Avontuurlijke reis Zuid Madagascar in 4WD

Bent u een liefhebber van verkennen, avontuur en bijzondere plekken waar vrijwel niemand komt? Dan is het zuiden van Madagascar uw ideale reisdoel. Hier vindt u bossen, bergen, halfwoestijn en spectaculaire kusten. Door dit unieke landschap met zijn ongerepte schoonheid lopen geen wegen. Onze route gaat via 4WD tracks door dit nog onontgonnen landschap, dat geliefd is vanwege haar exclusieve schoonheid. Hieronder vindt u een aantal hoogtepunten van deze avontuurlijke reis.

  • Prachtige toegangsroute door de centrale hooglanden naar de zuidwestkust;
  • Kennismaking met Malagasy handwerk kunst ;
  • Ranomafana National Park met lemuren, kameleons en bijzondere vogels ;
  • Anja reserve met Maki’s,
  • Wandelen in het ruige landschap van het Isalo massief;
  • Zombitse Nationaal park met zijn unieke fauna
  • Spiny Forest en landschap met vele soorten Baobab’s
  • Meerdaagse offroad en ‘een met de natuur’ ervaring in het diepe zuiden
  • De bijzondere atmosfeer van de klovenkust
  • Ontdekking van de Fort Dauphin (Tôlanaro) en Berenty regio met unieke flora en fauna.

Door het herstel van lokale veerverbindingen is het mogelijk om van Tulear (Toliara) naar Fort Dauphin (Tolanaro) te rijden. We beginnen in de hoofdstad Antananarivo en rijden via Antsirabé, Ranomafana, Parc Anja, Isalo en Zombitse naar Tulear. Vanuit Tulear moet alles op de boot naar Anakao, er is namelijk geen weg ! In Anakao vinden we nog accommodatie, daarna is het 4 dagen / 3 nachten wildernis. We zoeken onze weg over 4WD tracks, doorkruisen rivieren, droge beddingen en kloven en zien unieke vegetatie en bijzondere dieren. We maken ons eigen bivak en kampvuur op een verlaten strand. De wandelingen en autoritten voeren ons door het bizarre landschap met scherpe contrasten en prachtige uitzichten. Pas bij het unieke natuurreservaat van Berenty vinden we weer een lodge. We besluiten dit avontuur in Fort Dauphin en omgeving waarna u terugvliegt naar Antananarivo.

Voor dit avontuur heeft u minimaal 17 dagen nodig, het is maatwerk. Er zijn legio mogelijkheden om de reis langer te maken. Er is onderweg zoveel te ontdekken !!!

prijsindicatie 2023 – 2024, vanaf:
bij 2 personen € 3709,- p.p.
bij 4 personen € 2709,- p.p.
toeslag eenpersoonskamer € 564,-

Your travel expert:

Go Africa

thumbnail

Day 1

In de hal van het vliegveld wacht uw chauffeur op u, hij brengt u naar uw hotel in de stad.

thumbnail

Day 2

U geniet van uw ontbijt in het hotel. Misschien arriveerde u laat (Air France landt ‘s avonds rond 10 uur) en er is geen haast. Na ontbijt ontmoet u de gids en vertrekken we richting Antsirabe. U rijdt eerst door Antananarivo en dan door een landschap met heuvels, rijstvelden en karakteristieke dorpen met lemen huizen. De kleuren variëren van geel tot bruin en rood afhankelijk van de plaatselijke bodemsamenstelling . We pauzeren in Ambatolampy om ons te verbazen over de productie van aluminium kookpotten en we zien het handwerk houten speelgoed dat in deze streek wordt gemaakt. Antsirabe is een drukke stad met een mengsel van bouwstijlen. Het personenvervoer gebeurt hier nog veel per “pousse-pousse”.

thumbnail

Day 3

Vandaag vervolgen we de hoofdweg N7 naar het zuiden. We vertrekken vroeg want er is onderweg veel te zien en we willen op tijd in Ranomafana zijn. De pause is in het kunststadje Ambositra waar we de Zafimaniry kunstenaars workshop kunnen bezoeken en het houtsnijwerk en inlegwerk bekijken. Onze route gaat door het gebied van de Betsileo stam, de weg slingert door de hooglanden en we hebben fraaie uitzichten. In de loop van de middag arriveren we bij ons hotel in Ranomafana. Aan het begin van de avond heeft u een excursie op zoek naar kameleons en de kleine muis lemur.

