West Kilimanjaro ongerepte natuur & Maasai cultuur

Tijdens deze rondreis gaat u op safari door het nog ongerept Tanzania. U verlaat de gebaande paden en kijkt naar een kudde olifanten, terwijl 100 meter verderop een Maasai herder zijn vee laat grazen. West Kilimanjaro, specifieker, het Enduimet Wildlife Management gebied is de plek! Dit gebied is beschermd, maar het is geen nationaal park, dus mensen mogen hier ook wonen. Hier leven de Maasai en wilde dieren in vrede met elkaar. Het is werkelijk een verborgen pareltje omdat het nog niet echt ontdekt is, ook mag de gids met de auto, kriskras door het landschap rijden. Het traditionele Maasai leven maakt dit gebied tot het echte Afrika.

Olifanten zijn hier vaak te zien, omdat Enduimet een natuurlijk corridor is tussen Amboseli National Park in Kenia and Arusha National Park in Tanzania. Verder vindt u hier giraffen, zebra’s, gnoes, koedoes en gerenuks (giraffe gazelles). U verblijft in prachtige lodges in Maasai stijl en geniet van smakelijke Maasai gerechten. Bekijk de boeken over de reeks “Mzungu” ontdekkingsreizigers, die door de eeuwen heen Afrika doorkruisten. Of ontspan, zak weg in uw stoel en geniet van de adembenemend mooie uitzichten over de Maasai steppen.

Prijsindicatie voor 2023, vanaf:
€ 1750,- per persoon bij twee personen
€ 1325,- per persoon bij vier personen

Your travel expert:

Go Africa

thumbnail

Dag 1

U wordt vanuit Moshi or Arusha opgehaald door uw gids en we rijden in een uur of twee richting het Enduimet gebied. Dit gebied is een prachtig stukje onaangetaste natuur in hartje Maasai-land. Onderweg kunt u alvast genieten van het uitzicht en komt u langs enorme kuddes geiten, schapen en koeien gehoed door een Maasai jongen die naar u zwaait als u voorbij rijdt. Hopelijk ligt Mount Kilimanjaro vandaag niet in de wolken en kunt u mooie plaatjes maken met deze unieke besneeuwde berg op de achtergrond. Mount Meru en Mount Longido zijn misschien beter zichtbaar en vormen ook een mooie achtergrond.

Na het dorpje Tinga Tinga, jawel, de naam bekend van de kindertekenfilmpjes uit Oost-Afrika, komt u  bij de gate van het beschermde gebied Enduimet. We zullen hier al veel gnoes, zebra’s en giraffen tegenkomen. Rond de heuvels met acacia-struiken zult u ook de zogenaamde gerenuks (giraffe gazelles) zien.  Dit is een unieke gazelle die op zijn achterpoten gaat staan om van de acacia’s te kunnen snoepen. Let wel, ze zijn erg verlegen, dus het is lastig om ze goed vast te leggen.

We rijden langzaam naar de Kambi ya Tembo (olifantenkamp), bij dit tentenkamp gaan we overnachten en kunnen we  genieten van een heerlijk drankje met een schitterend uitzicht; een prachtige zonsondergang aan de Afrikaanse horizon.

thumbnail

Dag 2

Vandaag staan we op tijd op en gaan we na het ontbijt op pad. We gaan het Enduimet gebied uitgebreid verkennen en rijden helemaal naar de grens met Kenia waar we waarschijnlijk oog in oog komen te staan met kuddes olifanten. We mogen in dit gebied off-road, dus het is extra spannend om met de enorme landcruiser de bosjes in te rijden om de olifanten van dichtbij te naderen, zonder ze te storen natuurlijk! Ook kunnen we hier koedoes en elandantilopen tegenkomen.

Geniet vooral ook van de bavianen groepen rond de acacia’s. We zoeken vlakbij de grens een mooi plekje in de schaduw van een mooie boom om daar te genieten van de lunch terwijl gnoes en zebra’s voorbij lopen. In de middag bezoeken we een traditioneel Maasai dorp en kunt u  kennis maken met hun cultuur. Hierna rijden we langzaam terug naar het kamp voor weer een adembenemende zonsondergang.

thumbnail

Dag 3

Na ons ontbijt rijden we langzaam door het gebied richting Mount Meru. Hoe dichterbij we komen, hoe beter het zichtbaar wordt dat dit een slapende vulkaan is. Er wordt gezegd dat de vulkaan zeker nog een keer uit gaat barsten, of dat vandaag of morgen is, weten we niet. Als het helder is, kunt u de krater goed zien, met in het midden de askegel. Via enorme plantages vol met tomaten, komen we dichterbij de berg en verandert het landschap in een vreemde gelige steppe met hier en daar vreemde symmetrische heuveltjes. Hier vinden we ook de unieke Maasai Lodge gelegen op zulke heuveltjes.

