Op 24 april vertrokken wij met Lufthansa via Frankfurt naar Johannesburg. Wat een fantastisch vliegtuig is dat die A380, geruisloos en ook verrassend goede beenruimte aan boord. Na aankomst in Johannesburg zijn wij meteen op de fiets gesprongen en met Jeff onze gids door de Alexandra Community (Township) gefietst. Wat een lieve mensen wonen hier en slechts op 15 minuten rijden van ons hotel (Soweto is 40 km rijden!). Uit alle hoeken kwamen lachende kinderen op ons af die op de foto willen of alleen “Sharp, Sharp” met hun vingers naar je gebaren. We fietsten over de heuvels, stopten bij een Shabeen (lokale bar), proefden  het lokaal gebrouwen bier, kregen bij de Hogeschool uitleg over het schoolsysteem, bewonderden het eerste huisje van Mandela en zagen nog een hoop andere plekken. De dag werd afgesloten met een braai (lokale barbecue), maar die moesten aan ons neus voorbij laten gaan omdat we inmiddels op instorten stonden van vermoeidheid na een nacht met weinig slaap.

We sliepen in het Courtyard Rosebank hotel, uitstekende plek, met aan de overkant The Rosebank Mall en T Zone Mall, handig als je nog iets moet kopen voor onderweg, of het kopen van een lokale simcard.(*) De kamers zijn ruim (familiekamer bestaat uit 2 slaapkamers, een lounge en een kitchenette) en het personeel is erg vriendelijk.

Na een uitstekend en uitgebreid ontbijt, op weg naar Pilanesberg voor twee overnachtingen in Kwa Maritane Lodge. Pilanesberg is nog geen drie uur rijden van Johannesburg. Dit Nationale Park ligt in een miljoenenjaren oude krater, met heel veel wild. Kwa Maritane is groter dan de gemiddelde Lodge die wij verkopen, maar ik was aangenaam verrast door de vele activiteiten die ze aanbieden. Een uitgelezen plek voor een eerste safari ervaring als je met (jonge) kinderen reist. Afgezien van kindvriendelijke safari’s (vanaf 6 jaar), zijn er twee zwembaden (één met glijbaan), een mini-golf baan, trampolines, een klimmuur, tennisbanen, tafeltennis,  voetbalspel en een speeltuin. Kinderen kunnen deelnemen aan een rangerprogramma en na voltooiing word ze “officieel” beëdigd tot Ranger.

Zelf nu op reis met mijn eigen zoon (11 jaar), besef je weer dat kinderen safari wel hartstikke leuk vinden, maar helemaal blij worden als er ook nog andere dingen te doen zijn.  De service is goed, het eten is in de vorm van een buffet, de veranda van het restaurant kijkt uit over het Nationale Park. We zagen hier zebra’s, gnoes, wrattenzwijnen en impala’s. ’s Avonds kregen we bezoek van een olifant en we hebben genoten van de 180 meter lange tunnel naar de “hide” midden op het terrein, hoogtepunt was dat we vanuit hier 3 neushoorns zagen drinken bij de “water hole” en wij ze op 15 meter afstand vanuit onze schuilplaats, zelfs konden horen ademen.

Elke kamer heeft TV met hierop het beeld van de webcam die bij de drinkplaats hangt aan het einde van de 180 meter lange tunnel.  Kwa Maritane is een fijne plek, naast game drives (prachtig landschap!) , ook genoten van de slangenshow (inclusief Black Mamba), het museum met schedels en skeletten van o.a. een olifant en het sterren kijken. De bedden (slechts 1.90 m) hadden van ons wel wat langer gemogen………..

Volgende week:  Hazyview, Panorama route en safari

(*)= tegenwoordig kun je alleen nog een lokale simcard kopen op vertoon van je paspoort en een verklaring van het hotel waar je slaapt dat je hier gast bent