NB: Voor vogelliefhebbers is het aan te bevelen om een extra dag in Ranomafana te plannen. Wij kunnen vele maatwerkoplossingen aanbieden. De reis wordt natuurlijk wel een dag langer of we halen er elders een dag uit (b.v. door op dag 4 meteen naar Ranohira rijden, of dag 9 bij Eden te laten vervallen).

thumbnail

Day 4

U staat vroeg op voor een ochtend excursie in Ranomafana National Park. Met een gids zwerft u via smalle paden door het tropisch regenwoud op zoek naar de Golden Bamboo Lemur. Dit mooie zoogdier is nog niet zo lang geleden ontdekt en komt alleen hier voor. Er zijn ook bijzondere vogels, allerlei soorten die alleen op Madagascar voorkomen. Bent u speciaal geïnteresseed in vogels dan hebben wij extra informatie voor u en zorgen wij ter plaatse voor een gespecialiseerde gids.
Na de wandeling in Ranomafana rijden we naar Lac Hotel Sahambavy voor de lunch en een wandeling rond het blauwe meer en langs de theeplantages.

thumbnail

Day 5

We vertrekken op tijd en komen bij Parc Anja, een meer en een bosgebied aan de voet van een granieten bergmassief. U ziet hier de Maki’s in hun natuurlijke gedrag, niet bang voor mensen omdat ze hier al lange tijd niet worden bejaagd, maar ook niet bedelend omdat er goed op wordt toegezien dan niemand ze voert. Er zijn bijzondere kameleons waaronder de Brown Leave Chameleon (Brookesie Superciliaris), zoals de naam al zegt: net een bruin blaadje. Heel moeilijk te vinden, vraag het uw gids, misschien heeft u geluk. De wandeling over de rotsen is een sportieve uitdaging.

We verlaten de Betsileo hooglanden, uw reis gaat verder langs de imposante bergen van Andringitra en we komen in de Bara regio. De weg loopt over een plateau door een steppegebied met een kruidige vegetatie en door de stad Ihosy. Dan bereikt u Ranohira en de bergen van Isalo. Vanuit uw lodge heeft u uitzicht op de prachtige bergketen.

thumbnail

Day 6

Per auto gaat u naar de ingang van Isalo National Park aan de voet van de bergen. Door de rotsige zuidelijke kloof trekken we het gebied in, geleidelijk omhoog, prachtige uitzichten, bijzondere flora met Aloe, Euphorbia, Pachypodium and Kalanchoe en vogels. Dit deel van de wandeling komt uit bij de Natural Pool waar u kunt zwemmen. Met uw gids loopt u een stukje terug en dan, pittig omhoog, over de bergkam waarna u afdaalt in de groene noordelijke kloof. Daar aangekomen serveren we  in Tapia Forest uw picknick lunch waarna u verder kunt wandelen in de noordelijke kloof.

Ook hier zijn bijzondere dieren, zwemplekjes en prachtige landschappen om te fotograferen. De terugweg vanuit de noordelijke kloof eindigt bij een ‘track’ waar uw chauffeur met de auto wacht om u terug te brengen naar de lodge. Lengte en moeilijkheidsgraad van deze wandeling kunt u afstemmen met die gids.
Het is ook mogelijk om ‘s morgens de zuidelijke kloof te lopen, terug te keren naar de lodge voor de lunch, en in de namiddag de noordelijke kloof te verkennen.

thumbnail

Day 7

We rijden door de bergen in zuidwestelijke richting. We zien veel Baobab bomen, het landschap wordt vlakker en we rijden door Ilakaka, het saffierdorp waar mijnbouwactiviteiten zijn.  We bereiken het bosgebied van Zombitse, een uniek droog bos. Ieder natuurgebied op Madagascar heeft zijn eigen ecosysteem met andere soorten. Ook hier zijn vogels en lemuren te vinden die u nergens anders ziet. Er staat een gespecialiseerde gids klaar om u wegwijs te maken in deze bijzondere wereld. Eén van de specials is Appert’s Tetraka, een kleine zangvogel waarvan er naar schatting 600 exemplaren leven in dit uitgestrekte bos en nergens anders ter wereld.  Andere specialiteiten zijn Giant Coua (een grote bosfazant) en de Sifaka (een langarmige Lemur die iets weg heeft van een slingeraap). We rijden verder maar stoppen onderweg bij de de graven van de Mahafaly stam die beschilderd zijn en versierd met fantastische houten skulpturen.

