Port Elizabeth krijgt een nieuwe naam

Terwijl in Europa Corona nog steeds het gesprek van de dag is, worden in Zuid-Afrika nieuwe plaatsnamen op de kaart gezet.

Port Elizabeth heet voortaan Gqeberha

Het zijn geen nieuwe plaatsen, nee de plaatsnamen worden veranderd.

Nu is het veranderen van plaatsnamen in Zuid-Afrika niet ongewoon, door de jaren heen hebben al vele plaatsen een nieuwe naam gekregen. Dit vaak tot grote ergernis van de blanke Afrikaners. Zo werd Pretoria “Tshwane”, Louis Trichardt “Makhado”, Pietersburg “Polokwane” en East London, “Buffalo City”.

Vaak vind je op verkeersborden langs B wegen nog de oude namen

Op 23 februari jl. maakte de minister van kunst en cultuur Nathi Mthetwa bekend dat Port Elizabeth, de stad aan het begin van de Tuinroute, voortaan “Gqeberha” gaat heten. Gqeberha is de Xhosa naam van de Baakens rivier die door deze grootste stad van de Oost Kaap provincie stroomt.

Het onuitspreekbare “Gqeberha” is inmiddels een hilarisch onderwerp in het land zelf. Het woord moet met een Xhosa klik worden uitgesproken en dat valt niet mee.

Hoe moet het de nieuwe plaatsnaam voor Port Elizabeth worden uitgesproken?

Naast de hilariteit is er ook bezorgdheid in deze crisis tijd. Wat gaat het alleen al niet kosten om alle verkeersborden aan te passen? Ook de reisbranche staat niet te juichen bij weer een nieuwe naam.
Niet alleen moet de nieuwe naam worden doorgevoerd in drukwerk en op websites, ook is men bang dat reizigers in paniek raken als Port Elizabeth niet meer op de verkeersborden staat aangegeven. Of erger nog, langs de B wegen staat op de borden Port Elizabeth en op de snelweg Gqeberha.

Ondertussen maakte The Kiffness, een zeer geliefde en eigenzinnige muzikant in Zuid-Afrika, er al een liedje over. Hij gebruikt hiervoor heel toepasselijk een melodie van de wereldberoemde Xhosa zangeres, Miriam Makeba.

The Kiffness leert ons zingend de nieuwe Zuid-Afrikaanse plaatsnamen

Het veranderen van plaatsnamen in Afrika blijft populair. Op 19 april 2018 verraste koning Mswati van Swaziland de bevolking met de nieuwe naam “eSwatini” voor zijn land. Dit zorgde voor veel stress bij de reisbranche, aangezien in april en mei de grootste reisbeurzen van Zuid-Afrika plaats vinden en de brochures, nog warm van de druk pers, niet meer veranderd konden worden.

King Mswati III, sinds 1986 koning van Swaziland / eSwatini