. Tijdens de hitte overdag, klimmen ze in de grote acacia bomen om af te koelen. Met volgevreten buiken en teken overal op hun lijf, kun je ze van redelijk dichtbij bekijken.

Kazinga kanaal
Eén van de grote trekpleisters van dit park is het Kazinga kanaal. Een natuurlijk gevormd kanaal dat de meren Lake Albert en Lake Gorge verbindt. Het is de thuisbasis van een groot aantal nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten en nijlpaarden. Je kunt ze gemakkelijk zien tijdens een boottocht door het kanaal. De  oevers van het kanaal zijn bedekt met pelikanen, verschillende soorten reigers waaronder de Goliath reiger, de lelijke maraboe stork en vele andere soorten ooievaars.

In het Kalinzu Forest kun je een chimpansee tracking ervaren. In de zuidoostelijke hoek van het park ligt de Kyambura Gorge: een 100 meter diepe, beboste vallei waar heel veel primaten wonen. Bezoek Mweya Peninsula voor een onvergetelijk uitzicht over Lake Edwards. 

Ook interessant zijn de Lake Katwe Salt Works: in het alkalische Lake Katwe wordt al enkele jaren zout gewonnen, dit is de belangrijkste economische activiteit in dit gebied is.  Veel toeristen nemen een kijkje bij traditionele methode van zoutwinning . 

Beste tijd om Queen Elizabeth National Park te bezoeken
Het droge seizoen dat loopt van januari tot februari en van juni tot september wordt beschouwd als de beste tijd om het park te bezoeken. De migrerende vogelsoorten arriveren in augustus tot december, de meeste vogels vind je er in de maanden maart tot mei.

Volg ons