Bij Tulear bereiken we de kust. De zee die voor u ligt heet het Kanaal van Mozambique. Het word kanaal is wat misleidend, de afstand tot het continent Afrika is circa 500 km. Daarmee is ten dele verklaard waardoor Madagascar zo’n unieke flora en fauna heeft. 80 % van wat u ziet is Endemisch.
De namiddag en avond zijn voor een strandwandeling en lekker eten.

thumbnail

Day 8

De start van de dag is een vroege ochtend excursie in het Spiny Forest Reserve Reniala met zijn unieke vegetatie en vele bijzondere vogels. Soorten als Long Tailed Ground Roller en Subdesert Mesite kunt u hier zien en nergens anders. Vogelliefhebbers van over de hele wereld gingen u voor. We keren terug naar het hotel waar u nog een paar uur van het mooie strand kunt genieten. Na een late lunch vertrekken we naar een locatie ten zuiden van Tulear, onderweg bezoeken we een Mangrove reservaat waar we een wandeling kunnen maken.

thumbnail

Day 9

‘s Ochtends bezoekt u de Baai van St Augustin per Pirogue. ‘s Middag kunt u Tulear bezoeken of van het strand genieten.

thumbnail

Day 10

Per Pirogue zeilt u naar het kleine eiland Nosy Ve waar u kunt wandelen en de unieke natuur bekijken. Er broeden o.a. keerkringvogels. Uw gidsen bereiden de lunch voor en spannen een groot tentdoek dat schaduw geeft. Midden op de dag kan de zon hier fel zijn. Na de lunch varen we verder naar Anakao. Inmiddels is de auto ook per boot naar Anakao gebracht en rijdt u verder naar de lodge. Dat kan Longo Vezo zijn of Domaine d’Ambola, beide zijn prachtig aan de kust gelegen en verzorgen een heerlijk diner.

thumbnail

Day 11

In de ochtend rijden we naar Tsimanampetsotsa en bezoeken het park. Hier begint het grote avontuur. Geen wegen meer, slechte tracks, soms moeten we door een rivier. Om u heen is alleen nog natuur.

We rijden richting Itampolo vanuit het Vezo district naar het  Mahafaly district het woongebied van de Antandroy’s. Zij vormen een van de meest afgezonderde stamen van Madagascar. Hier, in dit unieke landschap, wordt uw reis het avontuur dat u zocht. Al eerder tijdens onze reis zagen we diverse soorten Vanga’s, een interessante vogelfamilie die alleen op Madagascar voorkomt. In dit gebied kunt u een zeldzame soort uit deze familie zien, de Red Shouldered Vanga. We volgen de kust, het kan heet zijn, het zand is zacht en de tracks zijn soms moeilijk. Dan bereiken we Itampolo, een klein dorp gelegen aan het uiteinde van een lagoon. Tussen de duinen aan de rand van de mooie baai met kristalhelder water slaan we ons kamp op.

Een nacht onder de sterren rond een kampvuur in de natuur………..dat willen we!  U overnacht in Svalbard Ferrino tenten. Ze zijn 3 persoons maar we gebruiken ze voor 2 personen. A night under the stars around campfire, in the nature… we like it! We provide SVALBARD brand FERRINO tents. Deze tenten hebben aan beide kanten een ingang met een muskieten net en een luifel. Om op te slapen hebben we 5 cm dikke schuimrubber matrassen. Neem uw eigen slaapzak mee!

thumbnail

Day 12

In de ochtend breken we ons kamp op en verlaten de stranden van  Itampolo. We volgen de kust verder in zuidelijke en zuidoostelijke richting. De natuur is hier buitengewoon interessant met zijn Euphorbia’s, Aloe’s en Didieraceaa. De laatsgenoemde zijn vetplanten die lijken op stekelige cactussen en die fraai kunnen bloeien. Deze soorten komen alleen in dit deel van Madagascar voor. We zijn hier ook in het leefgebied van Lafresnaye’s Vanga. We kruisen de Linta en Menarandra rivier en bereiken een groot plateau met een rand van 60 km kliffen. Onderaan die kliffen ligt het visserdorp Lavanono. Vrijwel alles wat er groeit is endemisch. Het is een droom locatie voor natuurliefhebbers, vrijwel alles wat er leeft in endemisch en in de zee zijn walvissen en roggen en grote schildpadden. Het is ook een droom locatie voor kite surfers maar vrees niet voor drukte. De bereikbaarheid is moeilijk, ook vanuit Fort Dauphin en de accommodatie is minimaal. Dat is een garantie voor rust.

thumbnail

Day 13

Vanuit Lavanono rijden we heen en weer naar Cap Sainte Marie. Deze kaap is de uiterste zuidpunt van Madagascar, een unieke plek waar weinig toeristen komen. We genieten van het bijzondere landschap, de unieke vegetatie en het fraaie uitzicht over de ocean. We proberen walvissen en zeevogels te spotten en rijden daarna terug naar ons kamp in Lavanono.