Bij aankomst worden we toegezongen en worden we verwelkomd met een bekertje bloed, zoals de gewoonte is bij de Maasai. We krijgen onze Maasai-hut toegewezen: een echte Manyatta, maar van alle gemakken voorzien. Een eigen wc, een heerlijke warme douche en enorm comfortabele bedden. Hierna worden we uitgenodigd voor een speerwerp-wedstrijd. Een van de Maasai legt uit hoe vroeger het doden van een leeuw je tot moran (krijger) maakte, maar dat dat nu op een symbolische manier gebeurt. U mag zich er zelf ook aan wagen door een speer naar een hangende boomstam te gooien.

Tegen zonsondergang zullen de Maasai uit alle windstreken een dans opvoeren op de hoogste heuvel binnen de lodge. Een magisch moment: het enthousiasme van de dansende Maasai, een wijntje en een prachtige zonsondergang in het westen terwijl links en rechts de Kilimanjaro en Meru oranje kleuren. Sla dit zeker niet over. Hierna zal een Maasai eeuwenoude verhalen vertellen bij de MTV (Maasai TV) terwijl u wat stukken geitenvlees van de barbecue mag proberen. Een heerlijk diner volgt binnen want buiten is het flink koud geworden. U slaapt hier als nooit tevoren,  genietend van de sterrenhemel boven uw bed.

thumbnail

Dag 4

U ligt nog lekker te slapen als er op de deur geklopt wordt. Een Maasai opent de openslaande deuren naar buiten terwijl het nog schemert. Hij zet binnen snel koffie, thee en verse cakejes neer. Langzaam aan wordt het lichter en wordt het silhouette van Mount Kilimanjaro zichtbaar met erachter een roodoranje kleurende lucht. De eerste zonnestralen pieken boven de berg uit. Terwijl u vanuit uw bed met een kopje koffie of thee geniet van het comfort van de hut, komt de zon achter de berg op. Een unieke ervaring! Hierna gaat u genieten van het ontbijt met verse salami en mozzarella kaas, waarna u in de auto stapt.

Een safari in Arusha National Park, aan de voet van Mount Meru volgt. We vinden buffels, zebra’s en gnoes op Little Serengeti, olifanten in de wouden rond Ngurdoto Krater en flamingo’s en pelikanen rond de Momela meren. U kunt eventueel een wandel of bootsafari doen in dit park. We picknicken op een heuvel met prachtig uitzicht over de meren. Na deze dag in het park gaan we terug naar de Maasai lodge. We kunnen genieten van een zwempartij in de “infinity pool” terwijl de zon achter de horizon zakt of nogmaals naar een dans van de Maasai te kijken. Hierna volgt weer een zalig diner en daarna kunt u weer lekker slapen in uw Maasai hut.

thumbnail

Dag 5

Vandaag laat de Maasai u lekker wat langer liggen, want de Kilimanjaro ligt in de wolken. Wel komt hij later koffie, thee en cakejes brengen. Na het ontbijt gaat u  met Joshua of een andere Maasai de natuur in. U kunt de wandeling zo lang maken als u zelf wilt. Onderweg zal hij u van alles uitleggen over hoe de Maasai gemeenschap de natuur gebruiken tegen allerlei kwaaltjes. Zo worden de blaadjes van de acacia-boom gebruikt tegen diarree en het blad van  een andere boom tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap.

U bevindt zich midden in de natuur en Afrikaanse cultuur, een briesje, het zonnetje, de geuren van de Maasai boma’s. Na de wandeling kunt u genieten van de lunch in de lodge en hierna rijden we langzaam terug naar Moshi, Arusha of het vliegveld. Terug naar de bewoonde wereld!

Inbegrepen

parkfees
concession fees
accommodatie zoals beschreven
excursies als beschreven
transfers als beschreven
drinkwater
landcruiser
engelssprekende ervaren gids
belastingen (VAT, TDL)

Uitgesloten

intercontinentaal ticket naar Kilimanjaro
visum
fooien
drankjes
optionele activiteiten (beklimming Mount Longido, mountainbike safari, leef als een Maasai expierence etc)