thumbnail

Day 14

We verlaten Lavanono en nemen de route dwars door het grote zuiden van Madagascar, het land van de doorns. Het is een afwisseling van woestijnachtige stukken en delen die begroeid zijn met Aloes, Euphorbiaceae, Didiereaceae, Pachypodium en Baobabs…

We stoppen langs de weg en bekijken de prachtige Driehoekspalmen (Dypsis decaryi) en de Nepenthes Madagascariensis, een vleesetende plant die grote gele en soms rode bekers vormt waarin de prooi (insekten en spinnen) wordt gevangen. Tijdens het laatste deel van deze etappe komen we in de vallei van de Mandrare weer bij bewoonde wereld en zien o.a. grote sisal plantages.  We bereiken Berenty Reserve, een prachtig natuurreservaat waarin veel lemuren (Maki’s en Sifaka’s) een onverstoord leven leiden en hun natuurlijke gedrag laten zien. Natuurlijk maken we een avondwandeling in het reservaat op zoek naar de bijzondere dieren.

thumbnail

Day 15

Ochtendwandeling met gids en ’s middags bezoek aan het museum. We bezoeken het reservaat van Berenty en verkennen, begeleid door een lokale gids, dit ware heiligdom, van een onvergelijkbare endemische rijkdom. U kunt in dit reservaat veel bijzondere vogels zien en fantastische foto’s maken.

thumbnail

Day 16

We verlaten Berenty en rijden richting Fort Dauphin. We passeren opnieuw de immense sisalplantages waarvan de oogst de eerste industriële hulpbron van de regio vormt. We doorkruisen dorpjes  zoals Anosy, midden tussen rijstplantages, maniok- en suikerrietvelden. Het landschap wordt onderbroken door baobabbomen, maar ook monumenten die getuigen van de grafkunst van Antanosy ter nagedachtenis aan de overledene.
Aankomst in Fort Dauphin in de middag.

thumbnail

Day 17

Na ons ontbijt vertrekken we met een gids voor een rustige wandeling naar Lokaro Bay. Deze dag leidt ons langs de oevers van dromerige baaien waar we zullen genieten van wat zwemmen en snorkelen. We zullen ook een de verbazingwekkende flora bewonderen, waaronder ook hier de beroemde vleesetende plant, de Nepenthe. Tijdens deze excursie wachten ons verbazingwekkende landschappen met prachtige uitzichten op de lagunes en de zee. In de vroege namiddag nemen we de weg terug naar ons hotel.

thumbnail

Day 18

We besteden de ochtend in Fort Dauphin en genieten nog een keer van het strand en de fantastisch uitzichten. Na de lunch transfer naar het vliegveld en in de middag vliegt van Fort Dauphin naar Antananarivo.
Uw hotel is gelegen in een mooi en interessant deel van het centrum. Dichtbij uw hotel zijn enkele uitstekende restaurants. Een mooie gelegenheid om uw reis af te ronden.

thumbnail

Day 19

U hebt waarschijnlijk nog een dag in de stad.
Als u met Air France terug vliegt hoeft u pas laat in de avond op het vliegveld te zijn.
We kunnen een wandeling met gids en een lunch bij Grill du Rova voor u regelen. Na de lunch brengen we u naar een hotel dichtbij het vliegveld waar u kunt een avondkamer heeft en waar u kunt dineren. U gaat nog even rusten zodat u optimal bent voorbereid voor de retourvlucht. U wordt tijdig gewekt voor uw transfer naar het vliegveld.

thumbnail

Day 20

Vandaag vertrekt uw vlucht via Parijs of Nairobi naar Amsterdam.

Inbegrepen

Engelssprekende gids/chauffeur gedurende de hele reis, behalve in Anakao
boot transfer van Tulear naar Anakao
accommodatie zoals aangegeven in het programma
maaltijden zoals aangegeven in het programma
toegang tot parken en aangegeven plaatsen
lokale expert gidsen in de parken
alle transfers

Uitgesloten

intercontinentale vlucht naar Antananarivo
binnenlandse vlucht Fort Dauphin – Antananarivo (vanaf € 125)
maaltijden die niet in het programma staan aangegeven
optionele activiteiten in Anakao
toeslag half pension 1x € 195 p.p.
toeslag volpension 1x € 385 p.p.
mineraalwater en drankjes
fooien
reisverzekeringen (verplicht!)
prijs visum: +/- € 35,- p.p.

Video's